Пеле – бедното момче, което промени всичко

| от |

Едсон Аранчис до Насименто, по-известен по света като Пеле, е считан за един от най-великите играчи на всички времена и обявен от ФИФА за „най-великият“. Като действащ играч Пеле за известен период от време е най-добре платеният спортист в света.

През 1999 г. той е избран за световен играч на века от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS) и е един от двамата съвместни носители на титлата Играч на века на FIFA (другият, разбира се, е Марадона). Същата година Пеле е обявен и за Спортист на века от Международния олимпийски комитет и е включен в списъка на Time на 100-те най-важни хора на 20 век. Според IFFHS Пеле е най-успешният голмайстор в дивизионния футбол с 541 гола в 560 мача. Общият му резултат от 1279 гола в 1363 мача, заедно с приятелските срещи, е рекорд на Гинес.

Пеле в Сантош

Пеле започва да играе за Сантош на 15-годишна възраст и за националния отбор на Бразилия на 16. По време на международната си кариера той печели три световни купи на ФИФА: през 1958, 1962 и 1970 г. Той е единственият играч, който успява да постигне това.

Пеле е водещият голмайстор на Бразилия за всички времена със 77 гола в 92 мача. На клубно ниво той е най-добрият голмайстор на Сантош за всички времена с 643 гола от 659 мача. В златна ера за отбора той го извежда до Копа Либертадорес през 1962 и 1963 и до Междуконтиненталната купа през 1962 и 1963. Според мнозина той е причината фразата „Красивата игра“ да се свърже с футбола, заради „наелектризиращата си игра и склонността към грандиозни голове“. Така Пеле става звезда по целия свят, а отборите му обикалят света, за да се възползват възможно най-много от популярността му. След като се пенсионира през 1977 г., Пеле е световен посланик на футбола и прави много актьорски и търговски начинания. През 2010 г. е обявен за почетен президент на New York Cosmos.

Средно с почти гол на мач през цялата си кариера, Пеле умее да рита и с двата крака, както и да предвижда движенията на опонентите си на терена. Докато е предимно нападател, той също може да се връща в защита и да инициира атаки, да асистира, а също така и да използва техническите си умения, за да премине през противниците. В Бразилия той е приветстван като национален герой за постиженията си във футбола и за своята откровена подкрепа за политики, които подобряват социалните условия за бедните в държавата. Появата му на Световното първенство през 1958 г., където става първата чернокожа спортна звезда, е източник на вдъхновение за мнозина. По време на кариерата си и след пенсионирането си, Пеле получава няколко индивидуални и отборни награди за представянето си в областта, рекордните си постижения и наследството, което оставя не само във футбола, но и в спорта като цяло.

President Nixon meeting with Edson "Pele" Arantes do Nacimento, retired professional Brazilian soccer player and... - NARA - 194508

Пеле израства в бедност в Бауру в щата Сао Пауло. Той печели допълнителни пари като работи в магазини за чай като сервитьор. Научен да играе от баща си, той не можел да си позволи подходяща футболна топка и обикновено играе или с чорап, натъпкан с вестник и завързани с връв, или с грейпфрут. Пеле играе за няколко аматьорски отбора през младостта си, включително Сете де Сетембро, Канто до Рио, Сао Паулиньо и Америкиня. Пеле извежда юношите на Атлетик клуб Бауру (с треньор Валдемар де Брито) до две държавни първенства за младежи в Сао Пауло. В средата на тийнейджърските си години той играе и за футболен отбор на закрито, наречен Радиум. Футболът на закрито току-що е станал популярен в Бауру, когато Пеле започва да го играе. Той е част от първото състезание по футзал (футбол на закрито) в региона. Пеле и отборът му печелят първото първенство, както и няколко други.

Според Пеле футзалът представя трудни предизвикателства; той казва, че този спорт е много по-бърз от футбола на тревата и че съответно играчите трябва да мислят много по-бързо, защото всички са близо един до друг на терена. Пеле кредитира футзала за по-бързите си разсъждения, когато играе на трева. Освен това футзалът му позволява да играе с възрастни, когато е на около 14 години. В един от турнирите, в които участва, първоначално е смятан за твърде млад, за да играе, но в крайна сметка става голмайстор с 14 или 15 гола. „Това ми даде много увереност“, каза Пеле, „тогава разбрах, че не трябва да се страхувам от каквото и да е, което предстои“.

 
 
Коментарите са изключени за Пеле – бедното момче, което промени всичко

Повече информация Виж всички