shareit

Безработицата в САЩ падна до 4,9 на сто

| от chronicle.bg |

През януари в икономиката на САЩ бяха разкрити доста по-малко от очакваното нови работни места, което е знак за забавяне на темпото на растеж на трудовата заетост, но в същото време нивото на безработица се понижи до 7-годишно дъно от 4,9%., предаде Българското национално радио (БНР).

Американската икономика (извън селскостопанския сектор) генерира в началото на годината „едва“ 151 000 нови работни места – далеч под средните прогнози за 190 000, показват данни на Министерството на труда. В същото време данните за предходните два месеца претърпяха обща слаба низходяща ревизия с 2 хил. работни места, като тези за ноември бяха ревизирани до 280 хиляди (от 252 хиляди), а за декември – до 262 хиляди (от предишна оценка за ръст с цели 292 хиляди).

Нивото на безработица в САЩ през януари обаче се понижи до 7-годишно дъно от 4,9% при очаквания за стабилизация в декемврийското ниво от 5,0%, пробивайки под това важно ниво за пръв път от февруари 2008-а година.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ обаче нарасна с 0,47% спрямо предходния месец (или повишение с 12 цента) до 25,39 долара на час при прогноза за повишение с 0,3%, като на годишна база отбеляза повишение с 2,5% (при прогноза за 2,2%) и след растеж с 2,7% през декември (възходяща ревизия от 2,5%), докато продължителността на средната работна седмица се повиши до 34,6 часа при очаквания за задържане на декемврийското ниво от 34,5 часа. Това е сигнал, че продължаващото, макар и с по-слабо темпо затягане на трудовия пазар принуждава американските компании да плащат по-големи заплати, за да наемат допълнителен персонал, добавя националното радио.

 
 
Коментарите са изключени за Безработицата в САЩ падна до 4,9 на сто