shareit

Калифорнийските мечки са твърде приятелски настроени с хората – и причината може да е вирус

| от |

За всеки, който някога е имал плюшено мече, идеята за същото нещо, само че с истинска мечка може да звучи чудесно. Но учените в Калифорния са загрижени за ново заболяване, което кара черните мечки в щата да се държат „като кучета“ с хората. Те предупреждават хората да не се доближават до мечките – без значение колко дружелюбни изглеждат – тъй като все още не се знае много за болестта.

Калифорнийският отдел по риба и дива природа (CDFW) за първи път отбелязва обезпокоителното поведение през 2014 г. Те са предупредени от колеги от отдела за диви животни в Невада, които имат редица срещи около басейна на езерото Тахо с млади мечки, които изглежда имат неврологични проблеми.

След допълнително проучване учените установяват, че мечките имат енцефалит – възпаление на мозъка. Последвалото изследване разкрива и пет невиждани досега вируса в болните животни – но не е ясно дали вирусите са основната причина за енцефалита.

Обикновено мечките се стесняват около хората и ни избягват, освен ако не се опитват да получат храна. Но болните мечки изглеждат дружелюбни и безстрашни.

В крайна сметка заболяването им води до летаргия, тежка загуба на тегло, отчетливо изкривяване във врата, треперене и необичайна походка.

През 2019 г. една такава мечка придобива известност в социалните медии, след като някой я заснема в ски курорта Нортсар.

Съвсем наскоро, през февруари 2021 г. в Полок Пайнс, Калифорния, друга болна мечка е забелязана да се скита в жилищен имот. Тя изглежда летаргично и сякаш не се страхува от хората, които среща. Местните, които все повече се привързват към мечката, започват да я хранят с ягоди и ябълки и й дават вода – действия против съветите на CDFW. В един момент мечката дори се качва в багажника на нечия кола и дава на хората да я галят.

CDFW не окуражава този вид взаимодействие с диви животни като мечки. „В този момент ние не знаем какво причинява енцефалита им“, отбеляза ветеринарният лекар Брандън Мънк. „Така че не знаем какви, ако има въобще такива, рискове за здравето могат да представляват тези мечки за други животни, включително нас.“

Мечката от Полок Пайнс е прибрана от служители на CDFW. Те забелязват, че тя е твърде млада, за да се разхожда сама. Физически и психически животното „просто не изглежда съвсем както трябва, ходи странно и не реагира, както би трябвало да реагира нормална мечка.“

След като връщат мечката в лабораторията за изследване на дивата природа на CDFW, по-нататъшно проучване показва, че тя е покрита с кърлежи и тежи само 10 килограма – здрава мечка на нейната възраст трябва да тежи около 35 килограма. Ветеринарите също наблюдават периодично накланяне и треперене на главата при мечката, признаци на неврологично увреждане.

Предварителните констатации на CDFW показват, че младото животно страда като енцефалит – точно като другите, които агенцията забелязва. Като цяло тя е третата мечка с неврологични разстройства поради енцефалит, която лабораторията на CDFW приема за последните 12 месеца.

„Всеки път, когато диво животно влезе при нас, най-добрият възможен резултат е пускането му обратно в дивата природа“, каза Мънк. „Това просто не е възможно за тези неврологични мечки.“

Мечката от Полок Пайнс обаче трябва да бъде евтаназирана. Но Мънк казва, че това е най-добрият възможен изход за нея.

„Малкото мечки като тази, които сме прибирали тук, изглежда не се възстановяват напълно“, обяснява той. Те често изискват обширни и дългосрочни медицински грижи. „Така че нито пускането им обратно в дивата природа, нито задържането им тук е добър вариант за тях.“

Deer1 tkreeger

Засега учените продължават да се опитват да разберат първопричината за мистериозната и тревожна болест. Изследователите установяват, че петте досега неизвестни вируса засягат черния дроб и далака, както и мозъка. В някои отношения болестта прилича на Хронична изтощаваща болест, която се наблюдава при елени и лосове. Подобно на мечките с енцефалит, животните с това състояние развиват симптоми, които включват загуба на тегло, апатия, слюноотделяне, липса на страх и накрая смърт.

Известно е, че болестите прескачат от животни към хора – вероятно това се случи с пандемията на коронавирус. Но поне един учен, който е изучавал болестите по мечките, смята, че мистериозната болест няма да представлява заплаха за хората. И все пак, тъй като не се знае много за болестта, учените препоръчват на хората да внимават.

 
 
Коментарите са изключени за Калифорнийските мечки са твърде приятелски настроени с хората – и причината може да е вирус

Повече информация Виж всички