shareit

ЕС няма да отмени визите за Турция на 1 юли

| от chronicle.bg |

Eвропейските министри на вътрешните работи не се разбраха за отпадане на визите на нито една от страните-кандидатки, предаде БТА.

На заседанието в Люксембург беше обсъдена визовата либерализация за Грузия, Украйна, Турция и Косово, препоръчана от Европейската комисия.

Така, споразумението, което ще позволи на турските граждани да влизат на територията на ЕС без визи, като част от по-широката договорка с Анкара за овладяване на мигрантската криза, няма да може да влезе в сила от 1 юли.

Едно от нещата, които Анкара получава в замяна на приемането на споразумението за миграцията, е обещание за либерализация на европейските визи за турски граждани. В споразумението се посочва, че ще се ускори работата по пътната карта, която ще позволи освобождаване от визи за турските граждани в Европа най-късно до края на юни 2016 г. Но Анкара трябва да изпълни 72 критерия – нещо, в което някои дипломати се съмняват.

Турският президент Реджеп Ердоган вече предупреди, че ако ЕС не изпълни ангажимента си за отпадане на визите, Анкара ще спре да ограничава мигрантския поток към Европа, предаде БНР.

Що се отнася до смятаната за най-подготвена сред четирите държави – Грузия, ротационният председател на заседанието – министър Клаас Дейкхоф от Холандия не обясни ясно кои са държавите наложили вето, нито техните мотиви.

„Много страни мислят, че Грузия може да мине, но няколко не са на това мнение. Ние като председателство можем само да преброим дали се събират достатъчно гласове за мнозинство и ако не, както е в случая- да продължим да търсим решене на проблема. Колкото до останалите страни, те не изпълняват критериите на този етап и ще чакаме Еврокомисията да докладва кога са ги изпълнили“, отбеляза Дейкхоф.

България беше сред силните поддръжници на отпадането на визите за грузински граждани. Германия, Франция и Италия обаче са против.

Държавният секретар по вътрешните работи на Германия Емили Хабер уточни пред журналисти: „Визовата либерализация е много важна за Грузия и нейните граждани. Но ние отново трябва да прегледаме гаранциите за коригиращи мерки в случай на масова злоупотреба с безвизовото пътуване“.

 
 
Коментарите са изключени за ЕС няма да отмени визите за Турция на 1 юли

Повече информация Виж всички