shareit

Дългата история на аспирина

| от chronicle.bg |

„Боли ме главата“ – „Вземи един аспирин“. Не може да не сте чували този диалог. Повтаря се във всеки дом, през определен период от време.

Аспиринът е влязъл в домашните ни аптечки като лекарството на всички лекарства, панацеята на всички болки. Но откъде идва той?

AspirinTM, със своята активна съставка – ацетилсалициловата киселина (АСК), е признат от потребителите, пациентите и медицинските специалисти като еталонен продукт за облекчаване на болката и фундаментална терапия за предотвратяване на сърдечно-съдови (СС) събития като инфаркт, като и за вторична профилактика на инсулт. През 2017 г. аспиринът има повод, с който малко лекарства могат да се похвалят – дълга и богата история на клинична употреба и изследвания, станали основа за медицински прогрес и иновации. Aspirin не само е изложен в Националния музей за американска история на Смитсоновия институт във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, редом до медицински изобретения като стетоскопа и изкуственото сърце, но неговата активна съставка – АСК – продължава да бъде част от „Списъка на основните лекарства“ на Световната здравна организация.

Богатата и непрестанно развиваща се история на Aspirin води началото си от стремежа на един млад химик да облекчи болката на своя баща. През 1897 г. д-р Феликс Хофман успява да синтезира за първи път химически чиста и стабилна форма на АСК в лабораториите на Bayer. Ражда се един многоспектърен аналгетик и легендите разказват, че той веднага влиза в употреба в полза на бащата на Хофман, който страда от ревматизъм.

Днес АСК, такава, каквато се съдържа в Aspirin, е актуална както винаги и играе своята роля в съвременните медицински проучвания, които изучават нейни допълнителни приложения. Всъщност, само през 2016 г. АСК попада във фокуса на над 1900 публикации. През годините Bayer също спонсорира множество проучвания и иновации в областта на сърдечно-съдовото здраве и облекчаването на болката.

Отскоро има и нова форма на Aspirin с бързо освобождаване, която позволява на лекарството да се разтвори по-бързо, да навлезе в кръвообращението по-бързо и да облекчи болката двойно по-бързо от предишната форма Aspirin.

Разбира се, потребителите и пациентите трябва да следват указанията в продуктовата информация, включително предупрежденията и показанията, когато приемат АСК краткосрочно за облекчаване на болката и дългосрочно – по лекарско предписание, за сърдечно-съдова профилактика. При прием на АСК съгласно указанията, сериозни стомашно-чревни (СЧ) нежелани реакции, свързани с краткосрочна употреба, възникват рядко и нечесто при дългосрочна употреба по лекарско предписание.Определени състояния или употребата на АСК с други болкоуспокояващи средства може да повиши риска от сериозни СЧ и други събития. Проучванията показват, че при употреба на нискодозова АСК за предотвратяване на рецидивиращо СС събитие, СЧ кървене се проявява при по-малко от 1% (41 на 6300) от пациентите.14 При употреба на нискодозова АСК за предотвратяване на първо СС събитие данните показват, че ползите надвишават рисковете в съотношение 2:1.

 
 
Коментарите са изключени за Дългата история на аспирина

Повече информация Виж всички