Защо хората имат мъдреци

| от |

Мъдреците са третата група молари, разположени в най-задната част на устата. Те изглеждат точно като първите и вторите молари, но понякога могат да бъдат малко по-малки. Обикновено се наричат мъдреци, защото са последните от 32-те постоянни зъба, които се появяват, като се появяват между 17 и 25-годишна възраст, когато сте по-възрастни – и съответно (поне се предполага…) по-мъдри.

Може би знаете, че не на всеки му израстват всичките четири крайни зъбчета. Може би знаете също, че на много хора те се изваждат. Затова е редно да се запитаме – защо изобщо ги имаме?

Ариадна Летра и Сет Уайнбърг от Университета в Пиутбърг изучават зъбите и казват, че отговорът има много общо с далечното минало – и малко с настоящето.

По-мощни челюсти

LH 4 Replica 03

Долна челюст на Australopithecus afarensis

Както имаме много общи черти с хората, с които сте роднини, така и хората въобще имат общи черти с по-голямото си семейство – приматите. А маймуните, горилите и шимпанзетата имат мъдреци.

Преди няколко милиона години ранните предци на хората са имали по-големи челюсти и зъби от нас днес. Например преди около 3 до 4 милиона години е живял вид, наречен Australopithecus afarensis, наричан „видът на Люси“ по името на известния фосилен екземпляр. Челюстта и зъбите на индивид от този вид са били доста по-големи и по-дебели от нашите – те са имали три големи моларни зъба с дебел емайл. Вкаменелостите на черепите на някои от тях показват и следи от мощни дъвкателни мускули.

Промени в диетата

Учените смятат, че по-здравите челюсти и зъби са били необходими, тъй като храните, които са консумирали ранните човешки предци, като сурово месо и растения, са били много по-трудни за дъвкане, отколкото храната днес.

Днешната храна е много по-мека, отколкото е била в миналото, което се дължи на много фактори като земеделие, готвене и съхранение на храната. Това означава, че зъбите имат по-малко трудна работа и в резултат челюстите на съвременните хора са станали по-малки, а лицата им са по-плоски, отколкото са били тези на изчезналите ни предци.

Като се имат предвид тези еволюционни промени, които са протичали много бавно в продължение на милиони години, третите молари може би вече не са толкова важни, колкото са били някога.

Липсващи мъдреци

При около 25% от хората днес липсва напълно поне един мъдрец, което означава, че той изобщо не се е образувал. Въпреки че понякога не им израстват и други зъби, това се случва много по-често при мъдреците.

Учените не са сигурни защо става така, но може би е свързано с гените, които наследявате от родителите си. Някои учени твърдят, че тази дентална липса е предимство за съвременните хора с по-малки челюсти – със сигурност е по-лесно да се поберат по-малко зъби в по-малка челюст.

Понякога, поради липса на място, мъдреците могат да се заклещят в челюстната кост и никога да не се появят напълно – или да се появят само частично. Това се случва по-често в долната челюст, отколкото в горната, а когато мъдреците са излезли само частично, хората понякога могат да изпитват болка, кариес или възпаление на венците, поради което те трябва да се извадят от зъболекар.

Но обикновено не е необходимо мъдреците да бъдат отстранявани, ако са напълно „покълнали“ в устата, разположени са правилно и са здрави.

Зъболекарите на този етап са много добри в това да ви препоръчва правилно лечение или отстраняване мъдреците, ако имате проблем с тях. Междувременно миенето на зъбите поне два пъти дневно и ежедневното използване на конци ще ви помогнат да ги поддържате всички здрави.

 
 
Коментарите са изключени за Защо хората имат мъдреци

Повече информация Виж всички