shareit

Сами Гравано – училищният двойкаджия, който натрупа милиони от мафията

| от GettyImages |

Малцина са хората, които успяват да намерят смелост и да говорят срещу една от най-великите подземни организации в света. Онези, които проговарят, остават завинаги в изгнание и често не могат да се разделят с охраната си. Такава е историята и на Сами Гравано, един от хората със смелост да нарушат най-стария закон в мафията – омерта.

Наказанието за тази дързост е смърт, а за назидание на останалите членове, често загива и семейството на провинилия се. Веднъж щом някой започне да говори пред полицията, той трябва да знае и жестоката истина – дните му са преброени и не го очаква нищо добро. Бруклинският мафиот от фамилията Гамбино – Салваторе „Бикът“ Гравано е принуден да проговори и през 1992 г. нарушава дадения обет, разказвайки една страховита приказка за подземния свят.

Историята на Сами започва някъде през 1945 г. в Бруклин. Кварталът е пълен с италианци, които като нови преселници ще изградят много сериозна връзка. Както много други преселници, които се присъединяват в групата, можем да открием достатъчно хора, подготвени за по-сериозните изненади. Салваторе приема християнството, но винаги остава добрия чичо Сами сред своите съседи и почитатели.

gettyimages-97268642-594x594

Бежанските квартали са известни с високата престъпност и Сами също няма да издържи на изкушението. Всичко започва с обира на магазини. Когато е на 7-годишна възраст започва да взима по 1-2 кифли от близкия магазин по пътя към училище. Един ден е заловен от магазинера, който не вика полицията, а отправя последно предупреждение. Милостта не успява да трогне младежа. Една от най-честите истории за влизането в организираната престъпност, започва някъде на 10-годишна възраст, когато е забелязан от местните гангстерчета, докато се бие с няколко по-големи от него хулигана, които са успели да откраднат колелото му.

Мнозина били впечатлени от смелостта на малчугана, който без никаква милост и страх започнал физическата саморазправа. Никой не вярвал, че малкият бик ще издържи на ударите, но след всеки следващ удар, Сами се ядосвал повече и хвърлял цялата си агресия. Жилавият младеж  не спирал да удря, докато накрая не срещал никаква съпротива. С подобно реноме, всеки би поискал да го включи в своите редици и агресорът получава вниманието на правилните хора. Силата не можела да компенсира липсата на някакъв по-особен интелект.

В училище никой не можел да го нарече интелигентен. Сами повтаря година, учи много бавно и бързо губи интерес. Някои преподаватели правят по-обстоен преглед, за да забележат присъствието на дислекция – именно тя обяснява и засилената агресия в младежа от най-ранните му дни. Училището не може да се смята за най-приятното място на света. Подигравките на интелектуално ниво не спирали, докато Сами не намерил сили да отвърне на удара.

Конвертирайки отправените обиди в агресия, той собственоръчно охладил желанието на всеки да си отвори устата по негов адрес. През следващите няколко десетилетия, този човек ще се превърне в абсолютен злодей. На 16-годишна възраст окончателно ще се раздели с училище – никой няма да издържи на безкрайните подигравки, включително и от учителите. Щом учебният процес приключва, Сами намира работа при местните младежи, които се занимават с дребни обири и побои. След две години получава повиквателна за Виетнам.

gettyimages-72306816-594x594

При завръщането си е разпознат като много ценен кадър и се завръща в Ню Йорк на доста по-висок пост. Фамилия Коломбо гласува много доверие и предлага впечатляващата възможност да се включи в редиците. Новият член получава правото да отговаря за всички обири и там показва много сериозен потенциал. Осъзнавайки какъв подготвен кадър имат, мафиотите му предлагат да започне да отговаря и за рекетите. Репутацията му го преследва по-ревностно от сянка, а парите текат като една нестихваща река. Сами е готов да убива всеки, който е поръчан и най-важното – не задава никакви въпроси.

През 1970 г. ще убие своя партньор Джо Колучи, който имал планове да премахне друг член на мафията, при това без разрешение от организацията. Гравано ще се похвали, че е използвал всички възможни методи, за да изпълни убийството по описанието на Марио Пузо и неговият легендарен роман „Кръстникът“. Има само един проблем, който се случва във всяка фамилия – рано или късно новите членове набират скорост и се превръщат в опасност.

gettyimages-543890580-594x594

Добрите служители в престъпния свят се оценяват високо, но никой не иска съвършените играчи. Семейство Коломбос скоро започва да се страхува от своя убиец. С времето някои от по-високите господа в йерархията ще решат, че е време да се разделят с него. Вариантите за момчето от Бруклин са два: да остане и да бъде премахнат или да търси кариера в друго семейство. Хората на Гамбино нямат нищо против да вземат готов и подготвен кадар, следователно бързо насочват вниманието си към него. Въпреки качествената работа, мафията винаги ще намери начин да тества уменията на своите членове. Предизвикателството за Сами идва с една особено тежка задача – убийството на своя зет Никола Шибета.

Същият отдавна е започнал да потъва в света на наркотиците и често обиждал абсолютно всеки срещу себе си. Това е една версия, а другата е, че най-вероятно Шибета е бил хомосексуален, на което не се гледа с добри очи. Пристрастяването към наркотиците е най-голямата грешка, която човек може да направи. Всеки може да търгува с тях, но никога да не се доближава. Въпреки факта, че след ареста Шибета мълчи и не казва нищо, неговото време вече е дошло, а задачата на Сами става само по-трудна. Въпреки опитите му да го защити и да избегне наказанието, той получава най-жестоката заповед – да го премахне.

