shareit

Мама Баркър и раждането на семейната мафия

| от |

Необходима е силна воля и желание за създаването на истинска групировка. Какво обаче се случва, ако в центъра на целия кръг бъде поставена майка, а нейните най-близки подчинени са синовете ѝ. Това е историята на Кейт Баркър, известна още като „мама Баркър“. Тя се прочува не само с невероятната си престъпна мрежа, но и с истинско сражение срещу агентите на ФБР, които в продължение на четири часа водят люта престрелка във Флорида през 1935 г. Директорът на ФБР Джей Едгар Хувър я описва като „най-жестокият, опасен и гениален криминален мозък в последното десетилетие.“.

Нито един престъпен гений не е сам, а мадам Баркър използва своите синове като основни подчинени в групировката. Тя обаче е основният мислещ организъм, който дава нареждане за извършването на обири, отвличания и убийства. Като много други, тя продължава да поддържа визията си на средностатистическа домакиня, но зад тази фасада се крие един кръвожаден разбойник. През 30-те години на миналия век е един от най-желаните хора в списъка на ФБР.

Ma_Barker

Снимка: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=31875205

Кейт Баркър е родена на 8 октомври 1873 г. в Аш Груув, Мисури. Родителите и са с шотландско-ирландски произход, а според досието ѝ, мама Баркър може да се похвали с добро детство и внимание. Според легендите, била необходима една среща с Джеси Джеймс, за да обърне изцяло живота ѝ и да започне да я мотивира да преследва престъпната кариера. През 1892 г. се омъжва за Джордж Баркър. В началото живее в Аврора, Мисури и ражда четири деца – момчета. Семейството живее в бедност заедно с Хърман, Лойд, Артър и Фред.

Някъде между 1903-1904 г. се местят в Уеб сити, а след това в Тулса. По това време Хърман завършва своето средно образование. Първите престъпления се документират през 1915 г. с ареста на големия син. Обвинението е извършването на магистрални обири. През следващите години се включват и братята Баркър, които помагат за организирането на дребни престъпления, както и влизането в популярната банда на Сентръл Парк. Мама Баркър не се опитва да спре синовете си, не ги поощрява, но отказва и да ги накаже.

Често споделяла, че ако добрите хора на града не харесват нейните момчета, трябва да знаят и какво да направят с тях. На 29 авгусит 1927 г. Хърман се самоубива, за да избегне присъда, след като е задържан за извършването на обир, както и за застралването на полицаи. Следващата година и останалите братя са изпратени в затвора, като всеки от тях лежи в различен, за да нямат връзка. Съпругът Баркър е изгонен и продължава да живее в бедност за периода от 1928-1931 г. След като господата са пуснати на свобода, всеки от тях успява да доведе нови качествени хора за следващите приключения в криминалния свят. Фред води със себе си г-н Алвин Карпис.

Двамата дават началото на престъпната организация Баркър-Карпис. Бараката на майката се превръща в много ценно скривалище. На 18 декември 1931 г. двамата обират склад в Мисури. Успяват да избягат, но на следващия ден са открити в изоставен гараж, докато се опитват да сменят спуканите гуми на автомобила си. Фред стреля по шерифа четири пъти и два от куршумите попадат в сърцето на представителя на реда, убивайки го на място. След като се разминават с присъда и започват сериозно преследване, двамата продължават да се занимават с най-различни интересни дейности като отвличания, убийства и обири. И за първи път мама Баркър официално решава да партнира с организацията на сина си.

Arthur_Barker

Артър Баркър

Снимка: By United States Department of Justice – Alcatraz Prison, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19002364

За нейното участие се предлага награда от 100 долара. През септември 1932 г. Артър и Лойд са освободени и бързо се присъединяват към Фред. Опитват се да пробият в Чикаго, но там срещат добре организираните хора на Ал Капоне и предпочитат да развиват своята дейност другаде. Местят в Свети Пол, Минесота – раят за престъпниците. Там господата вече решават да се занимават с по-крупни мероприятия като обирите на банки. Протекцията им е гарантирана от Томас Браун – корумпиран директор на полицията в града, който много бързо можел да прекрати всяко възможно разследване по техен адрес. През декември 1932 г. е обрана Трета Северозападна Национална Банка в Минеаполис.

Обирът не минава по план и води до много тежка престрелка. Двама офицери са убити, както и един невинен гражданин. Това е бойното им кръщене, с което влизат в списъка на опасните престъпници. Следващата стъпка е отвличането на двама бизнесмена срещу откуп от 100 000 долара на човек. ФБР вече знае, че това е дело на организацията Баркър-Карпис. До това заключение се стига чрез използването на нова технология за времето си – събирането на отпечатъци. Благодарение на натрупаното напрежение, в Свети Пол вече и другите престъпници не са доволни от присъствието на групата, господата се връщат обратно в Чикаго, където се опитват да изперат парите от отвличанията.

Fred-barker1

Фред Баркър

Снимка: By FBI – http://www.fbi.gov, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30217691

На 8 януари 1935 г. Артър Баркър е арестуван от агенти на ФБР в Чикаго. В него откриват карта на скривалището на останалите членове, които в този момеент се криели в изоставена къща в Оклаваха, Флорида. Агнетите във Флорида потвърждат, че мама Баркър се намира в дома заедно със сина си Фред. Някъде в 5 и 30 сутринта, господата обкръжават къщата. Датата е 16 януаир 1935 г. Един от агентите се приближава, за да се опита да обезвреди престъпниците и да ги накара да се предадат. След близо 15 минути в покана за предаване, ФБР получава един отговор „Добре, давайте.“. Парламентьорът решава, че това е потвърждение и тръгва към входната врата, но вместо вдигнати ръце, той получава откос от картечница, която продължава да обстрелва целия двор в продължение на няколко минути. Агентите отвръщат с огън сълзотворен газ. Скоро ехтят само пушки и автомати.

Скоро коли с ученици от близките градове идват, за да гледат престрелката на живо. Необходими са близо четири часа, преди мама Баркър да изразходи своите муниции. ФБР нарежда на Уили Уудбъри да влезе в дома, докато носи бронебойна жилетка. Агентите влизат едва, след като Уили съобщава, че мама Баркър и нейния син Фред са мъртви. Според експертизата, майката е починала от един изстрел в главата, докато тялото на сина ѝ е било пронизано многократно. При направения обиск е открит цял арсенал от оръжия, няколко автоматични пистолета, два автомата Томсън, пушка Уинчестър, револвер Колт, пушка Браунинг и пушка Ремингтън.

Към това се добавя голям арсенал от дискови пълнители за картечници, пълнители за автоматични пистолети и още много други. Историята на мама Баркър е разказана в няколко филма и очевидно десетилетия по-късно продължава да печели вниманието на аудиторията. Според единственият оцелял от бандата – Алвин Карпис, Джей Едгар Хувър е преувеличил малко в представянето на фамилията. Майката на неговите съучастници е била най-обикновена жена, която очевидно може да стреля много добре с всякакъв вид оръжие. И до края на живота си ще споделя, че тази жена е била невинна.

Заглавна снимка: By TheGoodspeeds – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11002509

 
 
Коментарите са изключени за Мама Баркър и раждането на семейната мафия

Повече информация Виж всички