Днес ви представяме една рецепта на нашите приятели от 359food.bg.
Баклавата е била измислена в Турция. Гърците също са се опитали да положат ръка върху нея. Съгласно историческите източници обаче баклавата е била измислена от туркоазите (турско население, обитавало Азиатските райони - Азербайджан, Казахстан, Туркмения).
Продукти
- 400 гр. кори за баница
- 4 бр. яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.ч. смлени орехи
- 125 гр. краве масло
- 2 кутии локум
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 лимон
- 2, 1/2 ч.ч. захар
- 3, 1/2 ч.ч. водa
Инструкции
Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се брашното заедно с бакпулвера и се разбърква добре, за да не се образуват бучки. Тестото се ароматизира с настъргана кора от лимон.
Локумът се нарязва на малки кубчета, а смлените орехи (препоръчвам да не се смилат на ситен прах, а на по-едро, за да се усещат малките парченца) се смесват с канелата.
Разтопява се кравето масло. Следва и сглобяването на баклавата. Намазва се с малко разтопено масло първата кора, отгоре се слага втора, която също се намазва с малко масло.
В единия край се подреждат парченца локум, разпределя се малко от пандишпанената смес и се поръсва с орехи. Завива се на руло и се подрежда в намаслена правоъгълна тава. Така се процедира и с останалите кори. С останалото масло се полива баклавата.
Баклавата се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути. След десетина минути може да се покрие с фолио, за да не прегорят корите.
След като е изпечена, се оставя да изстине. През това време може да се приготви сиропа, като се смесят водата, захарта и сока от половин лимон. Когато течността заври, се сваля от котлона. Оставя се да изстине за кратко, но не напълно. Докато е още топъл, сиропът се полива върху изстиналата баклава.