Вместо да го убие, той го пребива жестоко с надеждата, че това ще смекчи обстоятелствата, но босовете искат нещо друго. Следващата седмица полицията открива само ръката му и нищо друго. С това хладнокръвният убиец е приет като брат във фамилията. Покрай всички странични занимания, богатството се трупа, рекетите, залозите и дори даването на заеми става част от неговото занимание, а най-добрият му приятел – Едуард Гарафола се радва на  същите успехи.

Благодарение на добрата работа, Сами скоро става милионер, противно на очакванията на неговите съученици и учители. Кой би подозирал, че човекът с най-лошо образование скоро ще кара нови коли и ще премести цялото си семейство в Ню Джърси. Получава възможност да контролира и конните надбягвания. През 80-те години на миналия век Сами ще бъде толкова важен член на организацията, че патроните ще трябва да чакат по час, за да се срещнат с него. Бикът се е превърнал в независима институция и никой вече не може да го игнорира. Бурята напредва бавно и сигурно. По това време връзката с Пол Кастелано е бетонирана.

gettyimages-543890594-594x594

През 1982 г. се случва един много сериозен инцидент. Един от клубовете му е на път да бъде закупен от Франк Фиала – трафикант на наркотици. Преди да се подпише договорът, Франк започва да събаря стените и да прави ремонти. На срещата за успокоение, Франк вади Uzi и започва да заплашва единственият човек, пред когото трябва да бъде смирен. На излизане дръзкият купувач е застреля на улицата. Сами признава в съда, че е уринирал върху гърчещият се труп. Този проблем не може да бъде пренебрегнат и самозабравата идва с цена. Отрядът на мафиота е инструктиран, че при нужда трябва да убие Кастелано и да не задава въпроси.

Предвид тези факти, както и величието на Сами, никой не задава въпроси относно тази инструкция. През 1985 г. на сцената излиза един много популярен човек – Джон Готи. Той също храни своята ненавист към Кастелано и бързо търси добрия съюзник в лицето на Гравано. Кръстникът също не стои с вързани ръце и разбира, че Джони пренася хероин, при това в огромни количества. Новините за изкривяването на властта и липсата на командването, практически достигат един нов връх.

Сами и Джони бързо намират общия интерес и насочват всички сили за премахването на Пол Кастелано. В нощта на 16 декември 1985 г. кръстникът влиза в заведение в Манхатън и няколко души стрелят по него. Готи и Гравано гледат от близката кола. Само месец е необходим на Готи да заеме постът на лидер. Няколко пъти е викан в съда за нападение и рекет, но без резултат. Винаги намира начин да подкупи журито и избягва дългата ръка на закона. Най-накрая обаче се стига до правосъдие и скоро никой не може да подкупва.

През декември 1990 г. двамата са обвинени за рекет и арестувани. По петите им е вече ФБР. Веднъж зад решетките, Готи започва да обвинява за всичко своя добър и верен съмишленик. Сами се превръща в жертвеното агне. ФБР пускат всички записи от разпита на Готи и Сами с изненада разбира, че тук трябва да се справи сам. Предлагат му да свидетелства срещу много по-кратка присъда. През 1992 г. Сами прави точно това, разказва всичко от игла до конец.

gettyimages-1274768757-594x594

Необходими са 9 дена, за да се разкаже всичко, което е правил за Готи. Споделя историята на 19 убийства, поръчани именно от новия дон и признава, че е участвал в 10 от тях. Обвинението успява да прикове още 40 души. Джон Готи получава доживотна присъда, а Сами се разминава само с 5 години затвор. След съдействието е поставен в програмата за защита на свидетели.

Готи умира в затвора през 2002 г. Сами заминава в Аризона и осъзнава, че за делата си ще трябва да се оглежда цял живот зад гърба си. Всяко тропване в дома е кошмар. Сменя името си на Джими Моран и започва малък бизнес. Ръководи малка компания за изграждане и поддръжка на плувни басейни. След една година в анонимност, Сами приключва своята закрила и отново се връща в стария си бизнес. Оказва се, че мафията няма нищо против него и дори не е издавала специални поръчки. Във времето на голямата буря, всеки е вдигнал мерника на Готи, а с помощта на ФБР, сцената е била изчистена, при това безкръвно.

Вместо да бъде преследван, той се превръща в телевизионна звезда, дава най-различни интервюта участва в предавания. Когато го питат дали е готов да се изправи срещу наемните убийци, той заявява, че е готов да се защитава и ще изпрати всеки един от тях в чувал. Макар и никой да не му обръща внимание, Сами започва да партнира с други по-дребни играчи. Родният му син се сприятелява с група, чието приятелство носи по половин милион долара на седмица.

През 2000 г. той и още 47 други мафиота са арестувани за трафик на наркотици. В съда се чуват записите от телефони и подслушвателни устройства, които разкриват как Сами се хвали, че изкарва луди пари от наркотиците. През 2001 г. Гравано се признава за виновен в организирането на канал за трафик на наркотици. Получава присъда от 20 години затвор, но е освободен през 2017 г.

Практиката продължава, Гравано отново дава интервюта, живее свободно и често говори за славното си минало. До днес се смята за особено безстрашен и опасен, знаейки доста тайни в това отношение. За всички тези години ще сподели само едно:

„Аз съм боксьор и знам как да удрям, знам и как да се бия. Така се губи страхът.“

 
 
Коментарите са изключени за Сами Гравано – училищният двойкаджия, който натрупа милиони от мафията

Повече информация Виж всички