11 изненадващи дисциплини на модерните Олимпийски игри

| от |

През декември 2020 г. Международният олимпийски комитет учуди хората по света, когато обяви, че брейкденсът ще дебютира на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. (Малко по-късно в текста ще научите, че това далеч не е най-странната дисциплина от Олимпийски игри в Париж…)

Но това със сигурност не е първият случай, в който на игрите се появява неочакван спорт. Още от първата съвременна Олимпиада в Атина през 1896 г. досега е имало всякакви безумия – от дуел с пистолети до скокове с кон.

Ако смятате, че брейкдансът е странен избор, тези 11 вече прекратени олимпийски дисциплини ще ви помогнат да се калибрирате към ситуацията.

Дърпане на въже

(На основната снимка горе Англия побеждава САЩ в дърпането на въже на игрите през 1920 г.)

Дърпането на въже е включено в Олимпийските игри от 1900 до 1920 г. Държавите могат да участват с няколко „клуба“ (отбора) и следователно могат да спечелят повече от един медал в едно и също състезание. Съединените щати и Великобритания правят точно това, като печелят злато, сребро и бронз съответно през 1904 г. и 1908 г. Малко вероятно е обаче да видим завръщането му, освен ако Международната федерация по дърпане на въже не успее да убеди Олимпийския комитет да го възкреси в програмата си.

Бухалки за мъже

Съчетанието с бухалки за мъже е гимнастическо състезание на игрите през 1904 и 1932 г. Състезателите държат бухалки, които приличали на дълги кегли за боулинг, в ръце и ги въртят около главите и телата си в поредица от сложни движения. Когато спортът се появява за последен път на Летните игри през 1932 г. в Лос Анджелис обаче, участниците са само четирима.

Соло синхронно плуване

Синхронното плуване обикновено се смята за отборен спорт, тъй като плувците се синхронизират не само с музиката, но и помежду си… Какво тогава е това самостоятелно синхронно плуване? Ами в тази версия на художественото плуване участниците просто трябва да са в синхрон само с музиката. Събитието се появява на игрите през 1984, 1988 и 1992 г.

Катерене по въже по време на Олимпийските игри през 1896 г.

Катерене по въже

Мъжкото катерене по въже е едно от осемте гимнастически състезания на Олимпийските игри в Атина през 1896 г. – първите международни олимпийски игри в съвременната история. Този спорт изисква сериозна сила в горната част на тялото: участниците трябва да се изкачат по въже с дължина 14 метра само с ръцете си. През 1896 г. от петима само двама успяват да стигнат до върха. Между 1904 и 1932 г. катеренето се появява още четири пъти, като дължината на въжето варира от около 3 до 10 метра.

Дуел с пистолети

Дуелът с пистолет се появява на неофициалните Летни олимпийски игри през 1906 г., проведени в Атина, като състезание само за мъже. На това състезание обаче те стрелят по гипсови манекени. Но дуелът с пистолети се завръща като демонстративно състезание на игрите в Лондон през 1908 г., като този път хората действително се стрелят един-друг. Никой не загива все пак, защото куршумите са направени от восък, а дуелистите носят предпазни средства.

Фредерик Лейн взе златото в необичайното олимпийско събитие –

Плуване с препятствия

Плуването с препятствия е друга странна водна дисциплина, представена на Олимпийските игри през 1900 г. в Париж. Плувците трябва да преминат трасе с дължина 200 метра в река Сена. Първоначално те трябва да се изкачат по стълб, след това да плуват като пред тях има две редици с лодки, а регламентът е да се изкачат и да преминат над лодките от първата редица и да се гмурнат и да минат под лодките от втората. Австралийският плувец Фред Лейн печели състезанието, като изпреварва класиралия се на второ място само с 2 секунди.

Крокет

Крокетът се е появявал само веднъж на Олимпийските игри – през 1900 г. Това събитие е забележително с участието и на някои от първите жени, които се състезават на Олимпийските игри. Самото състезание обаче е малко неуспешно. Всичките 10 състезатели са французи, а единственият зрител е англичанин. Крокетът никога не се завръща, но на игрите през 1904 г. в Сейнт Луис, Мисури, се появява разновидност на играта, наречена роке.

Стрелба по елени

Стрелбата по елени е част от игрите през 1908 г. до 1924 г. и отново през 1952 г. и 1956 г. За щастие в нея не участват истински животни – вместо това състезателите стреляли по макети от около 100 метра дистанция. Макетите се движат като взимат разстояние от 75 метра само за 4 секунди. Всеки от тях се движи в свой кръг в поредица от концентрични кръгове, като тази, която се върти в най-малкия кръг в центъра, струва и най-много точки. Шведският стрелец Оскар Суан, тогава на 64 години, печели златото на Игрите през 1912 г. и става най-възрастният олимпийски медалист за всички времена. Той държи рекорда и до днес.

Plunge For Distance Handley 1918

Позицията на тялото по време на дисциплината –

Гмуркане на разстояние

Гмуркането на разстояние е състезание по скокове във вода на Олимпийските игри през 1904 г. в Сейнт Луис. Състезателите трябва да се гмурнат от място, след което да се плъзнат под водата, без да правят допълнителни движения в продължение на 1 минута. Печели този, който измине най-дълго разстояние. Събитието, уви, не е много популярно. Един спортен журналист на „Ню Йорк Таймс“ дори е особено критичен към атлетите, които участват в него, пишейки: „обикновени планини от мазнини, които падат във водата повече или по-малко успешно и зависят изцяло от инерцията да им изкара точките вместо тях“.

Дълъг скок с коне

Точно когато си мислите, че Игрите в Париж през 1900 г. не могат да станат по-странни, се появява конният скок на дължина. Някой решава, че ще е добра идея класическото състезание по лека атлетика да се изпълни на кон – но изглежда, че греши (можете ли да си представите!). Един офицер от белгийската армия на име Констант ван Лангендонк печели със скок от около 6,10 метра. През същата година мъж на име Алвин Краенцлайн печелил обикновения скок на дължина за мъже със скок от около 7,18 метра – повече от метър по-далеч от коня…

Стрелба по живи гълъби

По време на Игрите в Париж през 1900 г. (ах, тези игри!) в състезанието по стрелба по живи гълъби са застреляни и убити повече от 300 гълъба. Птиците са пускани от кутии със специален механизъм, разположени в средата на ограден ринг. За да получи участникът точка, птицата, която застрелва, трябва да падне вътре в ринга. Състезателите всъщност трябва да са наистина добри стрелци, защото са елиминирани, ако пропуснат само две поредни птици. Това е сериозно състезание с награда от 20 000 франка – около 120 000 долара в днешни пари.

 
 
Коментарите са изключени за 11 изненадващи дисциплини на модерните Олимпийски игри

Повече информация Виж всички