shareit

Населението на Луната предстои да скочи до небето

| от |

Единственият робот-обитател на нашата Луна в момента – Yutu-2 – е на път да получи заслужена компания под формата на над десет международни роувъра и най-различни други апарати. Така спътникът ни ще се присъедини към Марс като се превърне във второто небесно тяло в нашата слънчева система, което е добре населено с малки роботи-учени.

В момента Yutu-2 – наследник на вече изключения Yutu – който кацна през 2019 г. сега усилено изучава подземната структура на сателита ni.

Преди мисията Артемис III, която ще закара хора на Луната, голям екип от високоспециализирани роботи ще кацне през следващите няколко години като част от услугата на НАСА за търговско доставяне на товари до Луната (Commercial Lunar Payload Services, CLPS).

Ето един бърз поглед към някои от тези роботи, които скоро ще нарекат нашия сателит свой дом.

Spacebit

Asagumo

Първа от международните машинки е Asagumo – робот, който ще бъде изстрелян в края на 2022 г. Разработен от частната компания Spacebit, проектът ще отбележи първата мисия на Обединеното кралство до Луната, както и първата мисия на Украйна до Луната.

С тегло от само 1,5 килограма, той ще бъде и първият луноход, който ще се придвижва ходейки, с четирите си паякообразни крака, вместо с гуми по повърхността.

Мисията на Asagumo е да изследва реките от лава на Луната, да измерва околните лунни температури и натрупаните дози радиация и да тества своите системи за термична стабилизация.

Но тази малка симпатична кутия няма да се радва на дълъг живот, тъй като продължителността на мисията й е само 8 земни дни.

Lunar Outpost

Mobile Autonomous Prospecting Platform (MAPP)

В края на 2022 г. трябва също така да видим пускането на спускаемия модул Nova-C на Intuitive Machine, поддържащ проекта на Nokia за LTE/4G NASA Tipping Point.

Точно така – Луната скоро може да има 4G мрежа.

Луноходът MAPP на борда на модула Nova-C ще кацне на Южния полюс на Луната, където Nova-C ще се опита да установи мрежа, а MAPP ще се разходи наоколо и ще събере данни за производителността и комуникационните възможности на тази мрежа при разнообразни условия на лунната повърхност.

Въпреки краткото време на мисията от само 12 земни дни, ако екипът успее да установи LTE/4G връзка, това може да направи революция в комуникационните възможности за настоящите технологични обитатели на Луната, нейните бъдещи човешки изследователи и контролните станции обратно на Земята.

UNAM

COLMENA

Следващия юни в Мексико предстои представянето на COLMENA. С име, което означава „кошер“ на испански, Мексико планира да изпрати екип от пет автономни мини роувъра на повърхността на Луната.

Този робо-рояк ще пътува в спускаем апарат – самият кошера – който след кацане ще отвори врати и буквално ще катапултира луноходите на 9 метра разстояние. След което те ще могат да тестват способностите си за автономна навигация и прегрупиране.

С тегло само 60 грама и диаметър 12 сантиметра, този лек екипаж ще кацне в Lacus Mortis на Луната, известно също като Езерото на смъртта. Вместо обаче да се движат по повърхността на Луната, тези практически безтегловни роувъри ще се движат върху слой плаващ прах, подобен на течност. Те ще тестват електростатичния заряд на частиците, ще измерят размерите им и ще търсят колебания в магнитното поле.

Johns Hopkins APL/Lunar Outpost/Ben Smith

Lunar Vertex

Lunar Vertex, който трябва да кацне през 2024 г., е проектиран от лабораторията по приложна физика Джон Хопкинс да изучава известните лунни завихряния (на едно от които се дължи прочутото „лунно лице“).

Спускаемият апарат ще бъде доставен до Райнер Гама, зона с повишена магнитна активност, където ще пусне своя надежден луноход, който ще изследва района на разстояние до 2 километра.

С помощта на бордовия мултиспектрален микроскоп и магнитометър на лунохода, целта на мисията е да анализира магнитните аномалии в почвавта. Чрез измерване на реголита в района – слой от рохка скала и прах – учените се надяват да стеснят историята на произхода на лунните вихри.

„Надяваме се, че констатациите ще разширят нашето разбиране за това как функционира магнитната структура на Луната и дали тя може да помогне да се обяснят аномалиите, открити на други небесни тела“, казват от екипа.

NASA/Daniel Rutter

Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER)

НАСА ще изстреля VIPER в края на 2024 г., към Южния полюс на Луната за мисия от 100 земни дни.

Изследването на VIPER ще го превърне в първата експедиция за картографиране на ресурсите на друго небесно тяло, тъй като мисията има за цел да събере данни за местоположението и концентрацията на лед в някои от постоянно засенчените кратери на Луната. Използвайки своите три спектрометъра и бормашина с дължина 1 метър, луноходът ще прокопае в повърхността на Луната, опитвайки се да разбере източника на тази полярна вода.

Данните от мисията ще позволят на учените да разберат до каква степен Луната може да се използва като център за ценни ресурси като вода, един ден подпомагайки поддържането на човешкия живот в евентуални бази там и потенциално доставяйки ресурси за бъдещи изследвания по-навътре в слънчевата система.

Още няколко мисии

Има доста повече от споменатите 5 мисии до Луната. Така че ето още няколко.

Японският YAOKI е кръстен на японската поговорка „Nanakorobi Yaoki“, което означава „да се връщаш отново и отново, без значение колко пъти се провалиш“. Името е такова, защото този малък роувър може да продължи да се движи, независимо на коя страна кацане. Екипът се надява да изпрати повече такива машинки в бъдеще, за да помогне в усилията за изграждане на базата на Луната.

Междувременно Австралия планира да изпрати първия си луноход през 2026 г. Тази мисия за картографиране на ресурси има за цел да анализира кислорода в лунната почва, за да е установи дали няма да може да се използва за поддържане на живот, ако направим бази.

Не по-рано от 2027 г. НАСА планира да изпрати своя Lunar Terrain Vehicle. Електрическият автомобил ще бъде доставен като подготовка за пристигането на астронавтите от Artemis. Подсигурявайки екипа с транспорт, превозните средства могат да се управляват и дистанционно през периода, в кой ще са безпилотни.

 
 
Коментарите са изключени за Населението на Луната предстои да скочи до небето

Повече информация Виж всички