Мъж обра банка, за да плати операция за смяна на пола

| от |

Човек е готов на всичко за любовта си, без значение каква е. Доказателството идва с помощта на Джон Стенли Войтович. Неговата история успява да грабне редица истински почитатели на киното, макар и да се изисква малко време, за да бъде уловена. Джон е роден през далечната 1967 г. и има две деца от първия си брак. Разделя се с жена си само след 2 години. Интересното е, че след време ще се срещне с новата си жена – Елизабет Еден.

Тя е транссексуална жена, която се опитва всячески да събере пари, за да направи операция за смяна на пола си, но когато открива Джони, осъзнава, че е намерила правилния човек. Двамата са активисти и искат равни права за хората с различна сексуална ориентация. Нека никой да не се чувства засегнат, просто не познаваме всички разновидности.

В случая става ясно, че Джон Войтович е искал да финансира операцията на своята съпруга – с Елизабет стават официална двойка и привличат доста погледи. Мнозина не подозират, че е било възможно за онова време да се сключи такъв брак, а се стига до там, че дори присъстват във вечерните новини на CBS. Животът на Елизабет далеч не е толкова очарователен, тъй като дори след брака страда от депресии и опити за самоубийство.

Големият проблем е, че дамата няма много средства, за да си позволи операция за смяна на пола. Тъй като самата манипулация е доста скъпа за времето си, Джон решава да вземе ситуацията в свои ръце.

На 22 август, заедно със Салваторе Натурили и Робърт Уестенберг, правят опит за грабеж на клон на Манхатанската банка Чейс. Всеки е имал планове за своите пари, но Джон е искал да плати операцията на своята съпруга. С малко повече внимание и разследване, Артър Бел, който отразява случая и познава Джон, открива, че това е бил само мотив.

Истинската причина за обира е, че тримата са изпълнявали операция на мафията, но не са изпълнили всички заръки, когато са задържани. Джон и Салваторе влизат в банката, не успяват да стигнат до сейфа и държат заложници цели 14 часа. Салваторе умира при последните преговори, когато ФБР решават да щурмуват банковия клон. Джон се предава и се изправя пред съда.

При всякакви други обстоятелства, Джон е можел да се признае за виновен и да получи по-ниска присъда, но след като е застрашавал човешки животи. След изслушване и показания, Джон влиза в затвора за 20 години и излежава около 5 от тях. На 10 април 1978 г. е освободен и арестуван отново, за да излежи наказанието за нарушаване на гаранцията си и още две присъди от миналото. През 1984 г. и през 1986 и 1987 г. освободен е от затвора през април 1987 г. Неговата съпруга го посещава всеки месец в затвора.

Историята не свършва до тук. Докато е още в затвора, Джон продава правата за филма си на Холивуд и неговата главна роля се изпълнява от Ал Пачино. Идеята за предоставянето на правата е, че така ще успее да спечели пари за операцията и скоро има в сметката си сумата от 7500 долара, които са повече от достатъчно, за да може Еден да смени пола си. Тъй като филмът не е много точен, Джон пише на The New York Times и разказва, че не се е разделил със своята съпруга, защото е била дебела и грозна, той среща Еден около 2 години след раздялата си.

Тъй като има и други проблеми с историята и филмът разказва, че Джон е предал останалите мафиоти, той бърза да обясни и това като грешка, особено след като не иска някой от мафиотите да остане с грешно впечатление и да се саморазправи. Джон е доволен от избора на актьори, но отказва да се среща с Франк Пиърсън – сценаристът. Причината е, че смятал историята си за много по-ценна и скъпа.

Когато Елизабет Еден става пълноправна жена, решава да напусне Джон и да заживее с друг мъж. Джон остава сам и по-късно разбира, че любимата му е починала от СПИН само две години след раздялата. През 2001 г. светът вече е забравил за този странен случай и се налага на журналистите от Times да го издирят и разберат, че банковият обирджия живее на социални помощи в Бруклин. 5 години по-късно умира от рак на 60-годишна възраст в дома на майка си.

Критиците никога не забравят филма на Джони, който продължава да печели сериозни награди. Що се отнася до Елизабет Еден, тя има място в националния архив на ЛГБХТ обществото. Напомняме, че в нито един момент не е разумно да се вършат престъпления, без значение колко голяма е любовта, макар и точно в тази история да виждаме, че същата не е издържала много.

 
 
Коментарите са изключени за Мъж обра банка, за да плати операция за смяна на пола

Повече информация Виж всички