shareit

Жената, която плащаше хиляди долари за усмивка

| от |

В началото на XX век светът още не е успял да произведе развлекателните технологии като телевизията, интернет, а радиото все още не може да се похвали като толкова масова технология. Развлечението за масите започва с панаирите и всички номера и трикове, които могат да бъдат поставени там. Панаирът е мястото, където човек може да види абсолютно всичко, да чуе уникални легенди, да се опита да събаря топки и преди всичко да открива много и най-различни начини за забавление. Тогава дори цирковото изкуство е на особена почит, защото тълпата търси сериозни развлечения.

И така попадаме на историята на Трезвената Сю. Тя успява да се превърне в икона със своя съвършен номер – никога не се усмихва. Точно това е нейният номер – жената отива на всеки панаир и предизвиква всички майстори на шегите, комиците и всеки желаещ да спечели парична награда. Нейното предложение е изключително лесно, всеки поставя определен паричен залог, няма ограничения колко точно ще бъде, след това ще разкаже шега или ще се опита да направи номер, ако Сю се усмихне или засмее, автоматично дава същата сума като печалба.

За съжаление липсват данни за истинското ѝ име, след всички панаири, на които дамата е присъствала, прякорът успява да я замести. Интересен факт е, че никой не успява да спечели предизвикателството и не може да намери правилният подход към девойката. Всички се чудят коя е тя и дали може да знае шегите на света, след това да се дисциплинира толкова добре, че никога да не се усмине? Колегите ѝ на панаира също не са виждали усмивка, следователно остава един много сериозен въпрос: каква е тайната? До днес все още няма информация как жената е успяла да се справи.

Интересен факт е, че палатката ѝ винаги била отворена и докато тя прибирала парите си, останалите минувачи се заливали от смях. По това време панаирите са единственото средство за забавление, а и след като често залаганата сума е от 100 долара, можем да бъдем сигурни колко искали да направят бързи пари. В един момент Сю е обещала да даде 10 пъти повече на хората, които я накарат да се засмее. За звучен смях печелившият можел да се прибере у дома със сумата от 30 000 долара. Когато панаирите губят своето очарование, жената с каменно лице наема градината на Хамърщайн, над Викторианския театър в Харлем, Манхатън. Именно там хиляди комици ще се изсипват всеки ден, за да се опитат да спечелят парите.

До днес никога не е имало човек, който да успее да постигне това. Нито един не е разказал шегата, която да даде поне малка усмивка за 100 долара. Собственикът на театъра също се радвал, защото Сю можела да повика някои от най-големите комици, които по-късно да натрупат капитал с представление в театъра. Каква е тайната на момичето? Как може да остане толкова безчувствена? Веднъж щом театърът затворил, самата тя решила да признае каква е тайната. Момичето страдало от лицева парализа и не можела да се усмихва, нейното проклятие се оказало истинско съкровище. Самото заболяване се нарича синдром на Мобиус и се описва като лека парализа по множество нерви на лицето.

gettyimages-110150409-594x594

Дете, страдащо от същото заболяване.

Последното, което светът помни от нея е записано в брой от Ню Йорк Таймс през 1907 г. В кратко съобщение се съобщава, че представлението на 4 юли 1907 г. се отлага. Не е ясно кога ще продължи работа. Историята приключва така, може би Сю е искала да се пенсиорани и да живее своя живот без да крие вътрешния си смях. През годините се появяват още няколко копия през следващите години, но успехът е значително по-слаб.

Заглавна снимка: By Willie Hammerstein – http://www.theaterprint.com/Hammersteins-Victoria-Broadway_p_42.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32839048

 
 
Коментарите са изключени за Жената, която плащаше хиляди долари за усмивка

Повече информация Виж всички