shareit

Как най-богатото куче на света изкарва милионите си

| от |

На пръв поглед изглежда, че Гюнтер VI има всичко. „Най-богатото куче на света“, както го наричат, е горд собственик на имения, яхти и джетове и е обслужван от екип от грижовни гледачи.

Но истината за тази немска овчарка е по-дълбока и тъмна, отколкото изглежда.

В продължение на години повечето медии повтарят едни и същи истории за род немски овчарки на име Гюнтер. Те пиша как Гюнтер III е бил любимото куче на богата графиня, която обаче поради липса на наследници решила да остави богатството си на него. Кучето от своя страна остава парите на своето поколение и така настоящият щастливец, Гюнтер VI, живее в луксозното крайбрежно имение на Мадона в Маями.

Но кучето действително е истинско, историята му не е точно такава.

Как Гюнтер стана най-богатото куче в света

Десетилетия наред материалите по темата въртят една и съща история: че Гюнтер III е бил любимият домашен любимец на германска графиня на име Карлота Либенщайн и когато тя почива през 1992 г., оставя цялото си състояние от 80 милиона долара на най-добрият си приятел. Това наследство вече е нараснало до отчетените 500 милиона долара. След това Гюнтер III е бил поверен на грижите на близък на семейството, Маурицио Миан, сподвижник на мъртвия син на покойната графиня. Именно под неговите грижи Гюнтер III и неговите потомци (всичките на име Гюнтер) се радват на плодовете на богатството на Либенщайн.

Кучетата вечерят пържоли, изпъстрени със злато, пътуват по света с частни самолети и се припичат на слънце на яхти. Както се съобщава от издания като People, Гюнтер IV дори купува имението на Мадона в Маями за 7,5 милиона долара. Неговият внук Гюнтер VI и помощниците му по-късно го продават за впечатляващите 29 милиона долара.

Но когато историята за най-богатото куче в света се разпространява, хората започват да задават въпроси.

Маурицио Миан, човекът зад завесата

Като куче, Гюнтер VI е посещавано от редица хора, които се грижат за него. Те обслужват въпроси, с които кучето не може да се справи само, като закупуване на имения за милиони и приготвяне на пържолите. И от всички негови настойници, Маурицио Миан – човекът, който се съгласи да се грижи за линията от овчарки – изглежда най-важният.

Самоопределилият се говорител, адвокат и учен-изследовател често действа като лице на Гюнтер Груп (бивша Фондация Гюнтер), която съблюдава всяка нужда на кучето. През 90-те той казва, че компанията е посветена на „спорта, науката и развлеченията“ и „разбира се, всичко, което дава на кучето високо качество на живот“.

Но ролята на Миан – и историята на Гюнтер – са подложени на съмнения от почти самото начало. През 1999 г., например, Tampa Bay Times пише: „Приказката за богатото куче просто не е вярна.“ Вестникът започва разследване, когато получава прессъобщение, в което се твърди, че кучето „оглежда“ луксозното имение на актьора Силвестър Сталоун. Докато ровят в миналото му, журналистите откриват, че италианските вестници вече са дискредитирали кучето.

И изглежда неговата благодетелка Карлота Либенщайн никога не е съществувала.

Дори Миан като че ли го признава през 1995 г., когато казва пред италианската преса, че историята на Гюнтер е „изобретение“ за „популяризиране на философията на Гюнтер Груп и Фондация Гюнтер“.

Но 4 години по-късно Миан казва на журналисти, че оттегля изявлението си. А агентите на Сталоун за недвижими имоти казват на вестника, че независимо от произхода на кучето, то изглежда разполага със средствата да закупи имота.

„Ако искате да напишете, че това е шега, можете да го напишете“, казва Миан пред Tampa Bay Times, привидно необезпокоен от техните обвинения. „Няма да направя нищо.“

Въпреки репортажа, който вестникът публикува по това време, други продължават да повтарят официалната версия за Гюнтер, както я разказа Миан. Асошиейтед прес (AP) дори се отрича от свой материал по темата, в който през 2021 г. пише как най-богатото куче на света продава имението на Мадона: „AP заменя историята за продажбата на имение в Маями, някога собственост на Мадона, с този материал, който разглежда как историята за една немска овчарка и тръст отдавна се използва като рекламен трик за измама на репортери. AP се хвана на части от този трик и премахва погрешната история.“ Изданието след това продължава с обяснение, че Гюнтер е „измама“ и „шега“, създадена от Маурицио Миан.

Агенцията установява, че Миан всъщност печели богатството си от фармацевтичната компания на своето семейство, Istituto Gentili.

Но, изглежда, това е само върхът на айсберга.

„Милионите на Гюнтер“ и истината зад най-богатото куче в света

В отразяването на историята на Гюнтер през 90-те години на миналия век и нататък често има мимолетни препратки към другите области на дейност на Гюнтер Корпорейшън. В допълнение към известното куче, компанията изглежда има пръст в издателство, нощни клубове, музикална група и дори изследване на тайната на щастието.

Документалният филм на Netflix се стреми още повече да дръпне завесата около всичко: откъде наистина идват тези 500 милиона долара, кой всъщност е Маурицио Миан… и точно защо Гюнтер Корпорейшън привлича млади, привлекателни хора да живеят с кучето?

И изглежда отговорите са все мрачни. Интервюираните описват как животът им е бил изцяло под чужд контрол и как са били карани да правят секс пред други хора. В един момент Миан дори изглежда, че намеква, че всичките му кучета са клонинги едно на друго.

„Ако приказката за невероятно богатата немска овчарка изглежда пресилена, това е, защото е точно такава“, отбелязва Times в статия за известното куче. „Сега цялата история се разкрива като хитрост, измислена от потомък на италианска фармацевтична компания, който в схема, вероятно включваща клониране и сексуален култ, използва Гюнтер за насърчаване на продажби на имоти.“

Може би Tampa Bay Times беше прав преди две десетилетия, когато отбеляза, че най-богатото куче в света „може да не е нищо повече от овчар“.

 
 
Коментарите са изключени за Как най-богатото куче на света изкарва милионите си

Повече информация Виж всички