shareit

Уникални цветни снимки на Плутон

| от chronicle.bg с БТА |


НАСА представи уникални цветни фотографии на Плутон, които може да разгледате в нашата галерия. Изображенията са направени от автоматичната междупланетна станция „Нови хоризонти“ с цветни данни от инструмента „Ралф“. Те показват придвижващи се ледове по повърхността на планетата-джудже.

От НАСА очакват постъпването на голям обем нови данни от следващия месец. Алън Стърн, ръководител на мисията „Нови хоризонти“, посочи:

От септември, вероятно в продължение на година, ако не и повече, от небето ще пристигат дарове от системата на Плутон. Ще бъде истинско приключение. Много сме щастливи от огромния интерс към мисията.

Новите снимки на Плутон разкриват фрагмент, приблизително с площта на щата Тексас, който се е придвижвал и може би продължава да се движи както ледниците на Земята. Температурите на Плутон са прекалено ниски (около -230 градуса по Целзий), за да може лед от вода да се придвижва по подобен начин. Възможно е обаче ледът на Плутон да е съставен от азот, като много учени предполагат, че ледът преминава в течно състояние през топлите сезони.

 
 
Коментарите са изключени за Уникални цветни снимки на Плутон