shareit

Спортни хроники: Травмата направи десния му крак по-къс от левия, но не му попречи да стане легенда на Локомотив Москва

| от Chronicle.bg |

Футболните фенове няма как да не са чували за легендарния Гаринча.

Мануел Франсишку душ Сантуш, както е пълното му име, си отива твърде млад, още ненавършил 50 – беден и забравен, съсипан от алкохола и превит под бремето на борчовете.

Вече близо 40 години Гаринча не е сред нас, но футболът вечно ще разказва легендата му. Бразилецът е един 169-сантиметров феномен, за когото няма тайни в играта.

Наричат го Радостта на народа и Кривокракия ангел. Първото – ясно защо. А второто… Краката му са не само криви, но и неравни. Левият е с шест сантиметра по-къс от десния. Увреждането му е по рождение.

Същия проблем има и Дмитрий Лосков, легенда на Локомотив Москва и носител на много рекорди. Лосков е най-добрият реализатор в историята на клуба със 128 попадения и рекордьор по брой мачове за „железничарите“ с 420. Вечен кумир на почитателите на Локо.

Но още в трети клас, когато е на 10, футболната му мечта е поставена на карта.

„Играехме си на площадката, когато едно дете падна от въртележката право върху мен. Двойно отворена фрактура на подбедрицата, месец в болница и продължително лечение след това. В резултат на травмата десният ми крак стана с няколко сантиметра по-къс от левия“, разказва Дмитрий.

В началото му е доста трудно на терена, но постепенно свиква със своята особеност.

След девети клас се премества в Ростов на Дон, където живее чичо му. Записва мачове с Ростселмаш в Първа дивизия, след което идва и дебютът му във Висшата лига. Лосков прекарва четири пълни сезона в клуба от Южна Русия.

Следва трансферът в любимия му Локомотив, а контузията от детството не е фактор в кариерата му.

„Откакто се помня, винаги ми е било абсолютно едно и също с кой крак ще стрелям или ще дам пас”, разказва Дмитрий. “Биех и фалове, и корнери с двата крака.“

И наистина се справя отлично при статичните положения – както при такива от близка дистанция, така и от 30-40 метра.

Определено блести технически, въпреки че не се има за виртуоз. „Нямах набор от безброй финтове. Говорим за спирането и овладяването, способността да опъна точен пас на всяко разстояние и да нанеса удар.“

Вратарят на Локо Маринато Гийерме признава, че на тренировките ударите на Лосков са били безпощадни, а треньорът Юрий Сьомин допринася много за усъвършенстването на футболиста при статичните положения. Играта с глава никак не му се удава и иска да се научи, но наставникът му казва: „Дмитрий, за какво ти е? Твоята работа е да центрираш, а не да центрират към теб.“

В Европа нито левичарят Роберто Карлош, нито играещият предимно с десния крак Дейвид Бекъм са толкова блестящи и с по-слабия си крак. Може би единственият наистина универсален и с двата си крака от онези години е Алесандро Дел Пиеро. Както и Лосков…

Дългогодишният лекар на Локомотив Александър Ярдошвили казва, че не е толкова рядко явление съвременните футболисти да са с различна дължина на краката. Разликата се коригира със специални ортопедични стелки.

„Разлика от два милиметра е достатъчна, за да възникнат проблеми”, разказва покойният вече Ярдошвили в старо интервю. “А Лосков имаше и други изменения в ходилото, които засягаха гръбнака. Затова болките в гърба понякога го изваждаха от строя.“

В мачовете Дмитрий използва стелки, които не само „обират“ разликата в дължината на краката му, но и подобряват баланса му. Произвеждат му ги по поръчка в Германия и са три вида – за бутонки, за маратонки и за официални обувки.

Лосков слага стелките и по време на лов – любимото му занимание извън футбола, по което го запалва съотборникът му Игор Чугайнов.

Контузиите обаче неведнъж го поставят пред изпитание.

През 1997-а Дмитрий тъкмо е пристигнал в Локо от Ростселмаш, когато чупи крак в мач с Локомотив Нижни Новгород и е аут от терените в продължение на два месеца. Година по-късно къса менискус във финала за Купата на Русия срещу Спартак. Отново му трябват два месеца, за да се възстанови.

През следващите 10-ина години травмите са изключителна рядкост в кариерата на Лосков.

В края на 2007 г., когато вече е в Сатурн, къса връзки. Но играе успешно още шест години. Почти до 40!

И през целия си футболен път е еталон за професионализъм и отдаденост, като записва впечатляващите 20 сезона във Висшата лига на Русия.

Заб.: С различна дължина на краката е и италианецът Леонардо Спинацола от Рома. Именно поради тази причина грандът Интер се отказва да го привлече на „Меаца“ преди няколко години.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Травмата направи десния му крак по-къс от левия, но не му попречи да стане легенда на Локомотив Москва

Повече информация Виж всички