shareit

Мъжът, когото наричаха „Некоронования крал на Италия“

| от Александър Н. Николов |

Индустриалец. Когато чуем тази дума, най-често си представяме визионер, със запретнати ръкави, заел се с мисията да промени света от собствената си фабрика. Ако потърсите името Джани Анели в интернет, срещу него ще прочетете думите „италиански индустриалец“. Това не е лъжа, но е доста далеч от представата, която имаме за този тип личности.

Fiat_Sen._con_Avv.-1940

Джани Анели (вляво) и Джовани Анели, 1940

Несъмнено Джани Анели е едно от най-познатите имена в италианската икономика, политика и култура, но той не е самостоятелна единица. Фамилията Анели е италианска индустриална династия.

Неин основоположник е Джовани Анели (дядото на Джани). В Италия, Анели често са сравнявани с Медичите от времето на Флорентинска република, а англоезичният свят ги сравнява със семейство Кенеди от САЩ. Анели също са оприличавани със Савойската династия, заради ролята им в съвременната история на Италия, както и приноса в свременното изкуство и спорта.

Джовани Анели е основателят на FIAT, а през последното столетие членовете на фамилията заемат ключови постове далеч не само в частни компании. Анели са имали и имат участие в ръководенето на банки, Европейската клубна асоциация, УЕФА, Италианската футболна асоциация и други съсловни организации. Тази фамилия оставя следа в италианската политика, като най-забележителна кариера прави Сузана Анели (сестра на Джани), която е първата жена министър на външните работи на Италия.

Някои членове на фамилията се отдават на изкуството като актьори, модели, фотографи и продуценти. Днес династията има около 200 наследника. Най-познатите от тях са братовчедите Андреа Анели и Джон Елкан. Андреа е президент на футболния гранд „Ювентус“, след успешна кариера в Iveco, Ferrari, Philip Morris International и др., докато Джон Елкан вероятно днес е най-натовареният от всички членове на клана. В хода на семейните събития, той е посочен за наследник на дядо си още през 1997 г. В момента той е президент на три корпорации: Fiat Chrysler Automobiles (Собственик на марките Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Jeep, Fiat, Fiat Professional, Lancia, Maserati, Mopar и Ram); EXOR (Международен холдинг, с над деветдесет години история, със собственост в: PartnerRe; Juventus F.C.; Economist Group; Fiat Chrysler Automobiles, CNH Industrial) и Ferrari S.p.A. Сама по себе си компанията Fiat Chrysler Automobiles е на първо място по принос към БВП на Италия.

Но да се върнем към дядото на Джон Елкан – Джани Анели. Несъмнено той заема ключова роля в укрепването и популяризирането на династията Анели и FIAT. Кръстен е на дядо си, сенатор Джовани Анели, но от ранна възрас е наричан галено Джани, за да се различава от предшественика си.

По-късно получава прякора – Адвоката, тъй като завършва право, въпреки че никога не практикува. Очарователен, богат, с афинитет към спорта и изкуството, той е изтъкнат представител на италианската икономика по цял свят. Не случайно носи прозвището „некоронованият крал на Италия“.

В допълнение на плейбойското му поведение е стилът му. Усета му към модата го кара да изпъкне дори в страна като Италия.

Роден е през 1921 г. в Торино. Неговият баща, Едоардо Анели, умира в самолетна катастрофа през 1935 г., когато Джани е едва на 14 години. Бъдещият бизнесмен попада под крилото на дядо си. Двамата никога не успяват да изградят здрава връзка помежду си, заради неодобрението на Джовани към идеята младият му наследник да учи право. Няколко години по-късно, в автомобилна катастрофа губи и майка си – Виргиния Бурбон дел Монте. Същата година умира и сенатор Анели.

Джани не поема веднага управлението на FIAT. Вместо него начело на компанията застава Виторио Валета, който през следващите 20 години, ще създаде добра основа за FIAT, особено през годините на икономически бум.

Джани решава да изпълни съвета на дядо си и „да си поживее“ преди да се захване със семейните дела. Поема чисто представителни задължения за фамилията, стажантски позиции във фирмата и президентството на Juventus F.C., отбора, който баща му издигна.

Младият Анели завършва право в Университета в Торино. Прекарва свободното си време пътувайки, най-често там, където е тогавашният елит. Компанията на Джани е съставена от актриси, принцеси и политици. Оттогава датира и приятелството му с бъдещият президент на САЩ – Джон Ф. Кенеди.

През 1953 г. се жени за принцеса Марела ди Кастането. Двамата остават женени и доста близки до края на дните си, въпреки клюките, които се носят около похожденията Джани. Говори се, че през годините той има много любовници от висшето общество, а сред тях дори се споменава името на Джаки Кенеди. Не е случайно, че си спечелва прозвището „Женкарят на Ривиерата“. Според съвременници Джани не е криел начина си на живот. Анели и съпругата му имат две деца – Едоардо (неженен, самоубил се на 46 г.) и Маргерета (майката на Джон Елкан).

След като вече е вкусил достатъчно от живота, през 1966 г. Джани поема ръководството на FIAT. Годините на икономически подем в Италия вече са свършили. Анели се оказва в деликатно положение, белязано от социално напрежение.

