Как един таблет разкри присъствието на Вагнер в Либия

| от |

Едва ли има човек, който вече да не се е запознал с частната военна компания „Вагнер“, която до преди едно десетилетие се опитваше да живее под радара и да не разкрива никаква дейност. Малките зелени човечета, поне така ги наричат в самото начало, особено след анексирането на Крим, официално бяха представени като подчинени на Евгени Пригожин, но легендата за тяхното разкритие идва с помощта на двама разследващи журналисти от BBC, както и много други поддръжници по време на войната в Сирия. Надер Ибрахим и Иля Барабанов успяват да намерят първото доказателство за съществуването на наемниците, с помощта на таблет.

Новината за откриването на дигиталната следа е успяла да стигне до Надер някъде през февруари. Съпротивата е успяла да запази таблет Samsung на бойното поле в Западна Либия. Руските наемници са били изпратени, за да поддържат генерал Халифа Хафтар, докато той се сражава срещу Правителството на Националното съгласие. Най-вероятно таблетът е бил изхвърлен някъде през пролетта на 2020 г.

Това е само още едно от доказателствата, че Вагнер са работили в Либия. Опозицията е успяла да заснеме вагнеровци и да предостави кадрите на BBC от декември 2019 г. По онова време са налични само 10 хиляди наемника, които разполагат само с един договор от частната военна компания. Преминавайки през всички необходими процеси, Ибрахим пристига в Либия, взима таблета и го поставя в специална торба, която да блокира всякакви сигнали, елиминирайки всички шансове за дистанционно заличаване или заключване.

Вагнеровците никога не са се постарали да крият следите си. Няма никакви пароли или други защити. Налични са файлове, които включват специално упътване за поставяне на противопехотни мини, както и създаването на импровизирани експлозиви. Налични са специални кадри от разузнавателни дронове, книги като „Моята борба“ и „Игра на тронове“ и много детайлен наръчник за правене на вино.

Всички карти в таблета са с руски наименования, поставени са върху специални военни карти. Поставени са интересни точки в предградието на Айн Зара на юг от Триполи, където отрядите се сражават със силите на Национално съгласие между февруари и май 2020 г. Иля Барабанов от BBC Русия е по-запознат и разследва много детайлно съществуването на Вагнер в Русия. Точките около картата, които включват най-различни разговорни думи, по негово мнение, могат да бъдат имената на различни войници, включително и на самия собственик на таблета.

Фьодор Метелкин
Източник: Mirotvorets.ru

След проверка на имената, както и на изтеклия списък от войници, които са били в Крим, Иля смята, че точката на таблета, която е позиционирана с името „Метла“, практически е 36-годишният Фьодор Метелкин от Северен Кавказ. Неговият личен идентификационен номер е под 3000 и точно това трябва да подсказва, че същият се записва много рано – най-вероятно преди 5/6 години.

Проверката на данните показва, че Фьодор е сменял своите позиции много пъти. Липсата на данни не може да даде повече информация относно движенията на Вагнер, но двама от наемниците, които остават в анонимност пред Британската медия, потвърждават, че след Крим, са били изпратени именно в Либия. По думите на един от източниците, броят им е бил около 1000 души за период от 12 – 14 месеца при активни сражения между септември 2019 и юли 2020 г.

Повечето войници никога не подписват дългосрочни договори с Вагнер, а получават еднократни такива, насочени изцяло към цивилни професии. Някои могат да кандидатстват за работа на петролни платформи, да бъдат охрана или да работят за редица плоски компании, създадени специално за диверсията. Всеки един войник трябва да приеме факта, че ако бъде убит, компанията няма да се занимава със събирането на неговите останки. Благодарение на високата бедност и по-голямата дистанция от големите градове, млади момчета нямат нищо против да започнат своя живот в армията, както и да се превърнат в профилирани убийци.

Заплащането е около 10 пъти над средната заплата, но подозираме, че това е било в добрите години. Поради факта, че почти всички войници във Вагнер са с криминално досие, тяхното присъствие в армията не може да се случи по легален начин, а и не е удобно за Русия да се изпраща редовна войска навсякъде.

