Днес е Нова година, което означава, че много от нас са с махмурлук. На всички ни се е случвало – поне на 77% от пиещите – и въпреки че е отвратителен, той рядко отказва някой от пиенето.
Но защо всъщност го получаваме; какво в пиенето на много алкохол ни кара да се чувстваме така?
Нека разберем някои от научните факти, които стоят зад сутрешния пристъп.
Въпреки че всички сме запознати с възхитителните симптоми на махмурлука (главоболие, треперене, гадене, умора, дехидратация, диария и т.н.), учените всъщност разбират сравнително малко какво го причинява. В продължение на много години дехидратацията беше изтъквана като основна причина. Алкохолът е диуретик, което означава, че ви кара да пишкате повече и по този начин губите вода течности. Той прави това, като потиска антидиуретичния хормон вазопресин, който не позволява на организма да уринира прекомерно. Освен това, ако думкате шотове, вероятно не пиете много вода. Но дори и да сте изпили два литра вода точно преди да заспите, вероятно на сутринта пак се чувствате ужасно.
Както посочва Wired, учените са установили, че като цяло нивата на електролитите (минерали в телесните ни течности) не се различават съществено между контролите и хората с махмурлук, а дори и да са забелязали разлики, те не изглежда да са свързани с тежестта на махмурлука. Освен това други проучвания не са открили връзки между хормоните, свързани с дехидратацията, и тежестта на махмурлука.
Така че дехидратацията вероятно не е отговорна за голямата част от махмурлука – но все пак може да ви докара ударно главоболие, когато тялото ви се опита да възстанови нивата на течностите. Кръвоносните ви съдове се стесняват, което ограничава притока на кръв и кислород към мозъка, който пък се опитва да компенсира това, като разширява кръвоносните си съдове, което може да доведе до подуване. Въпреки че самият мозък не може да усеща болка, дискомфортът може да е резултат от рецепторите за болка в лигавицата, която го обгражда.
И така, разгледахме главоболието, но какво кара стомаха ни да се свива на сутринта? Алкохолът всъщност дразни стомаха и червата, причинявайки възпаление на лигавицата му и забавено изпразване на стомашното съдържание. Той също така ни кара да произвеждаме повече стомашна киселина, като същевременно увеличава нивата на панкреатичния и чревния секрет. И двете могат да доведат до онова неприятно гадене, което често изпитваме, или дори да ни накарат да повърнем.
Друг кандидат за причинител на махмурлука е токсично съединение, наречено ацеталдехид, което се натрупва като вторичен продукт при преработката на алкохола в организма. Смята се, че то е до 30 пъти по-токсично от самия алкохол, и в проучвания е установено, че предизвиква симптоми, подобни на махмурлука.
Една от последните интригуващи хипотези е, че махмурлукът всъщност е резултат от работата на имунната ни система. Едно корейско проучване установи, че хората с махмурлук имат и високи нива на цитокини – вещества, отделяни от имунните клетки, които участват във възпаленията и клетъчната комуникация. Обикновено те ни помагат да се борим с инфекциите, но ако инжектирате достатъчно големи дози в здрави хора, те започват да изпитват симптоми на махмурлук като гадене, главоболие и умора. Освен това някои доказателства сочат, че необичайно високите нива на цитокини могат да нарушат формирането на паметта в мозъка, което може да помогне да се обясни защо много от нас се събуждат, напълно забравили за снощните си лудории.
Защо при някои хора махмурлукът е по-тежък, отколкото при други? Според някои учени това може да се дължи на възрастта, но резултатите от различни проучвания са противоречиви. Някои от тях установяват, че юношите го понасят по-добре от възрастните, което е подкрепено от много изследвания върху животни. Но едно голямо датско проучване, проведено наскоро, установи и обратното: махмурлукът всъщност изглежда намалява с възрастта. Изглежда, че журито все още не се е произнесло по този въпрос…
Друг фактор, който допринася за това, е изборът на питие. Различните алкохолни напитки съдържат различно количество съединения, наречени конгенери, които понякога се получават по време на процеса на ферментация или се добавят след това. Някои изследвания установяват, че напитките с високо съдържание на конгенери, като бренди и червеното вино, е много по-вероятно да доведат до махмурлук, отколкото напитките с малко или никакви конгенери, като джина и водката. По-скорошно проучване обаче установи, че съдържанието им всъщност не предизвиква различно въздействие върху съня, времето за реакция или паметта на следващия ден, въпреки че участниците съобщават, че се чувстват по-зле след напитки с високо съдържание на конгенери. Така че, те може да ни карат да се чувстваме по-зле, но липсата им няма да ни накара да се чувстваме по-добре.