shareit

Весна Вулович, която падна от 10 километра височина

| от chronicle.bg |

На 26 януари 1972 стюардесата Весна Вулович не е, където трябва да бъде. Тя лети на 10 километра над Чехословакия в самолет DC-9, но това е грешният полет, защото графикът й е сбъркан с друга стюардеса на име Весна. Това й позволява да види Дания и да отседне в хотел Шератон – нещо, за което винаги си е мечтала. Грешката обаче скоро ще се обърне срещу нея.

Крайнодясната терористична групировка Усташи е заложила мощен експлозив именно на нейният полет. Усташите са отговорни за над 10 терористични атаки из Югославия след Втората световна война. Полетът на Весна, JAT 364, е на авиокомпания, базирана именно в Югославия.

Докато летят над град Ческа Каменице самолетът на Весна се взривява и в следващите 3 минути тя и 28 пътника падат свободно към повърхността на земята, докато отломките не се разбиват в замръзналия баир на планина.

Случаен германец, който първи пристига на мястото на инцидента, заварва всичките пътници мъртви, но не и стюардесата. Весна лежи сред останките на самолета, трупът на неин колега е върху нея, а една от количките за сервиране е забита в гръбнака й. За щастие мъжът е бил лекар по време на войната и успява да се погрижи за нея, докато дойде помощ.

В болницата лекарите казват на родителите й, че въпреки че все още е жива, дъщеря им едва ли ще оцелее. Черепът, двата й крака и три от гръбначните й прешлени са счупени. Три дни по-късно обаче тя се събужда от кома и пита за цигара.

Весна е парализирана от кръста надолу, но е жива. Две седмици след инцидента, докторът й казва какво се е случило и й дава вестник, където всичко е описано. По-късно тя ще изгуби този спомен, както и всичко от един час преди бомбата да избухне до месец след това, заради амнезия. Добрата новина е, че благодарение на няколко операции все пак успява да проходи отново.

През септември Вулович се връща на работа, но авиокомпанията я слага на бюро, за да избегне нежелано внимание. Тя не страда от някаква психическа травма заради инцидента и никога не се страхува да лети. До края на живота си Весна се вози на самолет и поддържа позитивно отношение към живота като казва: „Вярвам, че ние сами сме господари на живота си – ние държим всички карти и е наша отговорност да ги използваме правилно.“

Нейният късмет най-вероятно се дължи на ниското й кръвно, заради което припада и така избягва инфаркт.

Тридесет години след атентата, Вулович казва в интервю: „Не съм късметлийка. Всички мислят, че съм късметлийка, но грешат. Ако бях късметлийка, никога нямаше да ми се случи такова нещо, а майка ми и баща ми щяха да са живи. Инцидентът съсипа и техните животи.“ И всъщност е права – все пак 27 души губят живота си, а твърдението, че можеше да е и по-зле, дава само малък комфорт на прагматичните, но от друга страна можеше да е и много, много по-добре.

Весна държи световният рекорд на Гинес за най-високо оцеляно падане без парашут с 10 158 метра. Тя почива на 28 декември 2016 година.

През 2009 немски и чешки журналисти представят доклад, според които плолет 364 не пада заради терористична атака. Те твърдят, че е „силно вероятно“ MiG от въздушните сили на Чехословакия е сбъркал самолета за вражески и е стрелял по него. Чешките военни отричат това твърдение и го определят като конспирация.

 
 
Коментарите са изключени за Весна Вулович, която падна от 10 километра височина

Повече информация Виж всички