Полезни ли са сауните – или просто скара за тела?

| от |

През последните години се появиха две проучвания – едното от 2016 г., а другото от 2020 г. – в които се изтъкваха очевидните ползи от сауните за мозъка, особено що се отнася до предотвратяването на болестта на Алцхаймер и други видове деменция.

В по-ранното проучване са използвани данни, които проследяват над 2000 здрави възрастни финландски мъже в продължение на средно около 20 години, които е трябвало да попълнят въпросник за нормалното си седмично използване на сауна, включително честота, продължителност и температура.

Второто проучване е подобно, но по-голямо; то проследява близо 14 000 финландски мъже и жени в продължение на 39 години и тяхната типична активност в сауната за месец. И при двете проучвания се посочва дали участниците са били диагностицирани с деменция или не.

И в двата случая се стига до заключението, че честата употреба на сауна може потенциално да намали риска от развитие на деменция, дори когато се вземат предвид други рискови фактори за това състояние. Проучването от 2016 г. например установява, че посещаването на горещата стая 4 до 7 пъти седмично намалява риска от Алцхаймер с 66% в сравнение с провеждането само на 1 сеанс на седмица.

Въпреки че не се знае все още какво точно се случва, изследователите предполагат, че може да става въпрос за намаляване на кръвното налягане или активиране на защитните протеини от топлинния шок.

Всичко това звучи обещаващо, но двете проучвания трябва да се тълкуват предпазливо. Например въпросникът за типичното използване на сауната е бил попълнен само веднъж – навиците на хората може да са се променили през годините.

И за разлика от клиничните проучвания, при които изследователите се намесват – в този случай те разделят хората на групи и ги карат да използват сауната по различен начин – двете проучвания са наблюдателни.

Това означава, че не е имало интервенция и не са проведени с цел да се докаже, че използването на сауна влияе върху риска от деменция. Това не означава, че няма потенциална връзка, но нито едно от двете проучвания не я доказва – за това са необходими допълнителни изследвания.

Същата група изследователи от изследването през 2016 г. проследява и същата група финландски мъже за тяхното сърдечносъдово здраве (сърце и кръвоносни съдове). В отделен документ по този въпрос те установяват, че по-честото използване на сауни може да бъде свързано със „значително намален риск“ от внезапна сърдечна смърт, фатална коронарна болест на сърцето и фатални сърдечно-съдови заболявания.

При това проблемите с проучването са същите, както и преди; ще са необходими клинични изследвания, за да се предоставят солидни доказателства за връзката и да се разбере как точно действа намаляването на риска. Изследователите също така предупреждават, че към техните резултати трябва да се отнасят внимателно хората с определени сърдечносъдови заболявания; сауните могат да намалят кръвното налягане, което е повече от опасно за хората, чието кръвно налягане вече е ниско.

In de sauna. Slaan met berkentakken, Bestanddeelnr 920-4683

Една от областите, в които може да изглежда, че е полезно да посещаваме топлите бани, е психичното ни здраве, и според Глобалното проучване на сауната, в което са получени 482 валидни отговора, това изглежда е така. Например 83,5 % от всички анкетирани съобщават за по-добър сън след посещаване, а респондентите, които съобщават, че използват сауни между 5 и 15 пъти месечно, имат малко по-високи резултати за благополучие в сравнение с по-рядко използващите сауни.

От друга страна, най-често посочваната мотивация за посещаване е била релаксацията и намаляването на стреса; може би е помогнал и фактът, че човек просто отделя време за себе си и тази конкретна цел. Като се добави и, че проучването е проведено онлайн сред група от хора, избрана на неслучаен принцип, и е вклювало само 29 държави – като всички останали освен Финландия, Австралия и САЩ са съставлявали по-малко от 5% от участниците – резултатите не могат непременно да се считат за надеждни.

Дори и да се установи, че сауните имат много ползи за здравето, използването им все пак крие някои рискове – все пак прекаленото нагряване може да бъде проблем за организма.

Един от основните рискове, свързани с горещините, е дехидратацията, заради потенето (и само да вметнем: не, не се „детоксикирате“ чрез потта – за това са черният дроб и бъбреците). Ако загубените течности не се възстановяват, организмът не може да функционира нормално и може да се стигне до главоболие, ниско кръвно налягане и умора.

Някои изразяват загриженост и за влиянието на сауната върху плодовитостта при мъжете, след като проучване на 10 здрави мъже установява намален брой и подвижност на сперматозоидите след 3 месеца по 2 сауни седмично. Все пак трябва да се отбележи, че а) това е малко проучване, така че са необходими допълнителни изследвания за потвърждаването му и б) по-ниският брой сперматозоиди може да не навреди непременно на плодовитостта.

Хората все пак обичат и е окей да си ходят на сауни – просто е важно да го правят безопасно. Общите съвети за безопасност включват:

  • Избягвайте алкохола – това може да увеличи риска от дехидратация
  • Не оставайте повече от 15-20 минути
  • Отделете време да се охлаждите след това
  • Пийте много вода, след като сте навън
  • Не влизайте, ако сте болни
 
 
Коментарите са изключени за Полезни ли са сауните – или просто скара за тела?

Повече информация Виж всички