shareit

БХК иска да се легализира раждането у дома

| от chronicle.bg |

Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска от Европейския съд по правата на човека да задължи България да не търси административно-наказателна отговорност на медицински лица, които биха асистирали за раждане в домашни условия на българка, на която й предстои трето раждане. В момента българското законодателство не допуска раждане в домашни условия и лекари и акушерки дори и да искат нямат право да асистират.

Заради това българка съди държавата с правната помощ на БХК. Делото касае правото на жалбоподателката като бременна майка “да избере да роди извън болница, в свободната от тормоз и принуда обстановка на своя дом, като получи необходимата помощ от медицински лица“

Основание за исканията на БХК до съда е фактът, че понастоящем жалбоподателката отново чака дете. Затова от организацията настояват пред съда за приоритетно разглеждане на делото.

Жената вече е преживяла две раждания в болница, съпътствани с принуда и унизяване, и не желае да роди отново така.

“Натискът, който упражнява българското законодателство върху нея да роди в условията на грубо незачитане на волята в институционализираната болнична среда, където раждането се третира като медицински риск вместо като естествен процес на тялото и се управлява от лекари против волята и в ущърб на достойнството на раждащата жена, и в разрез със здравните и психично-здравните потребности на рожбата?, съставлява сериозно продължаващо нарушение на правото на личен и семеен живот по Член 8 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ)“, посочват от Хелзинския комитет.

 
 
Коментарите са изключени за БХК иска да се легализира раждането у дома

Повече информация Виж всички