shareit

Жените в Кьолн да стоят „на една ръка разстояние“

| от chronicle.bg |

Кметът на Кьолн обяви, че жените трябва да предприемат „кодекс на поведение“, за да предотвратят бъдещи посегателства.

Хенриете Рекер участва в кризисната среща в германския град, скед като в новогодишната нощ жени бяха масово атакувани от 1000 мъже – според свидетели – от северноафрикански и арабски произход. В празничната нощ са нападнати десетки жени, има и случай на изнасилване.

„Важно е да предотвратим това подобни инциденти да се случат някога отново“, каза Рекер. Това, че такива атаки е имало и в други градове, не ни успокоява, допълни тя.

Напътствията за предпазване на младите жени и момичета ще бъдат публикувани онлайн.

Според кодекса жените трябва да стоят на поне ръка разстояние от непознати, да не се отдалечават от групата, с която се движат, да търсят помощ от околните и да информират полицията, ако станат жертва на подобно нападение.

През февруари се очаква карнавал в центъра на града и Рекер обеща засилено полицейско присъствие. Тя предупреди младите жени за потенциалните опасности на пиянските събития.

Кметът посочи, че трябва по-добре да бъде обяснено на бежанците какъв е смисълът на годишните карнавали. Според нея „представителите на други култури“ трябва да бъдат образовани да спазват ценностите и демокрацията в Германия.

Нападателите от новогодишната нощ бяха описани от полицията като хора, изглеждащи като северноафрикаци и араби. Рекер посочи, че не всички от нападателите са новопристигнали бежанци и че вече са известни на полицията.

Мнозина упрекнаха кмета, че призовава към поведение потенциалните жертви, а не нападателите. В Twitter потребителите иронизираха призива да се стои на „ръка разстояние“, като най-често използвания хаштаг беше #einearmlänge (една ръка разстояние).

 
 
Коментарите са изключени за Жените в Кьолн да стоят „на една ръка разстояние“