Поредната лесна и страхотна рецепта на Дарин Стойков (http://fkusno.com), която ви представяме. Много други можете да намерите на сайта му, който горещо препоръчваме.
Прави ли ви впечатление, че стремежът към здравословна кухня и използването на по-малко мазнина по време на готвенето, понякога прави ястията … доста безвкусни и чак неприятни? На мен лично са ми доста чужд този екстремизъм и крайности. Защото винаги има вариант нещото да е сготвено здравословно и пак да е вкусно. Като например тези картофи.
Приготвянето им е нещо средно между пържене и печене, а вкусът накрая е чудесна комбинация от аромат и текстура. Продуктите наистина са минимално количество:
За начало нарежете картофите на тънки шайби.
Пригответе си една тенджера, но внимавайте да има капак и да няма пластмасови части, защото по-късно ще влезе във фурната. Сипете мазнината на дъното. Подредете един ред картофени резени на дъното. Посолете и подправете с черен пипер, поръсете и малко розмарин. Продължавайте да редите картофи и подправки докато свършат. Не казвам количество, защото зависи за колко души ще готвите. Моята мярка е един голям картоф на човек, все пак е гарнитура към нещо друго.
Пуснете фурната да се загрява до 200 градуса на обдухване (220 на нормална фурна). Сложете тенджерата на котлона и оставете да се запържи, като затворите капака. Така ще се получи хубава коричка на най-долния ред. Тук трябва да работите на усет, няма точно определено време, но все пак не оставяйте картофите да загорят. Като решите, че са готови, прехвърлете тенджерата във фурната за 20 минути.
Извадете от фурната, отворете капака и си пригответе голяма чиния или друга подложка (аз използвах голямата дъска за рязане). Ако видите, че картофите са залепнали отстрани, прекарайте остър нож по краищата, за да ги отделите от съда. Сложете чинията върху тенджерата, прихванете от двете страни за дръжките и чинията, за да прилепне плътно. Обърнете рязко. Готово.
Така имате перфектна гарнитура с чудесен вкус на запържени (най-горният) и задушено-печени картофи, които сте сготвили с точно една лъжица мазнина 🙂 Няма нужда да се отказваме от вкуса за сметка на здравословното хранене, нали?
Наздраве! Времето за приготвяне е 30 минути, подготовката (белене, рязане и нареждане) е приблизително още 15 минути.