Разярени маймуни убиха стотици улични кучета за отмъщение

| от |

След като през ноември виждат как диви кучета убиват бебе маймуна, група примати в индийския щат Махаращра започват серия от убийства с цел отмъщение – и според сведенията убиват общо 250 кучета, като ги хвърлят от сгради и върхове на дървета.

Според Daily Mail тези сблъсъци са сполетели основно град Лавул и близките села в района Бийд. Жителите твърдят, че вилнеещите маймуни не показват никакво колебание и грабват кучета, веднага щом ги видят.

Само с 5000 души население и на 500 километра от Мумбай, Лавул е оставен сам да се оправя, докато служителите на горския отдел не пристигат, за да помогнат. Според New York Post селяните заснемат кадри от тези отвличания и са се опитали да спасят кучетата си, но маймуните започват да се насочват към деца, когато отиват на училище.

„Проблемът е истински, но нямаме никакви доказателства, които да кажат колко кучета са били убити“, казва старши полицейски инспектор П. В. Мунде пред The ​​Indian Express. „Но вчера горските служители от Аурангабад дойдоха и заловиха две маймуни.“

Тревожните сцени от видеата показват кучета, които са нападнати от агресивните животни, докато младежи и жени от селото бягат, за да се скрият от тях. Друго видео показва маймуна, която занася кученце до ръба на висока сграда, и кучета, които защитават малко дете. Според Insider, почти всички кучета в Лавул са убити или бягат от града.

Отчаяни жители се свързват с горския отдел за помощ, но отзовалите се служители не успяват да хванат нито един примат чак до последните няколко седмица. Когато селяните вземат нещата в свои ръце, няколко мъже получават наранявания от враждебните маймуни: според индийското издание News18, някои от хората, които се опитват да се преборят с побеснелите примати, дори падат от самите височини, от които животните хвърлят кучета, за да ги убият. Най-накрая горските служители от Аурангабад пристигат и успешно залавят две маймуни, след като те вече са убили множество кученца. „Твърди се, че това (убиването на бебета маймуни през ноември) е разгневило маймуните, които за отмъщение убиват кученцата на кучета, според местните жители“, казва служител от Маялгаон. „Но ние нямаме никакви доказателства, които да подкрепят тази теория. Това е животинско, диво поведение и не можем да установим защо се държат така.“

Може би най-тревожното от всичко е, че според един източник, 8-годишно дете е било отвлечено от маймуни. Само незабавната реакция на селяните, които започват да хвърлят камъни по приматите, довежда до това детето да бъде оставено намира и върнато на безопасно място.

„До известна степен новините са верни“, казва Рабабинод Шарма, данъчен от района Бийд. „Не можем да потвърдим цифрите за смъртните случаи, но някои кученца действително са били убити от маймуни. Също така не можем да потвърдим защо се случва това, дали всъщност са ядосани на кучета, защото не знаем поведението на животните.“

Докато повечето индийски служители, които коментират този поредица от странни инциденти, заявяват, че мотивацията за престъпленията остава мистериозна, Стефани Пойндекстър, асистент в SUNY Buffalo с изследователски фокус върху поведенческата екология на приматите, не е особено шокирана: „„При проучвания на примати в плен, в социални групи в зоологически градини, ние виждаме, че когато индивид е нападнат по някакъв начин, вероятността те да нападнат някой, свързан с техния агресор, е по-висока“, каза тя наскоро пред Gizmodo. „Обикновено има предпочитание към атака на трета страна, свързана с първоначалния агресор, а не непременно към действителния агресор.“

Докато поредицата от убийства на кучета може да бъде разбрана само със строго изследователско проучване, със сигурност изглежда, че отмъщението е правдоподобна мотивация. Твърди се, че тези примати виждат един от тях да бъде жестоко убит и оттогава се насочват към видовете, извършили това действие.

С неотдавнашното залавяне на двете маймуни властите вярват, че атаките ще отшумят и селяните ще могат да се върнат към нормалния си живот. Двете маймуни са транспортирани далеч от града и пуснати в близкия резерват за диви животни Гаутала.

 
 
Коментарите са изключени за Разярени маймуни убиха стотици улични кучета за отмъщение

Повече информация Виж всички