shareit

Възможно ли е Джейсън Борн да е истински човек, а не холивудска измислица

| от |

Историята на Джейсън Борн – суперагентът, който може да постигне абсолютно всичко, да се подчинява сляпо и да работи в една от най-елитните програми на ЦРУ, практически се превръща в абсолютен хит в кината през последното десетилетие. И тук идва най-големият въпрос, възможно ли е тази легенда наистина да бъде истинска и да крие съвършените агенти пред очите ни.

Колко често киното оставя някои отворени конспирации и много въпроси без отговор. Идеята за абсолютния и подчинен агент ще накара милиони да се насладят пред екрана и да следят приключенията му. Единственият проблем е, че докато агентът е перфектна идея за създаването на холивудска сага, остава и по-важният въпрос: кой е бил вдъхновението?

Историята ни връща към XIX век и ни разказва легендата за Ансел Борн – дори името е използвано по същия начин, защото очевидно има какво да ни предложи. Той пристига в малко градче на име Нористаун, отваря магазинче и бързо се смесва с тълпата. Представя се за Ей Джей Браун. Всичко върви нормално, докато на 15-ти март не се събужда и не заявява, че е друг човек. Не знае къде се намира, не познава никого, не може да открие близките си и по някаква причина не може да си представи как точно е стигнал до Пенсилвания?

Съседите му дори се изненадват, че сега се представя с друго име – Ансел Браун. По думите на новата личност, той е евангелистки проповедник, който живее в Ню Йорк. Ансел не помни абсолютно нищо, освен, че преди известно време е тръгнал към дома на сестра си. Това най-вероятно се е случило около два месеца по-рано. Този човек ще влезе в медицинските учебници като първият, който изживява редкия случай на дисоциативна фуга.

Ако обърнете внимание на учебниците по психология и психиатрия, това е състояние, в което човек губи своята идентичност. Няма да знае кой е, чувството на изгубен във времето и пространството ще се повиши значително и след това ще се включи въображението си, за да попълни всички загуби.

Професори като Елизабет Мос ще допълнят цялата картина и ще обяснят, че обикновено това се случва, когато човек е изложен на една много сериозна травма или много високи нива на стрес. Мозъкът задейства защитен механизъм и така всичко потъва в забрава. Фантазията работи с такива високи темпове, че човекът приема всичко за напълно нормално и спокойно. Няма никакви спомени кой е, какво се е случило с него и всичко останало.

За разлика от филмовия герой, човек с такава травма може да прекара доста време, без да подозира, че нещо не е наред. Възможно е дори да възприеме новото си име, а след това да избере и нова професия и да започне да я практикува. По някаква причина ще открием, че пострадалият дори ще се премести и ще започне нов живот. Най-честото обяснение за подобно преживяване е свързано с факта, че често можем да открием човек, който наистина да изчезне напълно в рамките на няколко месеца и след това да се озове на ново място и да се е променил напълно.

За разлика от хората, които са пострадали от амнезия, хората в това състояние и имат нужда от по-малко време за възстановяване на паметта и връщането на спомените. Мнозина описват цялото преживяване като връщане на спомени по същия начин, по който хората се борят с Алцхаймер или с травма на главата.

Повечето учени го описват като битка за всеки спомен. Понякога имат нужда от приятели, които да сглобят цялата картина за тях, а друг път се налага и по-сериозна терапия. Най-често дължината на това състояние е 2-3 месеца, но ще открием, че има моменти, когато липсва нещо, което да върне старите спомени, тогава човек може да прекара целият си живот с новата си самоличност, стига да няма какво да го безпокои.

Веднъж след връщането на истинската самоличност, повечето ще признаят, че не знаят вече кои са и не знаят какво правят на мястото, където се намират. Така започва функциониращата ретроградна амнезия. В този момент, както става с героя във филма, започва активно търсене на миналото и на причините, довели до това състояние.

Преди да си помислите, че всеки може да изпадне в това състояние, трябва да знаете много ясно, че шансовете това да се случи, са изключително малки. Има много пациенти и учени, които смятат, че това състояние може да бъде диагноза, особено след като е толкова лесно за един човек да се преструва. Най-лесният начин за разпознаване на човек в подобно състояние е, че той няма да се страхува, а ще бъде в паника и противоречия.

Мнозина смятат, че подобно състояние може да се предизвика напълно самостоятелно, особено ако човек се опитва да избяга от финансови проблеми или друго престъпление. Странно е, че дори и днес има много малко пациенти в болниците, които споделят, че са в това състояние. Реално няма и голяма статистика, която да проследява за развитието на това заболяване, но пък е достатъчна, за да се роди един екшън герой.

 
 
Коментарите са изключени за Възможно ли е Джейсън Борн да е истински човек, а не холивудска измислица

Повече информация Виж всички