shareit

Защо животните имат опашки

| от |

Учените откриват вкаменелости на животни с опашки, които датират от стотици милиони години. Тогава ранните риби са използвали ветрилообразните си опашки като перки, за да плуват през океаните и да избягват хищниците.

И тъй като тези риби постепенно се превръщат в същества, които живеят на сушата, опашките им също започват да се променят в тази посока.

Независимо дали са на влечуги, насекоми, птици или бозайници, опашките служат за голямо разнообразие от цели. Съвременните животни ги използват си за всичко – от баланс до комуникация и намиране на партньори.

Cub Stalks Tail

Помощ за баланс и движение

Учените смятат, че динозаврите, включително тиранозавър рекс, са въртели опашките си настрани, за да балансират тежките си глави и тела, докато ходят на два крака. Това движение им позволява да тичат достатъчно бързо, за да хванат плячката си.

По подобен начин днешните кенгура използват опашката си за баланс, когато скачат на големи разстояния. Но те не ги използват само като противотежест на теглото си – опашката на кенгуруто функционира и като мощен трети крак, който може да им помогне да се движат във въздуха.

Котките и другите животни, които се катерят, често имат пухкави или дълги опашки, които им помагат да балансират – много подобно на въжеиграчите, който държат дълъг прът.

Маймуните използват своите също за баланс, докато се люлеят през клоните на горските дървета. Много от тях могат и да се хвавщат с тях за клоните на дърветата като така опашките допринасят и за стабилността им.

Този вид опашки са толкова силни, че животното дори може да се държи само на тях, докато яде плодове и листа.

Stingray

Защитен механизъм

Опашките на други животни пък се превръщат в оръжия. Например, запазената марка на скатовете е жилоподобната им опашка, която могат да използват като защита, когато хищник ги атакува.

Отровните гърмящи змии имат „чашки“ от изсъхнала кожа на опашката си, които създават характерния шум, когато я разклатят. Този шум предупреждава всички животни, които биха могли да застрашат гърмящата змия, че тя се готви за нападение.

Много насекоми също имат опашки, но те са еволюирали отделно от други гръбначни животни, като риби и бозайници. Повечето опашати насекоми използват опашките си, за да снасят яйца или да жилят и парализират своите домакини или плячка. При някои животни, като осите, техните опашки могат да правят и двете, тъй като някои паразитни оси снасят яйцата си вътре в гостоприемника.

Пасящите животни, като северноамериканските бизони, антилопите гну и жирафите в Африка, имат опашки с кичури дълги косми, които могат да се размахат като метличка, за да отблъскват комари и други насекоми, които ги притесняват. Домашните крави и коне също разполагат с такива опашки.

Alopex lagopus IMG 9019

Комуникация

Птиците използват пернатите си опашки както за балансиране, докато седят на клон на дърво, така и за управление и намаляване на съпротивлението, докато летят. Някои птици също използват опашката си, за да охажват други пилета.

Тази визуална проява е най-забележителна при видове като пуйки и пауни: мъжките пуйки и пауни представят цветните пера на опашките си, за да привличат женски партньори.

Животните, които живеят и ловуват на групи или глутници, като вълците, използват различни позиции на опашката, за да посочат своя ранг.

Кучетата, произлезли от вълци, също използват опашките си за комуникация. Вероятно сте виждали как махат с опашка, когато са развълнувани.

* * *

Но защо ние нямаме опашка?

Въпреки че хората нямат дълга хватлива опашка като маймуните или жива опашка от пера като пауните, нашите предци са имали такива. Учените смятат обаче, че тези опашки са изчезнали преди около 20 милиона години; след като започват да ходят изправени, предците ни вече не се нуждаят от тях, за да им помогнат с баланса.

И все пак – при хората опашна пъпка се нарича частта от ембриона, която се развива в края на гръбначния стълб. Тя обаче не е опашка, но в редки случаи деца се раждат с „мека опашка“, която не съдържа прешлени, а само кръвоносни съдове, мускули и нерви. Тя се счита по-скоро за аномалия, отколкото за рудиментарен истински израстък, дори когато такъв се намира на мястото, където бихме очаквали опашка. Докладвани са по-малко от 40 случая на бебета с „истински опашки“, които съдържат и опашни прешлени, резултат от атавизъм (поява при възрастните организми на признак, съществувал у прадедите им, но престанал да бъде нормален за по-новите поколения, от Wikionary).

Хората имат „опашна кост“, прикрепена към таза, която има слети прешлени, обикновено четири, в долната част на гръбначния стълб. Тя обикновено не изпъква навън – хората са акаудален вид (т.е. сме безопашати).

 
 
Коментарите са изключени за Защо животните имат опашки

Повече информация Виж всички