Любопитна подробност е, че компанията Вагнер няма никакви препоръки и военен кодекс към своите подчинени, важното е да има победа. Журналистите отиват в село Еспия в Либия, позиционирано е на картата в таблета, а там местен им разказва, че трима души от неговото семейство са били убити от хора, които са говорили руски. Убийствата на цивилни продължават да се смятат за военно престъпление, дори и в Либия. Селото се намира на близо 45 километра от Триполи и е посещавано от същите войници през април. Известно е, че Вагнер не обичат да слагат табелки с имена, след като не съществуват официално.

Войниците идват в селото, събират мъжете, карат ги в най-близката руска база с превръзки на очите. След това ги разхождат няколко часа по пистата и ги връщат обратно. Повечето мъже са с вързани ръце. Накрая са върнати обратно в селото, наредени са в редица, докато наемник се подготвя да стреля. Един от местните разказва, че когато стрелбата започва, той пада и се преструва на мъртъв, брат му прави същото, но много други умират на място. Местният отказва да се идентифицира, но разпознава един от наемниците, които дори не се опитват да крият лицата си. На снимката е Владимир Анданов.

Владимир Анданов
Източник: Mirotvorets.ru

Същият е известен на украинските власти с убийства на цивилни в Източна Украйна. Опитите за контакт с неговите роднини са неуспешни. Същите твърдят, че Владимир е жив и здрав, никога не е ходил в Африка и продължава да работи в Русия. Използвайки социалните мрежи, наемникът продължава да отрича своето присъствие.

Снимка: Mirotvorets.ru

По време на битката в Триполи, местните разказват, че Вагнер са стреляли по цивилни и са извършвали масови екзекуции. Под снайперски огън загива семейство с трима мъже и 2 жени в кола, опитваща се да избяга от сражението. Анданов, според данни на източника, официално е убит през май-юни, миналата година.

Интересна информация от картите в таблета показва и наличието на мини и други интересни капани. Локацията на същите е потвърдена много по-рано от активисти за защита на човешките права. Местните в Либия продължават да твърдят, че са използвани най-различни взривни устройства, монтирани в квартали, където има цивилни.

Освен дигиталната следа, двамата журналисти успяват да открият и много интересни документи в руините от войната. През годините попадат и на други следи, посочващи нужда от замяна на бойна техника от 2019 г. Във въпросната е посочено, че искането е направено към „ООО Евро Полис“ – руска компания, която подписва договори за петролни и газови находища в Сирия.

Евро Полис, както може да се досетите, продължава да бъде компания на Евгени Пригожин, който през последните няколко месеца най-накрая признава, че е основател на въпросната компания. Самите Евро Полис отричат пред BBC, че имат някаква връзка с компанията на наемниците. Всички документи се подписват с „Д У“ – името на Дмитри Уткин.

Въпросният Уткин, както няколко пъти сме разказвали, е бивш парашутист и командос от Руските специални части, който поема командването на Вагнер. Наричат го Вагнер, защото изразява силен интерес към Нацистка Германия и се наслаждава на музиката на Рихард Вагнер – любимият композитор на Хитлер. Кодовото му име в документация е 9.

Политиката на всички войници е, че трябва да пазят имената в абсолютна тайна. Никой няма право да споменава името на Уткин, както и на Пригожин. Те са нещо като Волдемор в самата компания. Ако някой реши да проговори, той автоматично получава вечна покана за обитаване на цинков ковчег.

През 2019 г. Пригожин напомня, че е много важно за медиите да оперират с факти, а не с русофобски изказвания, имайки предвид събитията от последните месеци, продължаваме да питаме дали това са факти или отново русофобски изказвания. Макар и Пригожин никога да не признава факта, че е близък с компанията, същият присъства на срещата между генерал Халифа Хафтар и Сергей Шойгу. Руското външно министерство държи една и съща версия за периода преди войната в Украйна – информацията показва, че Вагнер е просто опит за влошаване на отношенията между Русия и Либия.

 
 
Коментарите са изключени за Как един таблет разкри присъствието на Вагнер в Либия

Повече информация Виж всички