Първата му задача е подновяването на трудовите договори на служителите си. Това се случва три години по-късно след серия стачки. Неговият предшественик, Виторио Валета, разделя бизнеса в три дивизии – автомобилна, морска и въздухоплавателна. Това позволява на Джани да продаде част от акциите в морската и въздухоплавателната дивизии, за да засили усилията на компанията върху автомобилите, което се изразява в закупуването на компаниите Ferrari и Lancia, както и в откриване на производства на FIAT са открити в Аржентина, Бразилия, Испания, Полша, Турция и Югославия.

1153px-Fiat124Luc106

FIAT 124

Предоставени са правата на СССР за адаптиране и производство на FIAT 124 (началото на Лада). Всичко това е част от амбициозния план на Анели да популяризира компанията си в международен мащаб.

През 1974 г. той е избран за президент на Асоциацията на италианските производители. 1979 г. ще бъде запомнена с нов икономически спад. Стига се до момента, в който се говори, че 14 000 души ще бъдат съкратени от FIAT. Следва нова серия стачки. Срещу компанията се изправят синдикатите.

Но Анели за пореден път се доказва по-подготвен от противниците си. Взаимоотношенията му с левицата, особено с комунистическата партия на Енрико Берлингуер, се оказват същността на отношенията между работната сила и италианската индустрия. В края на 1980 г. в продължение на повече от месец достъпът до фабриката Мирафиори е блокиран от стачкуващи. Анели обаче успява да организира 40 000 работника, които преминават през блокадата и стигат до работните си места. Това е историческо поражение за профсъюзите и победа за Адвоката. Счита се, че и до ден днешен синдикатите не са възстановили влиянието си върху политиката и икономиката на Италия.

Работата на Анели само за няколко години дава резултат. Присъствието на FIAT на световния пазар е възобновено. Нещо повече, интересите на Адвоката се разпростират и в други сектори – от медии до застраховки.

Това е началото на най-щастливото десетилетие за династията Анели и управляваните от тях компании, а Джиани се утвърждава като изключителна фигура в италианския бизнес и обществен живот.

Неговите маниери и екстравагантност стават символи на елегантност и изтънченост. Неговият стил оказва влияние върху мъжката мода в Италия и по света. Известният дизайнер от Милано Нино Черути го определя като най-влиятелната фигура в модата заедно с Джеймс Бонд и Джон Ф. Кенеди. Списание Esquire го нарежда в топ пет на най-добре облечените мъже в историята.

Стилът на Анели се основава на поръчкови костюми с класически дизайн и изработени от най-висококачествени материи. Анели е най-бележития носител на спреззатура (sprezzatura) – италианското изкуство да правиш сложното да изглежда лесно. Запазената му марка при аксесоарите е носенето на часовника върху маншета на ризата.

Освен за външния си вид, Анели се грижи и за средата си. Домовете му са дизайнерско изпълнение и изглеждат като излезли от учебници за елегантен живот. В допълнение той има интереси към футбула, ветроходството, бързите коли, зимните спортове и ездата.

Джани Анели ще бъде запомнен не само с бизнес нюха си, твърдата ръка с която ръководи компаниите си, начина си на живот и външния си вид, но и с медийните си изяви.

Често си позволява да прави иронични и доста режещи изказвания за всеки – от политици до футболисти, особено от отбора си Juventus. Интересен факт е, че въпреки привързаността към любимия отбор, той присъства на всеки негов мач, но само за първото полувреме.

През 1991 г. Джани Анели е произведен в пожизнен сенатор в Италианския сенат. Този пост се дава по правило само на хора с изключителни заслуги към страната.

През 1996 г. на седемдесет и пет годишна възраст, в съответстивие с правилата на компанията, Адвоката отстъпва поста си във FIAT. Първоначално той посочва за свой наследник любимия си племенник Джовани Алберто Анели, син на брат му Умберто и бивш президент на Piaggio, който обаче умира от мозъчен тумор през 1997 г. Тогава патриархът на клана посочва Джон Елкан, първородния син на дъщеря си, за следващия който ще поеме управлението на основната част от бизнесите на фамилията.

През 2003 г. Джани Анели умира в дома си Вила Фреско. Погребението му извършено според церемониалните ритуали на сената е излъчено на живо от Rai Uno.

Той несъмнено ще остане култов образ не само от италианската история. Неговата звезда изгрява през 60-те години на ХХ век. Това е десетилетието на промени в много отношения – култура, политика, наука и т.н. Тази промяна засяга и индустрията. С появата си Анели дава началото на един нов вид индустриалци (или бизнесмени, както ще ги наречем по-късно).

Този нов вид, излиза от завода и кабинета. Стилът на Анели създава нова прослойка на висшата европейска класа, различна от аристокрацията, тъй като си е заслужила позицията, а не я е получила по право.

Не е случайно, че девизът на Джани Анели е: „Чудеса могат да се случат само с пот на челото.“

 
 
Коментарите са изключени за Мъжът, когото наричаха „Некоронования крал на Италия“

Повече информация Виж всички