Когато пращаха жените в лудница, защото пият твърде много чай

| от |

Ако сте били жена през XIX в., почти всичко, което сте правили през нормалния ден – включително пиенето на чай – е могло да се разглежда като причина да ви приемат в психиатрия.

Архивът на NHS Grampian – група, която събира и поддържа историческите архиви на повече от 100 болници и здравни организации от региона около планината Грампиан в Шотландия – открива запис за прием на пациенти от така наречената Абърдийнска лудница, докато разглежда годишните отчети на институцията от 40-те години на XIX век. Таблицата съдържа данни за причините за постъпване, категоризирани по пол. В допълнение към приетите в лечебното заведение поради „продължително кърмене“, „бедност“ или „любовно разочарование“, една жена, търси медицинска помощ за (изглежда) делюзии, появили се в следствие на „заседналия си живот и злоупотребата с чай“…

Някой от архивите се заинтригува от диагнозата и успява да издири повече подробности за въпросната пациентка. Естествено, състоянието ѝ е свързано с нещо повече от това, че е пила твърде много чай. Елизабет Коли, 34-годишна работничка във фабрика, е приета в психиатричното заведение през ноември 1848 г., след като страда от халюцинации (по-специално халюцинации за машини). В досието ѝ е записано, че ѝ се е струвало, че „в къщата, в която живее, съседите са използвали някакъв вид машини, което е довело до болки и разстройство в главата, червата и други части на нейното тялото“.

Служителите на болницата отбелязват, че „не може да се посочи никаква причина за състоянието, освен може би прекомерната употреба на чай, към който тя винаги е била силно пристрастена“. Коли най-накрая напуска болницата повече от 6 месеца по-късно, през юни 1849 г.

Писмо до редакцията на The British Medical Journal от 1886 г. показва, че подозренията към навиците на жените да пият чай не са били характерни само за психиатричните заведения в района на Абърдийн. Един от лекарите, Дж. Мюр Хауи – който някога е бил регионален президент на Кралското медицинско дружество в Единбург, което означава, че можем да предположим, че е бил сравнително уважаван лекар – пишеследното до изданието:

„Бихте ли ми позволили любезно да обърна внимание на факта, че поне сред жените злоупотребата с чай често води до злоупотреба и с алкохол! Опитът ми във връзка с един дом за жени, страдащи от алкохолно опиянение, ме доведе до този извод. Много от затворничките, дори почти всички, са били огромни пиячки на чай, преди да станат жертви на алкохолна дипсомания. По време на алкохолното си увлечение те рядко пият много чай; но щом първото прекъсне, те се връщат към второто. В много случаи алкохолът е бил използван първо за облекчаване на нервните симптоми, предизвикани от прекомерното пиене на чай.“

 
 
Коментарите са изключени за Когато пращаха жените в лудница, защото пият твърде много чай

Повече информация Виж всички