Музикални хроники: Как Beatles написаха „на коляно“ първия голям хит на Rolling Stones

| от |

Beatles срещу Rolling Stones – едно от класическите противопоставяния в музикалната история, всякак подклаждано от слушатели, медии и анализатори.

Между двете емблематични британски групи съществува конкуренция още от 60-те години и това е безспорно. Но това не означава, че те са враждували по какъвто и да е начин и всъщност между тях е имало дружба и взаимна подкрепа. А все пак говорим за две от най-популярните и влиятелни банди, създали песни, които никога няма да бъдат забравени.

Макар че се конкурират за слушателското внимание в златните си години, те не се възприемат като врагове и Stones получават безценна помощ от ливърпулските си колеги в ключов период. Първият сериозен хит на Мик Джагър, Кийт Ричардс и компания всъщност е написан от Джон Ленън и Пол Маккартни, и то някак на шега и между другото.

Днес песента е не само неустоим евъргрийн, но и доказателство за плодотворните колаборации на британската сцена през онези години. Наречена I Wanna Be Your Man, тя е написана от водещите композитори на Beatles и за пръв път излиза на 1 ноември 1963 г. като сингъл на Rolling Stones. Достига до №12 в класациите на Острова и е считана за мелодията, с която Stones пробиват на сцената и си печелят много повече внимание от преди.

Основата на композицията са куплетите, измислени от Маккартни, но те са оставени настрана като недовършена идея, в която изглежда самият той не вижда достатъчно потенциал. Според най-прочутата версия за създаването на I Wanna Be Your Man, Ленън довършва композицията „на коляно“ и съвсем непредвидено в едно студио, докато в ъгъла на стаята Маккартни води непринуден разговор с Ричардс и Джагър. 

Хроникьорът на Rolling Stones Бил Яновиц разказва, че мениджърът на бандата Андрю Олдъм случайно среща Ленън и Маккартни, когато те слизат от едно такси, и ги отвежда в студиото да се видят с Джагър и Ричардс. След като обядват заедно и обсъждат дейността си, се повдига темата за недостига на авторски материал на Stones. Съвпаденията не свършват дотам: оказва се, че Beatles точно същия ден са работили по I Wanna Be Your Man в своето студио.

„Тогава вече се познавахме с Beatles и докато репетирахме, Андрю доведе Пол и Джон да се видят с нас“, спомня си Мик Джагър. „Тогава те бяха много енергични и усилено предлагаха свой материал, казаха ни, че имат една песен. Изсвириха ни я и ние чухме, че звучи много комерсиално, а точно това търсехме. Така че я направихме горе-долу в стила на Елмор Джеймс. От цяла вечност не съм я слушал, но сигурно звучи шантаво, защото никой не ни помогна при аранжимента. Обаче стана хит и на живо звучеше страхотно“.

Години по-късно Джон Ленън развива малко по-различна – и излагаща за Stones – версия за съдбата на песента. Той твърди, че Beatles вече са били записали I Wanna Be Your Man преди да я предложат на Stones, но са смятали крайния резултат за слаб и затова са пробутали композицията на колегите си. Странно е защо тогава Beatles все пак издават песента година по-късно и я включват във втория си албум с вокалите на барабаниста Ринго Стар.

„Песента си беше за изхвърляне. Единствените две версии са изпятата от Ринго и тази на Rolling Stones. Това показва колко важност сме ѝ придавали. Нали е ясно, че не бихме им дали нещо особено добро?“, язвително коментира Ленън.

Пол Маккартни се изказва далеч по-дипломатично, когато си припомня историята: „Бяхме приятели с тях и просто си помислих, че I Wanna Be Your Man много ще им отива и ще бъде подходяща. Знаех, че правят неща в стила на Бо Дидли. И свършиха много добра работа с тази песен“.

Басистът на Rolling Stones Бил Уайман добавя, че Stones доста променят духа на композицията и я карат да звучи по-сурово и блусарски, за да отговаря на тяхната идентичност. В крайна сметка, разликите в двете версии демонстрират достатъчно ясно стиловите различия между Beatles и Stones, но по-важното е, че и двата записа имат голяма стойност и свързват завинаги легендарните групи – без които днес музиката нямаше да е същата.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Как Beatles написаха „на коляно“ първия голям хит на Rolling Stones

Повече информация Виж всички