shareit

Мистериозният случай на Дороти Арнолд – една от градските легенди на Ню Йорк

| от |

Малко след Коледа на 1910 г., наследницата на една парфюмна империя – Дороти Арнълд, изчезва без следа, докато се опитва да закупи вечерна рокля от магазин в Ню Йорк. Не е необходимо много време, за да се включат и медиите в най-различни спекулации и да накарат мнозина да започнат да следят девойката с надеждата, че ще има и голяма награда.

Изчезването на Арнолд се превръща в един от най-интересните случаи за града, полицията няма разумно обяснение, конспираторите също се включват в разследването. Първата спирка е веднага обвързана с възможността Дороти да е отвлечена от своя не толкова престижен приятел. Преди време той е направил предложение за брак, тя е отказала и мотивът е повече от ясен. Други споделят, че тя е направила нелегален аборт, а това е довело до отвличането от ревност. Има и вариант семейството ѝ да я скрива, защото се срамува от нея.

До днес никой не знае къде е отишла Дороти. Преди нейното мистериозно изчезване, дамата живее особен охолен живот. Тя е родена през 1885 г. в Ню Йорк и е второто от четири деца на Мери Паркс Арнолд и Франсис Р. Арнолд – един от най-богатите вносители на парфюми в страната. Нейният чичо в бивш съдия във върховния съд на САЩ. Цялата фамилия се смята за част от висшето общество и само с поглед може да получи всичко пожелано, а това е сила, която няма да открием толкова лесно. От 80-те години на XIX век, до този момент, те продължават да се смятат за една от най-важните и богати фамилии в Ню Йорк. След като Дороти завършва колежа в Пенсилвания, започва да преследва своята мечта да бъде писател, не успява да даде необходимото на литературните критици, но след като фамилията има пари, може да я публикува.

Извън работа, девойката има репутация на едно престижно и много успешно момиче. Липсва едно негативно мнение и въпреки това, дамата изчезва. Във въпросния ден изглежда красива и ослепителна, както би трябвало да бъде. На тръгване споделя на майка си, че отива до магазин на 5-то Авеню и това е всичко. Свидетели виждат как си купува бонбони и книга по пътя. Нейна приятелка Гладис Кинг се блъска в нея, докато Арнолд напуска магазина, двете се поздравяват и продължават по пътя си.

(King1893NYC)_pg766_KNICKERBOCKER_TRUST_CO.,_234_FIFTH_AVENUE,_CORNER_OF_27th_STREET

Когато започва да се стъмва, момичето не се прибира у дома. Семейството започва да се притеснява, но детето така и не се прибира. Започват да звънят по приятели и роднини, но никой няма информация. Малко по-късно един от познатите ѝ се обажда у дома, видимо притеснен дали е била открита и още по-изненадващо е, че получава положителен отговор.

На следващия ден звънят на Джон Кейт – адвокат и семеен приятел, за да поискат съсед. Фамилията очаква медиен скандал и още повече срам, ако се окаже, че наследничката се е отдала на пиене и партита, пропускайки да съобщи това на роднините си. Чакат около 6 седмици, преди да уведомят полицията. Не означава, че не са я търсили по-рано, просто са криели новината. Наемат се частни детективи, различни гадатели и още много други, които претърсили всички имоти, магазини, болници домовете на приятели и дори моргата. В стаята ѝ откриват „приятелски“ писма, написани от Джордж Гриском – 42-годишен инженер, който живеел с родителите си в Питсбърг, Пенсилвания.

Тези писма потвърждавали някаква странна връзка и редовна комуникация, същата продължила дори и след забраната на родителите ѝ. Дороти често бягала от дома си, споделяйки, че е отивала на гости при приятели от университета. Лъжата била разкрита малко по-късно, когато от заложна къща се обадили да попитат дали дамата възнамерява да плати заема си. На 26 януари, информацията за изчезването е вече факт.

Директорът на полицията вярва до последно, че жената най-вероятно може да е жива, нейният баща обаче не е толкова категоричен и смята, че е убита. Пред вестниците споделя, че ще даде всеки спечелен долар, за доказателства, както и за отмъщение. Неговот вярване е, че най-вероятно дамата е убита в Сентрал парк, а тялото ѝ е хвърлено в резервоара на същия парк. По това време обаче същият е замръзнал и няма как тялото да се изхвърли там. След като е изпразнен, в него няма и следа от момичето. След нейното изчезване, наследството и финансите на фамилията започват бавно и сигурно да намаляват, година след година, няколко жени се преструват на Дороти в опит да вземат останалите пари, но бързо са разконспирирани.

Някои разказват, че е избягала в Европа, други смятат, че се е самоубила, след като литературните кръгове отказали да я приемат като творец. Трети вярват, че момичето е направило нелегален аборт и е умряла по време на самата операция. Тази теория е дадена от доктор, който ръководил нелегална клиника.

Същият дори заявявал, че е правил подобна манипулация на момичето и малко след това, то е починало. 6 години след изчезването, човек от затвора на име Едуард Гленорис твърди, че дори е участвал в заравянето на тялото. Полицията го води на разпит, той споделя къде би трябвало да е заровена жертвата, но там отново няма нищо. През април 1921 г. родителите харчат около 100 000 долара, за да я намерят, но отново няма никакви следи, никакви теории и нищо, за което да се хванат разследващите.

Същата година се твърди, че са открити нови шокиращи разкрития и делото е затворено. Няма никаква друга информация. Семейството е изпращало най-различни писма, които открива и в последствие спира. От другата страна, наетият адвокат е на точно обратното мнение и заявява, че полицията си измисля някакви версии и практически нищо не е открито. Още няколко години двете страни ще започнат да се обвиняват една друга, но винаги няма да има какъвто и да е резултат.

Точно това ще остави случаят отворен, сякаш Дороти се е телепортирала на друга планета, никога не е съществувала или просто се е превърнала в някой друг човек. Едно е сигурно, каквото и да се е случило, тази жена никога не е намерила пътя към дома си или никога не е искал да се върне. Това остава една от най-големите мистерии на Ню Йорк, както можем да се досетим.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Мистериозният случай на Дороти Арнолд – една от градските легенди на Ню Йорк

Повече информация Виж всички