Спортни хроники: Терористът на GRAPO, който вместо да гние в затвора, чупи рекорд след рекорд

| от |

Ако погледнете в очите му, веднага ще ви стане ясно, че си имате работа с човек, който има много какво да разказва. Ако свалите погледа си надолу обаче, ще останете безмълвни. 65-годишния испанец Себастиан Родригес е бивш терорист с ампутирани крака.

Замесен е в множество кървави атентати и убийства и осъден на доживотен затвор. Зад решетките обаче губи краката си и е освободен предсрочно, след което сграбчва птиченцето, кацнало на рамота му, и се превръща в изключителен шампион.

През 80-те години на миналия век Себастиан е член на радикалната лява терористична групировка GRAPO, която се занимава с бомбени атентати и покушения на територията на Испания. Твърди се, че Родригес е замесен пряко в убийството на известния севилски бизнесмен Рафаел Падура, екзекутиран в книжарница през 1984 г. Себастиан е арестуван през 1985-а г. и осъден на 84 години за престъпленията си.

На петата започва гладна стачка, която продължава невероятните 432 дни. Родригес настоява за прехвърлянето на другите осъдени членове на организацията в същия затвор. Продължителното гладуване нанася непоправими щети на здравето му и се стига до ампутация на краката.

През 1994 г., след по-малко от десетилетие зад решетките, Родригес е освободен, тъй като в Испания се приема закон, по силата на който хората със сериозни здравословни проблеми имат право на предсрочно освобождаване. Получил втори житейски шанс, Себастиан се променя, когато отново помирисва свободата. Първоначално започва да играе баскетбол за хора в инвалидни колички, след което се пренасочва към плуването. И в басейна постига феноменален успех.

През 2000 г. той се състезава на Параолимпийските игри в Сидни, където печели пет златни медала.

Присъствието му на Игрите обаче предизвиква огромен скандал. На австралийците, а и на спортната общественост като цяло, не ѝ се нрави бивш терорист да трупа слава на гърба на спорта. Отделно Родригес предава документация с невярно съдържание, в която се твърди, че е загубил краката си в тежка катастрофа. 

Параолимпийският комитет получава много обаждания с настояване да се отнемат медалите на спортиста, но в крайна сметка се решава, че той не е нарушил официално никакви правила. Себастиан легално получава австралийска виза, законно преминава границата и заслужено печели победите си в басейна. От Международния параолимпийски комитет разглеждат обстойно случая му и преценяват, че не е потъпкал правилата на организацията.

На Параолимпийските игри през 2004 г. в Атина Себастиан Родригес печели още три златни медала. Четири години по-късно той завоюва два сребърни и два бронзови медала в Пекин. През 2012 г. в Лондон завършва участието си с един сребърен и два бронзови медала. Пропуска Параолимпийските игри през 2016 г. в Рио де Жанейро, а в Токио не успя да се пребори за благороден медал, но това е обяснимо на неговата възраст.

„Анализирайки живота си, осъзнах, че съм направил много грешки. Опитвам се да поправя това и все още работя по него. Не мога да върна времето назад и да предотвратя всички атаки, в които съм участвал. Мога само да се стремя да направя бъдещето по-добро. Аз съм чудесен пример за това до какво могат да доведат големите грешки в живота. Моята цел е да помогна на другите да не правят такива грешки. Не претендирам да съм модел на подражание. Просто се уча от опита от миналото, живея в настоящето и работя за бъдещето“, каза бившият терорист.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Терористът на GRAPO, който вместо да гние в затвора, чупи рекорд след рекорд

Повече информация Виж всички