shareit

Джеймс Дуън не беше шотландец, но за Стар Трек се превърна в легенда

| от |

Феновете на Стар Трек със сигурност познават Скоти. Актьорът, който даде нещо много красиво на този сериал, а години по-късно беше пресъздаден в новите серии. Усмихнатият и талантлив артист може да се смята за един безценен кадър, но не трябва да забравяме, че преди да излезе пред камерата Джеймс Дуън може да разкаже една далеч по-цветна история.

Преди да се превърне във вдъхновението на всеки аеро инженер, никой не знае каква е била неговата истинска същност. Зад усмивката на актьора стои един от най-награждаваните канадски войници. Впрочем не трябва да забравяме, че около 14 000 канадци акостират в Нормандия по време на Втората Световна война.

Сред тях идва именно един от бъдещите любими актьори на фантастиката. И странното е, че никой дори не разказва неговата легенда и дейност. Оказва, че един от най-известните шотландци, както го мислят, реално е канадец, при това с ирландски корени. Роден е на 3 март 1920 г. във Ванкувър в семейството на ирландски имигранти. Джеймс е едно от четирите деца, неговият баща работи като фармацевт, зъболекар, ветеринар и един от най-яростните алкохолици в семейството.

След гимназията влиза в колеж, но посещава и техническо училище, защото преди всичко иска да се занимава с физика, химия и математика. По тези три предмета Джими е просто гениален. За да избяга от семейството си дори се записва в Кралската канадска армия. Само на 19 години, младият кадет е на път да влезе в един глобален конфликт. До 1940 г. вече е повишен няколко пъти и стига до ранга на лейтенант. Бурното развитие на войната го изпраща в Англия, където става част от 14 артилерия и 3-та канадска пехота.

Четири години по-късно, неговата дивизия ще бъде една от първите, която ще докосне плажовете на Нормандия. Инвазията във Франция е първото мащабно участие във войната, където присъстват канадци, британци и американци. Всяка една страна изпраща своите сили именно там. Канадската армия се разпределя на плажа в Джуно. Твърди се, че е изпратена въздушна дивизия, която да разчисти отбранителните линии, но войниците никога не я виждат.

За тях това е една почти невъзможна мисия. Войниците на Джеймс успяват да стигнат до брега започват да преминават линия след линия, носейки пълното бойно снаряжение. Правят всичко това под желязната завеса на куршуми. Необходимо е да преминат през цяло поле с анти-танкови мини, за да стигнат до висотите и да се възползват от стратегическото предимство. Оцелелите трябва да се изправят срещу немската пехота, денят още не е свършил.

Джеймс успява да се размине със сигурността смърт, след като не задейства нито една мина, дори не е прострелян. Неговите хора също го следват и до края на деня, канадецът ще успее да прекара голяма част от хората си живи. До сутринта вече няма следи от укрепленията. По време на пътя си Джеймс успява да свали двама немски снайперисти. А това е изненада от всеки един лейтенант.

Около 11 часа на следващия ден, лейтенантът върви към своята позиция, когато е атакуван от немци. Джеймс дори не осъзнава, че е нападнат – шест куршума попадат в тялото му. Четири пронизват левия крак, докато един попада в гърдите и още един в дясната ръка. Куршумът в ръката отнася неговия среден пръст – през целият си живот актьорът ще продължава да се крие и да не разкрива този дефект. Куршумът в гърдите може да е фатален, но преди това е успял да забави значително скорост от металната кутия с тютюн.

Години по-късно Джеймс ще спре да пуши, но никога няма да забрави, че поне веднъж в историята на тютюнопушенето ще е бил спасен. След няколко месеца в лазарета ще бъде зачислен при артилеристите, но интересът му е към самолетите. Успява да се научи да лети, а канадските и европейски съюзници ще твърдят, че Джими е най-лудият човек в самолет, когото някога са виждали. През 1945 г. прелита между два телефонни поста пред очите на цивилни и военни. Причината е, че просто е искал да докаже, че може!

След прибирането си обратно в Канада, армията ще предостави възможност за безплатно обучение и тренировки за повишаването на квалификацията. Преди уволнението си, бъдещият актьор ще работи в администрацията на армията. Една съдбоносна Коледа ще пусне радиото в правилния момент и ще слуша една от най-лошите драми в ефир. Веднага звъни на радио предаването и заявява, че иска да запише своя собствена, далеч по-качествена.

Операторът остава впечатлен не само от нахалството, но и от таланта на Джими. Предлага му да запише в драматичното училище в Торонто. Свободното време е осигурено от армията, следователно през следващите две години канадският ветеран ще се обучава, а след това ще пътува до Ню Йорк, за да направи своите първи роли на малката сцена.

През 1953 г. се завръща обратно в Канада, като този път идват сигурни предложения за работа в радиото, телевизията и театъра. В един момент ще бъде поканен за снимките на „Бонанза“, както и други филми, но звездата изгрява през 1966 г. с новата продукция на NBC за космически кораб. Това ще бъде историята, която ще промени света завинаги. Дуън ще трябва да играе ролята на един от инженерите на космическия кораб. След като е успял да изучи няколко акцента в радиото, не е трудно да даде и нов живот на своя по-специален герой.

Предлага на всички Скоти да бъде шотландец, за да може да има малко по-сериозно влияние като инженер. Продуцентите остават без думи, когато Джеймс играе с 99% сърце и използва останалия процент за свой красив акцент. Другият популярен канадец там ще бъде Уилям Шатнър и неговия добър приятел Ленърд Нимой. Скоти трябва да намира решения на всеки възможен проблем, а когато първите епизоди тръгват, американците са във фурор и до днес продължават да печелят изключителна база от фенове. В последствие през 1969 г. NBC слага край на поредицата.

Оказва се, че въпросната телевизия не може да издържи на усилията за заснемане. Добрата новина е, че когато Star Wars през 1977 г. излиза на бял свят, Paramount вече имат нова идея и са готови да пуснат Star Trek. Джим е поканен за следващите снимки, а след това ще станем свидетели на 5 последователни серии.

Джим се чувства на върха и смята, че това е най-добрата роля, която е получил, за съжаление ще преживее точно това, което и Марк Хамил – никой няма да иска да го наеме, защото вярват, че актьорът е шотландец и не може да говори по друг начин. Често отговорът е „Няма място за шотландци в този филм“. Понеже няма друго внимание, Джими ще обикне тази роля и ще продължи да говори с акцент. Един от най-забавните моменти е, че накрая се изморява да слуша „Beam me up, Scotty“.

Джими продължава да печели внимание и влияние на малкия екран. Получава награда от училището Милуоки по инженерни науки, макар и никога да не успява да завърши. Едва на неговото награждаване и приемане в залата на славата в Холивуд ще открием, че Нийл Армстронг е бил вдъхновен от Скоти и се е стремял да стане космонавт.

През 2005 г. ветеранът от Втората Световна война, любимецът на милиони и един от най-обичините актьори в киното ще напусне този свят. Джим умира от пневмония на 20 юли 2005 г. на 85-годишна възраст. Оставя седем деца от три различни съпруги. В негова чест, вдъхновявайки милиони инженери, неговите останки са изпратени в космоса с помощта на мемориална ракета.  

 
 
Коментарите са изключени за Джеймс Дуън не беше шотландец, но за Стар Трек се превърна в легенда

Повече информация Виж всички