shareit

Растението, което кара хора и животни да се самоубият

| от |

Въпреки че листата на растението Dendrocnide moroides може да изглеждат меки и мъхести, едно докосване ще накара всеки да съжалява.

Това е така, защото този храст от австралийските тропически гори причинява едно от най-болезнените ужилвания в природата; толкова силно, че кара войници да се самоубият. А британското правителство веднъж дори обмисля да го използва като биологично оръжие.

Dendrocnide moroides fruits SF21168

Идентифициране на токсичното растение

Гимпи-гимпи, както е известно на местно ниво, е вид жилещ храст, който получава името си от австралийския град Гимпи, където златокопачите за първи път попадат на растението и го наричат „храста гимпи“ през 60-те години на 19 век.

Той е един от четирите вида жилещи дървета или храсти в Австралия като е най-болезненият от тях. Отровното растение, което също е от семейството на копривата, може да нарасне до 3 метра и има големи сърцевидни листа, които могат да стигнат 50 сантиметра в диаметър.

Въпреки че растението ражда малки лилави или червени плодове, които се ядат и разпространяват от птици, не си струва да се берат, защото то е покрито от листата до стъбло в пухкави власинки, които са коварно токсични.

Dendrocnide moroides (Gympie Gympie) 5

Ужилването на растението

Власинките работят като „подкожни игли“ – на всяка от тях има луковица, която я снабдява с токсин и всяка власинка се отчупва лесно от листа или стъблото. Когато това стане, тя се забива в кожата и освобождава токсина.

Те са толкова малки, че на практика изчезват в плътта и могат да причиняват болка месеци след контакта.

Още по-лошото е, че гимпи-гимпи може да хвърли власинките си във въздуха наоколо и така само ако сте близо до него, пак сте в риск от токсичното му въздействие.

Не е известно точно защо тези власинки причиняват такава болка. Токсинът от луковицата не е добре разбран и е възможно да има и някаква химическа реакция, която се случва и в самото косъмче на растението.

Въпреки това, той работи и е невероятно стабилен – всъщност толкова, че може да причини до две години болка в тялото. И не само това – дори изсушени проби на повече от век могат да причинят хаос при контакт.

Urtica stinging hair

Ужасяващата реакция на човешкото тяло

Космите на гимпи-гимпи причиняват незабавна болка. Първоначалното усещане е описано като 30 ужилвания от оса. След това лимфните възли започват да се подуват, което създава усещане за огромен натиск. След това болката само се засилва, докато достигне своя връх около 30 минути по-късно.

За съжаление, не е нужно власинките да влизат в контакт с кожата, за да може растението да нанесе щети. Заради власинките във въздуха, които споменахме, дори човек само да прекара по-дълго време в близост до растението, е достатъчно, за да получи увреждания на дихателната система. Прекомерното излагане би причинило направо кървене от носа, увреждане на дихателните пътища и интензивно кихане.

Няма известен антидот срещу мъчителното ужилване.

Д-р Хю Спенсър от тропическата изследователска станция Кейп Триюлейшън съветва жертвите да не търкат зоната на инфекция, тъй като това може да счупи власинките и да ги разпространи по-навътре в кожата.

Той също така препоръчва да се излее 1:10 разтвор на разредена солна киселина върху ужилването. Това трябва да помогне за неутрализиране на болката. Накрая се използват ленти за кола маска, за да се извадят колкото се може повече от космите.

Жертвите изпитват силна болка, независимо какво правят, но този подход трябва поне да сведе до минимум дългосрочните ефекти, които могат да траят с месеци.

Един от първите разкази за силната болка, причинена от растението, идва от геодезист на име А. К. Макмилън през 1866 г. Докато изследва Северен Куинсланд, Макмилън съобщава, че неговият кон „е бил ужилен и умрял в рамките на два часа“. Има дори местни истории за коне, които скачат от скали, за да спрат мъчението си.

Марина Хърли, ентомолог и еколог, която изучава растението, докато работи по докторската си степен в Куинсланд в края на 80-те години на миналия век, описва ужилването като „най-лошият вид болка, която можете да си представите – все едно да бъдете изгорени с киселина и да ви удря ток в същото време“.

 
 
Коментарите са изключени за Растението, което кара хора и животни да се самоубият

Повече информация Виж всички