shareit

Китай дава информация за изчезнал книжар

| от chronicle.bg |

Китайската полиция направи първото си изявление за съдбата на един от петимата изчезнали книжари от Хонконг, които мнозина смятат за отвлечени от агенти на централната власт, предаде БТА.

65-годишният Ли Бо има двойно гражданство на Китай и Великобритания. Той притежава издателство и книжарница, специализиращи в книги, критикуващи лидери на Китайската комунистическа партия. Той изчезна от Хонконг на 30 декември. Това предизвика опасения, че централните власти може би използват потайни тактики, за да нарушават формулата „една държава, две системи“, по която Хонконг се управлява, след като беше върнат на Китай от Великобритания през 1997 година.

Полицията в провинция Гуандун обаче не съобщи нова информация и не отговори на исканията на хонконгските си колеги за среща с Ли. Писмото повтаря два факта, съобщени от хонконгската полиция – че има информация, че Ли се намира на континенталната част на Китай, и че той е изпратил писмо, в което съобщава, че е отишъл там по собствено желание. „Ако има новини, ще уведомим Хонконг своевременно“, се казва в писмото, цитирано от хонконгско радио.

Британското правителство все още чака отговор на дипломатическите искания за информация и достъп до Ли. Съпругата му го посети на континента миналия уикенд, след което съобщи, че той е в добро здраве и настроение и е свидетел по течащо в момента разследване.

Останалите четирима книжари, за които се смята, че са задържани от централните власти, са Гуй Минхай, Луи Пор, Чеун Джи-пин и Лам Уин-кей. Гуй Минхай, който изчезна от своя апартамент в Тайланд през октомври, се появи по китайската телевизия, за да съобщи, че се е върнал в Китай във връзка с присъдата, която е получил за пътнотранспортно произшествие отпреди 11 години, в което е загинала студентка. Той бил осъден на две години затвор с двугодишна отсрочка, но междувременно избягал от страната.

 
 
Коментарите са изключени за Китай дава информация за изчезнал книжар