shareit

Колко далеч трябва да сме, за да оцелеем при (малък) астероиден удар

| от |

Изглежда, че когато стане въпрос за астероиди, запътили се към нашата мила планета, хората имат две реакции: или не го приемат на сериозно, или са ужасени, че това може да се случи всеки момент.

Най-добре е обаче да имаме прагматично отношение – важно е да не подценяваме заплахата, но без да я преувеличаваме. Всъщност много организации ни пазят като изучават и каталогизират опасни обекти в космоса. Освен това бихме могли и да отклоним един такъв предмет, както показа DART.

Но какво би станало, ако не можем? Е, много зависи от размера, скоростта и плътността на астероида. Досега само 7 са засечени малко преди да се блъснат в Земята., което е много малък брой. Положителното е, че те са засечени само часове преди, за щастие, да изгорят в атмосферата; което би дало на хората достатъчно време да се преместят на безопасно място, ако имаше риск.

Колко далеч е достатъчно далеч? Това също зависи от свойствата на астероида, но можем да анализираме няколко исторически примера, които ни дават горе-долу представа къде би било безопасно. За анализа си ще разгледаме астероиди, които биха унищожили град, но не биха предизвикали масово изтребление на живота на планетата.

Най-известният пример е Тунгуския метеорит. Сутринта на 30 юни 1908 г. космическа скала – може би с размер до 60 метра – се разпада високо в атмосферата, освобождавайки огромно количество енергия над река Подкаменная Тунгуска в Сибир. Обектът смазва 80 милиона дървета на площ от 2150 квадратни километра. Смята се, че са загинали поне двама души, а може би и трети.

Енергията, освободена от събитието, се оценява на между три и 30 мегатона тротил. Тази цифра е в диапазона на някои от най-мощните ядрени оръжия, тествани някога, така че не бихте искали да сте наблизо. Безопасната зона вероятно е на десетина километра от епицентъра на удара. Намерихме калкулатор за въздействието на удар от астероид онлайн (който може да не бъде особено точен) и той предположи, че в рамките на 10 километра всички сгради ще се срутят, на 20 км само тези с дървена рамка ще бъдат съборени, а на 30 километра само стъклените прозорци ще се счупят. Това е приблизително същата информация, която дава и симулатор на ядрени бомби.

Но доколко тези цифри са реални все пак? Е, има няколко разказа на очевидци, видели сблъсъци на метеорити, в английската Уикипедия, които са увлекателно четиво. Един по-специално от С. Семенов (записан от руския минералог Леонид Кулик при негова експедиция през 1930 г.) описва как Семенов е бил хвърлен няколко метра назад (заради рязката промяна в налягането от удара), а след това е усетил силен горещ вятър. Мъжът и съпругата му са живели на около 60 километра от мястото на удара. Така че 30 километра може да са достатъчни, за да оцелеете – но дори и на двойно по-голямо разстояние, ще изпитате усетите нещо екстремно.

Barringer Crater aerial photo by USGS

Кратерът на Барингер от високо

Ударът, образувал метеоритния кратер Барингер в Аризона, е малко по-малък по размер и добив от Тунгуския, но изкопава един километър дупка в земята, убивайки животни в праисторическа Америка на 6 километра радиус и тежко ранявайки повечето на двойно по-голямо разстояние.

От другите по-известни трябва да споменем този в Челябинск от 15 февруари 2013 г. Приликата с Тунгуска е, че той се разпада в атмосферата и че е над Русия. Това обаче е събитие, което освобождава 60 до 75 пъти по-малко енергия от това през 1908 г. – всъщност ефектът е много по-малък. Самият астероид е с диаметър 18 метра и въпреки че голям брой сгради са повредени, 1491 наранявания (нито едно от които не е фатално) идват от счупени прозорци.

Светлината от падането обаче се вижда на разстояние до 100 километра (както в първите кадри във видеото по-горе), така че със сигурност е възможно тези събития да се наблюдават безопасно.

Ако е известно, че астероид идва към мястото, където живеете, трябва да избягате на възможно най-голямо разстояние от него. И не забравяйте, че светлината се разпространява по-бързо от ударната вълна, така че бъдете готови да се стегнете, ако видите светлината от удара.

 
 
Коментарите са изключени за Колко далеч трябва да сме, за да оцелеем при (малък) астероиден удар

Повече информация Виж всички