shareit

Глутница сини кучета е намерена близо до затворен химически завод в Русия

| от |

Tази седмица глутница яркосини кучета беше забелязана близо до затворена химическа фабрика в Дзержинск, Русия.

Снимките бяха публикувани за първи път от Алексей Ганин във Vkontakte (VK), руска социална мрежа, което предизвика объркване, безпокойство и комедийни изказвания от потребителите. „Какво е толкова смешно?“, пита един потребител на VK. Друг се шегува: „Смърфове!“

С разпространението на странните снимки нарасва и търсенето на отговори. Тъй като кучетата са забелязани близо до Дзержинскойе Оргстекло, мрежа от химически фабрики, които са затворени след фалит през 2015 г., вероятно са били изложени на остатъци от химикали.

Кучетата може да са се търкаляли в меден сулфат – яркосиня съставка, използвана при производството на плексиглас и циановодородна киселина, които някога е произвеждала фабриката.

Андрей Мисливец, управителят по несъстоятелност на Дзержинскойе Плексиглас, се съгласява, че това е вероятно. „Бездомни кучета тичат из района“, каза той. „Може би в една от сградите са открили някакъв вид химически остатък — меден сулфат, например, и са се търкаляли в него.“

Но Мисливец не поема отговорността да върне кучетата към нормалния им цвят – или да подпомогне лечението на всякакви странични ефекти, причинени от възможното им излагане на химикали. „Не мога да поема разходите за залавянето на бездомни животни и тяхната стерилизация“, казва той.

Руските информационни агенции съобщават, че градът ще залови кучетата. Те се опитват да ги проучат и да третират синия им цвят, въпреки че – според местните власти – животните не са в реална опасност.

„Според предварителния визуален преглед кучетата са в задоволително състояние“, заявяват от градските власти в Дзержинск. „Специалисти ще влязат в територията на химическия завод и ще намерят и прегледат животните.“

Активисти за правата на животните обаче не са толкова сигурни, че кучетата всъщност са в здрави и в безопасност. Кели О’Мира, вицепрезидентът на Humane Society International за животните-придружители, нарича синия цвят на кучетата „очевиден проблем за благосъстоянието им“.

По-нататък О’Мира обяснява: „Боята върху козината им предполага, че са имали директен контакт с или дори поглъщане на потенциално токсични или вредни вещества. Това може да доведе до болезнено изгаряне на кожата или сърбеж или вътрешно кървене и заболяване, което може да доведе до смърт, ако няма ветеринарна намеса.

Humane Society International има клонове по целия свят – но е малко ангажирана с Русия, която според О’Мира може да се справи по-добре, когато става въпрос за бездомните животни. „До момента властите в градовете в цяла Русия не са приложили ефективни и хуманни стратегии за справяне с популацията на уличните кучета и често могат да прибягват до жестоки и неефективни методи за контрол“, каза О’Мира.

Тя също така насърчава стабилни програми за стерилизация и ваксинация, за да се гарантира благосъстоянието на бездомните животни.

Малко след като се съобщава за сините кучета в Дзержинск, руските новинарски издания започват да публикуват истории за още една цветна глутница – този път зелени – в Подолск, близо до Москва. За щастие, тези кучета изглежда просто са се оваляли в някаква нетоксична изсъхнала боя…

Има още и още случаи на кучета в причудливи цветове. През август 2017 г., например, десетина сини кучета са забелязани в Мумбай, Индия. В този случай около дузина кучета стават сини, защото производствена компания изхвърля отпадъци незаконно в река Касади, където животните често плуват. Изхвърлените отпадъци вероятно съдържат синя боя, използвана в перилни препарати и други химически продукти.

В резултат на това Съветът за контрол на замърсяването на Махаращра затваря фабриката. Едно от кучетата е заловено и е оценено като здраво, а синият оттенък на козината му е отмит лесно.

Що се отнася до кучетата от Дзержинск – изглежда, че те също ще се оправят. Седем от тях са заловени и се преглеждат от ветеринарни лекари. Началникът на ветеринарната клиника Иля Казаков каза, че изглежда са в задоволително състояние. Причината за промяната на цвета им обаче остава неизвестна. Клиниката продължава да разследва.

Но дори и без разрешение на мистерията, тази история има щастлив край. За две от кучетата посиняването може да е най-доброто нещо, което им се е случвало, защото в резултат на странния им оттенък са били осиновени и най-накрая са намерили дом.

 
 
Коментарите са изключени за Глутница сини кучета е намерена близо до затворен химически завод в Русия

Повече информация Виж всички