Коя е най-дълго оцелялата цивилизация на света

| от |

През историята много империи и цивилизации са се издигали и са рухвали. Някои от тях оцеляват най-много няколко десетилетия, докато други се простират в продължение на векове.

Но коя издържа най-дълго?

На пръв поглед този въпрос изглежда лесен – но всъщност съвсем не е. Основният проблем е, че съвременните историци не са съгласни с някои от основните характеристики, които бихме използвали, за да си отговорим. Например, възможно ли е изобщо да използваме във всички случаи термини като „цивилизация“ и какво точно представлява тя? Как да измерим кога започва и кога свършва една цивилизация? Като се има предвид, че много от по-изтъкнатите исторически цивилизации са имали периоди, в които са били управлявани от чужди сили, да се смята ли, че съществуват през тези периоди или не?

Понятието „цивилизация“ е отчайващо трудно за определяне по смислен и сравняем начин – така че какво можем да правим? Е, едно от нещата, които можем да направим, е да търсим доказателство за трайни култура и традиции във времето. Преместването на акцента по този начин ни дава нещо по-съществено и конкретно дефинирано, за което да се хванем. Следващите примери се смятат за най-дълготрайните култури в историята, но оценката на тяхното естество ще покаже точно защо терминът „цивилизация“ е толкова труден.

Древен и не толкова древен Китай

Terracotta Army-China2

Ако попитате хората коя според тях е най-дълго оцелялата цивилизация, те вероятно ще кажат Китай, и то с основание. От една страна, Китай има най-дълго просъществувалия писмен език в света като се смята, че той се използва от около 6000 години. Но по-удивителното е, че има йероглифи, използвани и днес, които присъстват върху артефакти – като, например, парчета кости, използвани за гадаене от оракули – които са на поне 3000 години. Няма друга култура, която да може да се похвали с такова нещо.

Можем ли обаче да сравняваме съвременен Китай с неговия древен предшественик или той е твърде различен, за да бъде смятан за част от една дълга цивилизация? Ако първото е вярно, то Китай може да се счита за държава на повече от 5000 години. Според продължило десетилетия проучване, проведено от Китайската държавна администрация за културно наследство, ситуацията със сигурност е такава. Но, разбира се, не всички историци са съгласни… От една страна, това твърдение има значителна политическа стойност, тъй като спомага за легитимирането на съществуващата структура на съвременен Китай. На второ място, целият регион е толкова обширен и съставен от толко различни етнически групи, че е трудно да ги наречем хомогенен народ с еднаква култура и традиции.

Древен Египет

Друг изявен претендент за титлата „най-старата оцеляла цивилизация“ може да бъде Древен Египет. Но и тук е трудно да се прецени.

Египет е обширно царство в древния свят, което е обединено за първи път около 3100 г. пр. н. е. и просъществува до 332 г. пр. н. е., когато е завладяно от македонците. Въпреки това политическо завладяване езикът остава същият и йероглифите продължават да се използват до V в. от н. е. – 3500 години след като са разработени за първи път. Така че можем ли да кажем, че Египет съществува?

Също така някои биха могли да се съсредоточат върху древноегипетската религия като показател за нейното дълголетие, но и тя не е статичен културен израз. Тя се е променяла с течение на времето, заедно с хората, които са я практикували, докато накрая не е заменена от християнството през I век от н.е.

Месопотамия

Mesopotamia 9 October 2020

Регионът в Югозападна Азия, разположен около речните системи на Тигър и Ефрат, се смята за люлка на цивилизацията. Самата дума Месопотамия идва от старогръцки език и означава „земя между реките“. В нея се случват някои от най-значимите събития в ранната човешка история, включително изобретяването на колелото, платноходките, картите, писмеността, математиката и още.

Хората се заселват в региона за първи път през палеолита и се възползват от богатите почви, получени от наводненията. Преди около 12 000 години заселниците използват тези земи по време на т.нар. земеделска революция. След това, преди около 5 000-6 000 години, започва градската революция, когато от различните села започват да се образуват по-големи градове. Първият град, датиращ от около 3200 г. пр. н. е., е Урук и се смята, че е създаден от шумерите, които са признати и за създатели на първата писменост.

Историята на Месопотамия е обширна и сложна, като в нея се редуват различни владетели и династии, които завладяват страната след което по-късно падат. Сред тях са Акадската империя, Гутите, Ур-Нама, вавилонците, хетите, асирийците и Персийската империя. През 332 г. пр. н. е. Александър Велики завладява региона и след смъртта му той става част от гръцката империя на Селевкидите.

Взета като цяло, Месопотамия може да се възприеме като държава с история, която е толкова дълга, колкото и историята на Древен Египет, но също така е трудно да се каже дали представлява една солидна или няколко различни култури.

 
 
Коментарите са изключени за Коя е най-дълго оцелялата цивилизация на света

Повече информация Виж всички