shareit

Носителят на най-ценния куфар в Русия, беше открит прострелян у дома си

| от |

Преди края на СССР, технологията за изстрелване на ядрени ракети C3 беше построена изцяло на идеята – стрелба по тревога. До този момент, протоколът остава същия, а процедурите се тренират редовно. Руската армия може да премине процедурата в рамките на 10 минути. Изискването е да има одобрение от президента, министъра на отбраната, генералът на главното командване и да бъде предоставен куфарът с ядрени кодове. Оторизирането за изстрелване е отговорност на армията, след като всички преминат своята идентификация. По време на този процес не участва нито един политик и самата операция не може да се дебатира.

Руският генерален щаб има два метода за изстрелването на ядрено оръжие. Следвайки американските ходове, те трябва да отключат куфара със специални ключове и да използват своите кодове, които са на разположение от генералния щаб. Следващата стъпка е да се изпрати командата към определено звено и да се изпълни процедурата за изстрелване. В последните години стана ясно, че ядрените подводници на Русия могат да изстрелват бойни глави, дори без да се налага да се показват на повърхността, а освен това на моряците са необходими между 9 и 15 минути.

Генералният щаб има правото да насочва ракетата директно от своя център в Москва, а алтернативи са Чехов и Пенза. Руската защитна система много често дава адекватни тревоги, но в началото операторите са неопитни и точно по тази причина ще открием, че на 25 януари 1995 г. норвежките ракети успяват да притеснят до такава степен Елцин, че той веднага изисква ядреното куфарче. Това е първият случай, в който системата дава проблем и след още няколко грешки, пияният руски президент е бил готов да хвърли света в истинска война.

По това време паниката принуждава руската армия да си помисли, че американските подводници са се насочили към тях, макар и такива да няма. Светът се разминава само с още една параноя, но точно тук идват и следващите проблеми, поне след като света съобщи, че има един огромен риск в сигурността на Русия. Вадим Зимин е пенсиониран полковник от ФСБ и през последните години е отговорникът за носенето на куфара, от който се активират ядрени бойни глави. Неговата задача е да бъде винаги близо до Владимир Путин.

За съжаление, през изминалите няколко дни става ясно, че същият е бил открит у дома си в Москва с прострелни рани. По последни данни става ясно, че същият е в интензивно отделение и се бори за живота си. Какво обаче означава това. Неговата основна задача е никога да не се разделя с куфарчето. Тази функция е изпълнява от същия човек по времето на Борис Елцин и вече е предавано веднъж за употреба. До този момент бившият агент на КГБ не е известен с никакви роли, освен тази. Законната съпруга, която по професия е лекар, е била изпратена в Украйна, където да работи като полеви лекар, което е странно, имайки предвид възрастта ѝ, както и факта, че не би трябвало да бъде на фронта.

Според различни версии, Зимин е бил разследван за взимането на подкупи. По времето на нападението или инцидента, същият е бил под домашен арест. Следващата по-интересна новина е, че бившият агент е открит от брат си, който по време на стрелбата е бил в банята. Мъжът е лежал в локва кръв, а единственото оръжие, открито в неговия апартамент. Най-интересното е, че бившият агент може да бъде открит само на една снимка през цялата си кариера. Според различни източници, той отрича някога да е бил част от подобни игри.

Случващото се и резките промени идват само няколко дни, след като Русия официално обяви, че вече е успяла да премине всички тестове на новото си ядрено оръжие – ракетите „Сармат“. Не е ясно каква точно е била ролята на въпросния подчинен на Путин и защо се е налагало да бъде елиминиран или да се самоубие, но по-интересно в този случай е кой точно ще носи един от най-ценните артефакти в света – ключа към неговото унищожение. Дали самият Вадим е бил част от опит за преврат или е изразил мнението си за употреба на това оръжие, не можем да знаем, а и най-вероятно никога няма да разберем. Въпросната личност е чиста енигма, но пък знаем, че на този етап ядрената сила на Русия зависи изцяло от Владимир Путин, Сергей Шойгу – човек без никакъв военен опит, както и Генерал Валери Герасимов.

С оглед на факта, че последната дума е винаги в ръцете на Владимир Путин, то не трябва да забравяме, че всичко може да бъде възможно в този случай. Нека не забравяме и още една важна подробност. През 90-те години наблюдавахме московските експлозии, за които и до днес различни бивши кадри на руското разузнаване твърдят, че са били извършени от агенти на КГБ, особено след като експлозиите са извършени с помощта на взривен материал, притежаван само и единствено от руските специални сили.

Ако следваме този сценарий, то определено може да се говори за тежки проблеми. Това, което трябва да знаем, че Вадим Замин никога не е притежавал бойните кодове, те остават само и единствено в хората, посочени в горните редове. Следващият голям проблем е, че спекулацията за подкупи може да е само още една стъпка и възможност за употребата на подобно оръжие. Не за първи път ще видим чужди оправдания, а и представяната външна политика, както и хода на войната в Украйна може да се разглежда като поредната възможност за употреба на подобно и хвърлянето на вината върху други агенти, както и външно влияние. За съжаление дори и тук няма отговор, а относно самата официална версия, както винаги същата може да се разглежда като опит за убийство.

Разклоненията в тази посока не са едно или две, а и в официалното предаване „60 Минут“ ще открием, че руските водещи често напомнят, че в момента същата война се води срещу НАТО, а не само срещу Украйна. Проблемите продължават, но трябва да проверим какво ще се случи с този кадър, особено след като не е ясно дали е жив или мъртъв. Друга интересна версия, която може да се разглежда, е и евентуалният опит за преврат. Ако Вадим е отказал да предостави тази техника или е изразил мнение, то най-вероятно това е неговата присъда.

Макар и да има процедура за активиране, полковникът също разполага с власт като четвърти не толкова формален фактор. Елиминирането на човек с толкова опит, както и твърденията за подкупи, може да е просто още една интересна стъпка, която се опитва да елиминира последната точка и възможност на Владимир Путин. До днес няма много информация относно живота под санкции, но няма и как да разберем.

Детайлите показват, че след години в развитие, най-доброто на руското автомобилостроение се оказа автомобил с по-модерна визия, но абсолютно никакви екстри, както и възможно най-нисък европейски стандарт. Проблемите едва ли са единствени по тази линия, но фактите и възможностите за манипулация могат да се повишат.

Отново не трябва да забравяме, че говорим за полковник, който е служил вярно до Борис Елцин в един особено критичен момент и около 30 години по-късно изведнъж да се превърне в злодей. Какво наистина ще се случи, времето може да ни покаже, а какво ще бъде наистина, няма как да знаем.

 
 
Коментарите са изключени за Носителят на най-ценния куфар в Русия, беше открит прострелян у дома си

Повече информация Виж всички