shareit

Бразилка роди близнаци – от двама различни биологични бащи

| от |

С наближаването на първия рожден ден на близнаците й една бразилска майка започва да изпитва все по-настоятелни съмнения относно биологичния им баща. Девет месеца преди да се родят, тя е правила секс с двама различни мъже в един и същи ден и не е напълно сигурна от кого от тях са наследниците…

За да потвърди подозренията си, пише New York Post, тя прави тест за бащинство на единия от мъжете, по-вероятният заподозрян – но резултатите не са въобще това, което очаква. Тестът е положителен… но само за единия от близнаците.

„Сетих се, че съм правила секс и с друг мъж и му се обадих, за да си направи теста, който също се оказа положителен“, казва новата майка, пожелала да остане анонимна, пред местни новинарски издания. „Бях силно изненадана от резултатите! Не знаех, че такова нещо може да се случи, а бебетата са много сходни.“

Но явно е, че подобно нещо може да се случи, въпреки че е невероятно рядко.

Newsflash

„Възможно е да се случи, когато две яйцеклетки от една и съща майка бъдат оплодени от различни мъже“, казва д-р Тулио Хорхе Франко, личният лекар на жената. „Бебетата споделят генетичния материал на майката, но растат в различни плаценти.“

Техническият термин е „хетеропатерна суперфекундация“, но казано по-просто, това е изключително рядкото явление, което възниква, когато две яйцеклетки се отделят по време на един и същи менструален цикъл. Когато това се случи, е възможно всяка яйцеклетка да бъде оплодена от сперматозоиди по време на два отделни полови акта. И в настоящият случай втората яйцеклетка е била оплодена от мъж, различен от първия.

Франко описва феномена като „един на милион“ и казва, че вярва, че има само около 20 други случая на същото нещо в света. Други лекари обаче изчисляват, че съществуват около 400 случая.

Според Firstpost хетеропатерната суперфекундация се среща по-често при други животни като крави, кучета и котки като еволюционна тактика, използвана от женските за умишлено увеличаване на шансовете им за зачеване на множество потомци.

Това обаче не е необходимост за хората, откъдето идва и рядкостта на явлението.

Подобна ситуация се случва и през 2015 г., когато един баща в Ню Джърси получава новината, че трябва да плаща издръжка само за едно от двете момичета близначки – защото то е единственото, на което той технически е баща.

Според CNN майката е свидетелствала, че в рамките на една седмица е правила секс с двама различни мъже. Тя завежда мъжа, когото смята за баща на двете момичета, в съда, за да иска издръжка, но ДНК тестът го съвпада само с едно от момичетата.

„Това е първият такъв случай в Ню Джърси, а в страната има едва няколко“, казва съдията от Върховния съд Сохаил Мохамед, когато произнася своето решение.

В това решението се цитира и статия от 1997 г., написана от експерта по ДНК Карл-Ханц Вурцингер, където пише, че при 1 на всеки 13 000 докладвани случая на бащинство, които включват близнаци, бащите са различни.

Като се има предвид, че продължителността на живота на спермата е между 7 и 10 дни, Кийт Едълман, директор по акушерство в болница Маунт Синай в Ню Йорк, обяснява, че има достатъчно време за припокриване и оплождане, когато менструалният цикъл на жената освободи две отделни яйцеклетки, което позволява сперматозоидите на двама мъже да оплождат яйцеклетките поотделно.

В някои случаи, казва Едълман, една жена може да роди близнаци от различни раси, което вероятно би било по-очевидно и за родителите.

„Това се случва по-често, отколкото си мислим“, казва Едълман. „В много ситуации никога няма да разберете, защото няма причина да правите тест за бащинство и на двамата близнаци.“

 
 
Коментарите са изключени за Бразилка роди близнаци – от двама различни биологични бащи

Повече информация Виж всички