Можете ли да умрете от висене с главата надолу?

| от |

Зачервено лице, натиск в очите, пулсиране в ушите: да висиш с главата надолу не е приятно преживяване. Но колко опасно може да бъде?

Истината е, че е възможно да умрете от висене с главата надолу, тъй като позата оказва прекомерен натиск върху някои органи. Човешкото тяло наистина е еволюирало, за да бъде по определен начин.

Инцидентът в пещерата Нъти Пъти

Един пример за опасностите от висенето е инцидентът в пещерата Нъти Пъти, която се намира в щата Юта. През 2009 г. Джон Едуард Джоунс и брат му Джош се изгубват и се озовават в немаркирана част от нея. Джон пропълзял в отвор, наклонен под ъгъл от 70 градуса надолу, но за зла беда се заклещва и не може да излезе.

През следващия ден спасителите се опитват да го извадят, докато той лежи с лицето надолу. Позата, в която се намира, оказва голямо натоварване върху сърцето му да изпомпва кръвта от мозъка, което обикновено се подпомага от гравитацията и след 27 часа Джон умира вследствие на спиране на сърдечната дейност. Пещерата е запечатана, докато той е все още вътре седмица след смъртта му.

Фиксирани ли са органите ни?

Mesentery extending from the duodenojejunal flexure to the ileocecal junction. (with label)

Мезентериумът държи храносмилателните ни органи на място, когато сме изправени, като не позволява на органи като черния дроб да се блъскат в тези под него. Той се простира от задната част на коремната кухина до червата и затова, макар да може да стабилизира до известна степен нещата там, той не е достатъчен, за да се противопостави на гравитацията.

И белите дробове, и сърдечносъдовата ни система се възползват от гравитацията, която улеснява работата им, като помага на гръдния кош да се пълни с въздух, а на кръвта да се движи из тялото. Обърнете ли обаче човек с главата надолу, всичко се променя.

Защо преобръщането може да е смъртоносно

Изследване на 10 случая на хора, починали в обърнато положение, разкрива, че сърдечната недостатъчност е най-вероятната причина за смъртта.

„Въз основа на тези случаи се забелязва, че възрастните хора, и по-специално тези с вече съществуващи сърдечносъдови заболявания, изглежда са по-предразположени към смърт в подобно положение, отколкото останалите“, пишат авторите на изследването.

„Това предполага, че крайната сърдечна недостатъчност е причина за смъртта, а не мозъчна или белодробна дисфункция. Резултатите от експерименти с хора и животни, както и наблюденията в истински и симулирани микрогравитационни условия потвърждават това предположение, като предполагат, че продължителното, значително повишено работно натоварване за сърцето в обърнато положение на тялото в крайна сметка води до смърт от сърдечна недостатъчност.“

Така че за дълъг и здравословен живот си струва да стоите на крака.

 
 
Коментарите са изключени за Можете ли да умрете от висене с главата надолу?

Повече информация Виж всички