shareit

Музикални хроники: На 15 загуби девствеността си от Дейвид Боуи, а после се хвърли в обятията на Джими Пейдж и Мик Джагър

| от Тодор Ковачев |

Лори Мадъкс е знаково име за голямата рокендрол сцена от 70-те години.

Но американката не е някоя от многото музикални звезди, мениджъри или продуценти в индустрията – тя остава в историята като едно от най-известните невръстни „групита“, завладявали сърцата на редица рок знаменитости.

Лори е сред многото тийнейджърки, които в онези години успяват да се доближат до считаните за истински богове рок величия и да споделят техния луксозен и неконтролируем начин на живот. Още преди да навърши 18, момичето е свързвано с имена като Дейвид Боуи, Джими Пейдж и Мик Джагър, а нейната история (с всичките непотвърдени и противоречащи си разкази) е показателна за хубавите и лошите страни на златните рок години.

Нейното истинско име е Лори Матикс и тя израства в разпуснатата среда на Лос Анджелис през 60-те и 70-те. В училище девойката става част от групичката на прочутата бройка на множество рок музиканти Сейбъл Стар. Припомняйки си как попада в такава среда, Лори разказва: „Сейбъл живееше, за да спи с рок звезди. Беше толкова бляскава, абсолютно единствена по рода си, носеше шалове вместо тениски, събличаше се без колебание. Когато бях на 14 ме запознаха с нея, тя беше на същата възраст и изпитвах възхищение към нея“.

Приела псевдонима Мадъкс, Лори скоро попива всичко от другите момичета от групичката и се мотае с тях по нощните клубове, започва и да привлича погледите на рок бандите, свирещи по различните сцени. Тогава по заведенията на Сънсет Стрип в Западен Холивуд се изявяват множество звезди и бъдещи легенди, а Лори става близка с тях. Доста години по-късно тя разказва как губи девствеността си от самия Дейвид Боуи, който я вижда на снимки по списания и ѝ отправя покана чрез своя бодигард.

„Беше огромен чернокож мъж на име Стюи. Каза ми, че Дейвид иска да ме заведе на вечеря. Очевидно нямах да пиша домашно през онази вечер. Пък и без това не прекарвах много време в училище“. Тогава Лори Мадъкс все още няма навършени 15 г.

И макар че в наши дни такава история буди възмущение, контекстът на времето е по-различен – това са годините на контракултурното движение и сексуалната революция. Години, в които жените се освобождават от догмите на консервативното патриархално общество. Лори Мадъкс подчертава, че всичките ѝ връзки са били по взаимно съгласие, включително последвалата бурна любов с китариста на Led Zeppelin Джими Пейдж.

„Чувствах се предпазена, а не експлоатирана… чувствах се жива. Трябва да е ясно, че не се възприемах като непълнолетно момиче. Бях модел и бях влюбена. Онзи период от живота ми беше толкова забавен, всичко изглеждаше възможно… Какво значение имаше какво казват хората за мен?“

Вероятно с крехката възраст на Лори в онзи период са свързани и големите разминавания и несъответствия в разказите ѝ. Но докато за връзката ѝ с Боуи липсват неопровержими доказателства и двамата не са забелязвани и заснети заедно, Джими Пейдж има ощи снимки с нея.

В един момент момичето получава обаждане от китариста и след приятен разговор двамата се уговарят да се срещнат. Срещата им обаче се случва по начин, който кара Лори да се чувства доста некомфортно – тя даже се чуди дали всъщност не е отвлечена от мениджъра на Zeppelin Питър Грант. Мадъкс се озовава в лимузина, която я кара към хотела, в който Пейдж е отседнал. Той е два пъти по-възрастен от нея и е сред най-големите рок звезди на планетата, а Лори гледа на него като на бог.

Първоначалното страхопочитание отстъпва на искрена (според твърденията ѝ) любов. „Никога не чувствах, че има нещо нередно във връзката ни, но може би наистина имаше. Получавах писма, в които ми казваха, че той е педофил, но въобще не гледах на него по този начин. Той никога не е злоупотребявал с мен“, категорична е фенката.

Връзката им става сериозна и Джими дори моли майката на Лори за разрешение да бъде с нея напук на сложните обстоятелства. До един момент звездата полага големи усилия, за да прикрие връзката от масовата публика, осъзнавайки, че може да получи не само огромни критики, но и да има проблеми със закона.

Тази любов обаче завършва горчиво, когато Лори Мадъкс разбира, че Пейдж ѝ изневерява с Биби Бюъл – друго известно „групи“, свързвано с множество музиканти. По-късно Биби става любовница и на Стивън Тайлър от Aerosmith, както и майка на най-голямата му дъщеря и холивудска звезда Лив Тайлър.

Междувременно, начинът на живот на Лори Мадъкс не се променя особено и преди да навърши 18, тя има пиянски случки с барабаниста на Zeppelin Джон Бонъм, злоупотреба с различни субстанции с големия пънкар Иги Поп и интимна близост с фронтмена на Rolling Stones Мик Джагър. Мадъкс не чувства съжаление за преживяното и не пропуска да изтъкне предимствата на своя начин на живот: „Общувах с някои от най-невероятните, красиви и харизматични мъже в света. Ходех на концерти в лимузини с полицейски ескорт. Ще съжалявам ли някога за това? Не.“

Разказите ѝ да създават захаросана представа за времето, но 70-те си остават противоречив период, в който известни и богати мъже от шоубизнеса могат да си позволят връзки с непълнолетни момичета без това да съсипе кариерите им. Днес Лори Мадъкс оценява, че нещата са се променили. Тя е женена, има син и работи като мениджър в бутиков магазин за дрехи в Западен Холивуд.

Макар че не изпитва съжаление за живота си през 70-те, Мадъкс вече гледа на него по друг начин. И разказва за последния път, когато Джими Пейдж е бил в града и двамата са се срещнали. „Той ми каза „Лори, и двамата бяхме деца тогава“. А на мен ми се искаше да му отговоря: „Поне единият от нас беше“.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: На 15 загуби девствеността си от Дейвид Боуи, а после се хвърли в обятията на Джими Пейдж и Мик Джагър

Повече информация Виж всички