shareit

Най-красивата риба домашен любимец струва 300 000 долара

| от |

Има доста луксозни неща, които можете да си купите за 300 000 долара. Но едно от тези скъпи удоволствия, което може да изненада някои хора, е една рядка екзотична риба, наречена малайзийски склеропагес. Този символ на висок статус може да достигне до 300 000 долара – въпреки че някои млади екземпляри се намират и за по-скромните 300 долара, а редките бели албиноси стигат около 70 000 долара.

Но защо е толкова високо ценена?

Тази риба е известна още като „риба дракон“ и има извито тяло, чифт мустаци на брадичката си (само възрастните) и големи блестящи люспи. В зряла възраст, един екземпляр може да достигне 0,6 до 0,9 метра. Смята се, че те носят късмет и просперитет, тъй като приличат на хартиените дракони в парада за китайска Нова година.

Има и много легенди за склеропагеси, които жертват живота си като изскачат от аквариума, за да предупредят собствениците за някаква опасност, която ги грози, а също и за лоши бизнес начинания.

Впечатляващото е, че тези риби невинаги са имали толкова висок статус и всъщност имат много по-скромно минало. Векове наред те са били излавяни от черноводните реки и блатата на Югоизточна Азия с цел вкусна храна.

Но това се променя през 1975 г.

Когато влажните зони в Югоизточна Азия започват да намаляват, рибата също започва да намалява с тях. Така в един момент те са забранени за международна търговия и все още не могат да бъдат законно внасяни в Съединените щати, тъй като са защитени от Закона за застрашените видове.

Емили Войгт, авторът на „Драконът зад стъклото“, казва обаче, че тази защита има обратен ефект.

„Този ​​официален печат за рядкост абсолютно се отразява на търсенето“, казва Фойгт пред The ​​Hustle. „И всъщност превръща рибата в луксозния продукт, който е в момента.“

Така сега животното „се радва“ на процъфтяващ черен пазар. Което довежда и до нарастване на насилието над и около него.

В Сингапур веднъж стават четири кражби на склеропагес за една седмица и по време на една от тях възрастна жена е ударена, докато обирджията задига рибата й в кофа. При друг инцидент собственик на аквариум е намушкан до смърт и почти обезглавен.

И още – през 2017 г. в окръг Лос Анджелис Шон Лий е спрян от специални агенти, които намират между краката му бяла торба, в която от своя страна има 8 по-малки торби със скъпоценни склеропагеси.

Тези риби са толкова ценени, че някои собственици дори плащат да им бъдат извършени пластични операции – 60 долара за корекция на брадичката и 90 долара за повдигане на очите. Има дори конкурси за красота на рибите, на които обикновено има въоръжена охрана, която да ги ескортира.

През 80-те години на миналия век ограниченията са разхлабени, което позволява търговията с отглеждани във ферми склеропагеси. Въпреки това търсенето все още е голямо и днес тези ферми са силно защитени; те са основно разположени в Югоизточна Азия, охраната често разполагат с специално обучени кучета, наблюдателни кули и удебелени стени за защита срещу крадци, а самите рибоци имат имплантирани микрочипове за проследяване.

Паякообразнa маймунa

Екзотичните животни варират (всички знаем как Майк Тайсън си купи бял тигър от затвора) и могат да се бъдат застрашавани по-най-различни начини.

Скоро се появи фрапантната новина как паякообразна маймуна, облечена в бронежилетка и други обезопасителни елементи, е била намерена мъртва след престрелка между полиция и наркокартел в Мексико.

Маймуната – за която властите смятат, че принадлежи на член на картела – е била убита по време на престрелка във вторник в Тексалтитлан, град на около 100 километра югозападно от Мексико Сити.

Остава неясно обаче как маймуната, която също носи и пелена, е убита. „Приматът, за който се предполага, че е убит на местопроизшествието, е собственост на престъпник, който също е бил убит на местопроизшествието“, се казва в изявление на властите. „Аутопсия на животното ще бъде извършена от ветеринарен лекар, специализиран в този вид“, добавят те.

Освен маймунката убити са още 11 члена на банда, които според съобщенията нападнаха местните сили за сигурност в общината на щата Мексико. След това последва престрелката.

 
 
Коментарите са изключени за Най-красивата риба домашен любимец струва 300 000 долара

Повече информация Виж всички