shareit

Намаляването на наситените мазнини понижава риска от сърдечни заболявания

| от chronicle.bg |

Замяната дори само на един процент наситени мазнини със здравословни алтернативи е свързана с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, пише Daily Express, позовавайки се на резултатите от американско проучване.

За целите му специалисти от Харвардския университет са анализирали данни от две мащабни изследвания, направени в САЩ и обхванали над 115 000 мъже и жени.

Хранителни продукти като стекове, шоколад, твърди сирена, пълномаслено мляко и масло изобилстват от вредните за сърцето наситени мазнини. Авторите на настоящото проучване са установили, че повишеният с пет процента прием на наситени мастни киселини, съдържащи се във въпросните храни, е свързан с 25-процентно увеличение на риска от коронарна болест на сърцето през следващите между 24 и 28 години.

Замяната дори само на един процент наситени мазнини с по-здравословни източници на енергия обаче е достатъчна, за да намалее рискът с между шест и осем процента.

Експертите препоръчват за добро здраве на сърцето наситените мазнини да се заменят с полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини, въглехидрати от пълнозърнести продукти или растителни протеини.

 
 
Коментарите са изключени за Намаляването на наситените мазнини понижава риска от сърдечни заболявания