Защо косата позеленява в плувния басейн

| от |

Ако сте блондинка (или пък блондин) и обичате да плувате в басейн, може би сте забелязали, че косата ви придобива зелен оттенък от хлорираната вода.

Това се случва както на изсветлените, така и на естествените руси коси. Всъщност зеленият оттенък се среща при всички, но е по-слабо видим при тъмнокосите и при тези, чиято коса не е увредена от някаква химическа обработка, например, с перхидрол.

Но какво точно причинява това зелено оцветяване и какво можем да направим, за да го избегнем? Повечето хора обвиняват хлора във водата в басейна – но въпреки че той играе важна роля, не е основният виновник.

Backyardpool

Химикали

Елементът, който е виновен за зеленото оцветяване на косата, е медта.

Основният източник на мед е медният сулфат (CuSO₄) – съединение, което се добавя в басейните, за да се предотврати развитието на водорасли. Контактът с водораслите може да причини кожно дразнене и дихателни проблеми, а поглъщането на вода с водорасли може да доведе до сериозни стомашно-чревни проблеми. За предотвратяване на растежа им съответно е необходимо само малко количество (около 0,5 мг. на литър или 0,5 части на милион) меден сулфат.

Медта обаче може да попадне във водата и чрез корозията на водопроводните тръби, така че в някои басейни концентрацията може да е по-висока.

Кристалите на медния сулфат са зеленикаво-сини на цвят. Така, когато косата влезе в контакт с медни йони – положително зареден вариант на меден атом с допълнителни електрони – тези йони се абсорбират от косата и предизвикват зеленикавия оттенък.

Учените са били очаровани от феномена на това позеленяване още през 70-те години на миналия век и затова всъщност днес разполагаме с данни от изследвания за причината.

В едно много интересно проучване от 1978 г. са проведени експерименти с потапяне на проби от коса във вода, съдържаща различни концентрации на медни йони, хлор и различни стойности на рН (неутрално и основно). Резултатите показват, че косата, изложена на свободни медни йони, наистина позеленява.

Освен това, когато косата се окислява (т.е. електроните се отстраняват от протеините на косъма) от хлора, той всъщност уврежда косъма, като засилва абсорбцията на медните йони. Косата, потопена във вода с хлор, но без медни йони, не позеленява. В същото време тази, изложена на вода само с медни йони, но без хлор, все пак прихваща зелен цвят в някаква степен.

Следователно хлорът сам по себе си не играе роля в причиняването на зеленото, което виждаме в „косата от басейна“, но го засилва.

Как медта попада в косата?

Други изследователски екипи провеждат по-обширни проучвания, като използват сложни инструменти, като например сканираща електронна микроскопия, за да проучат как точно медните йони се прикрепят към косата.

Косата ни е съставена предимно от протеин, наречен кератин, който се класифицира като „структурен влакнест протеин“, което означава, че има удължена, подобна на лист структура.

Структурата на кератина е съставена от различни химични групи (видове групи от атоми със сходни свойства), като карбоксилни групи, аминогрупи и дисулфидни групи. Медните йони имат способността да образуват връзки с тези групи, образувайки медно-кератинов комплекс. Именно този комплекс кара косъма да изглежда зелен.

Интересно е, че най-новото проучване, проведено през 2020 г., показва, че медните йони се свързват главно с дисулфидните групи. То установява и, че други метални йони като цинк, олово, хром и живак също се свързват с косата по същия начин. Това е много полезно например при съдебномедицинския анализ, тъй като криминалистите могат да анализират проби от коса, за да определят дали дадено лице е било изложено на въздействието на определен метал.

Светлите коси имат най-видимо зелено оцветяване, но изследванията показват, че увредената коса, причинена от изсветляване, изправяне или излагане на слънце, е най-податлива на свързване с медни йони. Това се дължи на факта, че в увредената коса дисулфидните групи са с „нарушени връзки“ (връзката, която държи химичните елементи в тези групи заедно), което улеснява свързването на медните йони с косата.

Как да предотвратим или избегнем позеленяването?

За да предотвратите позеленяването на косата, имате две основни възможности. Първата е физическа бариера – просто да носите шапка за плуване.

Вторият вариант е химически – можете предварително да третирате косата си с алкален шампоан: проучванията показват, че в условията на алкално рН медните йони няма да се прикрепят към косата. Трябва ви шампоан с рН по-високо от 7 или можете също да опитате да добавите обикновения си шампоан малко сода за хляб.

Но какво можете да се направи, ако косата ви вече е позеленяла? Можете да опитате да я измиете с шампоан, предназначен за тази цел, който обикновено се рекламира като за отстраняване на хлор. Тези продукти съдържат химикал, наречен EDTA, който се свързва с метални йони – като на медта – и по този начин ще я премахне от косата.

Може би сте чували, че доматеният сос или кетчупът са добър начин да премахнете зеленото – вероятно защото червените пигменти се предполага, че „отменят“ зелените. Към сегашния момент обаче не е известно да има научни доказателства, че това работи.

 
 
Коментарите са изключени за Защо косата позеленява в плувния басейн

Повече информация Виж всички