Забавно-абсурдната теория на конспирацията, според която Средновековието никога не е съществувало

| от |

В момента живеем в 1725 г., а не в 2023 г. Поне в това искат да ни накарат да повярваме привържениците на хипотезата за фантомното време. Тя е издигната за пръв път през 1991 г. от германския историк Хериберт Илиг и популяризирана от нашумялата му книга „Измисленото Средновековие: Най-голямата фалшификация на време в историята“ („Das erfundene Mittelalter: Die grösste Zeitfälschung der Geschichte“ на немски).

Според нея годините от 614 до 911 г. от н. е. всъщност никога не са се случили, а са били изфабрикувани от влиятелни членове на средновековния елит: Папа Силвестър II и императорът на Свещената Римска империя Ото III.

Папа Силвестър II с дявола

„Доказателствата“

Историята на Илиг е следната: Силвестър и Отон, вероятно в сътрудничество с византийския император Константин VII, променят средновековния европейски календар, за да изравнят своите управления с година 1000 от н. е., точно едно хилядолетие след раждането на Исус Христос – важна дата в християнското общество. Илиг също така твърди, че триото е фалшифицирало историческа документация, за да обясни „призрачните“ векове, измисляйки всичко – от арабското завоюване на Иберийския полуостров до живота на следримския владетел Карл Велики. В подкрепа на теорията си Иглиг посочва подозрителната липса на оригинални исторически документи от ранното Средновековие, както и несъответствията между Юлианския и Григорианския календар.

Макар да е широко призната за необоснована теория на конспирацията, хипотезата за фантомното време има своите последователи. Един от тях е Ханс-Улрих Нимиц, професор по химия и бивш ръководител на катедрата по история на технологиите в Университета за приложни науки в Лайпциг. В статия, озаглавена „Съществувало ли е наистина Ранното средновековие?“, публикувана за първи път през 1995 г., Нимиц се съгласява, че „между античността (1 г. сл. Хр.) и Ренесанса (1500 г. сл. Хр.) историците са в грешка с 300 години“.

Друг виден поддръжник на хипотезата за фантомното време е Анатолий Фоменко, професор по математика в Московския държавен университет. Неговият така наречен „русоцентричен“ възглед за теорията стига дори по-далеч от „евроцентричната“ версия на Илиг, като твърди, че човешката история не започва чак до 800 г. и че всичко, което си мислим, че знаем за древен Египет, Китай, Гърция и дори Рим, е нищо повече от „фантомен поглед“ към събития, случили се през Средновековието.

Както пише журналистът Рекс Соргац в „Енциклопедия на дезинформацията“, в която хипотезата се обсъжда наред с други известни конспирации, в опита си Фоменко да изтрие историята той напълно пренарежда миналото. Според алтернативната хронология на математика Новият завет е написан преди Стария, Чингис хан и Атила са различни имена на един и същи човек, а Троянската война от Омировата Илиада е част от кръстоносните походи…

Meister der Reichenauer Schule 002

Отто III

Развенчаване

„Като всяка добра лъжа – пише Лиланд Ренато Григоли в „Perspectives on History“, онлайн списание, публикувано от Американската историческа асоциация, – в тази конспирация има малко късче истина“. Макар че не липсват съвсем първични източници, които подробно описват случилото се в Европа през ранното Средновековие, повечето от тях са копия, създадени на по-късни дати, „тъй като оригиналите са избледнели, захабили са се или просто защото собственикът им е искал да има още едно копие“. И тъй като оригиналите са изгубени или унищожени – било то в резултат на конфликти, епидемии или иконоборство – може да е трудно да се провери точността на тези копия.

Това неудобство придава на хипотезата за фантомното време най-най-клетата капка достоверност. За съжаление на нейните привърженици обаче тази достоверност бързо се разсейва, когато се вземат предвид други форми на историческа документация. Изследването на пръстените на дърветата (дендрохронология) ясно доказва, че фантомните векове реално си ги има, като към същото сочат и безбройните книги, произведения на изкуството и артефакти от ислямския Златен век, предколумбовата Америка и китайската династия Тан. И това са само няколко примера.

Според Григоли хипотезата „се основава на късоглед, националистически евроцентризъм, който отдавна съществува в областта на средновековните изследвания“. Евроцентричната версия на Илиг удобно елиминира ранното Средновековие – „изключително безсъбитиен период от европейската история“, пише Соргац, който „случайно съвпада с масовия ислямски разцвет в цялото Средиземноморие и златния културен взрив на китайската династия Тан“. Междувременно русоцентричната версия на Фоменко предполага, че историята на цивилизацията започва приблизително по същото време, когато през 800 г. е основана Киевска Рус – източнославянската държава, от която води началото си съвременна Русия.

„Всяка хипотеза пренаписва историята в своя полза“, заключава Соргац.

Една от причините, поради които хипотезата за фантомното време се оказва трудна за развенчаване, е, че доказателствата за нейната некоректност могат да се тълкуват и като доказателство за нейната легитимност. По сметката на Илиг артефактите, доказващи ислямизацията на Иберийския полуостров, или историческите документи za военните кампании на Карл Велики, могат просто да бъдат отхвърлени като лъжи, подхвърлени от Ото и Силвестър.

„Всяко историческо опровержение“ – казва Соргац – „изисква друго в своя подкрепа, оставяйки цялата хронологична рамка податлива на имплозия. Без значение колко сте убедени, че Карл Велики е съществувал, можете ли да го докажете? В този смисъл можете ли да докажете нещо, което се е случило преди да се родите?““

 
 
Коментарите са изключени за Забавно-абсурдната теория на конспирацията, според която Средновековието никога не е съществувало

Повече информация Виж всички