shareit

Доналд Тръмп, Володимир Зеленски, Джо Байдън и Хънтър Байдън – голямата украинска газова сага

| от |

През 2016 г. светът започна да се замисля много сериозно за връзката между Доналд Тръмп и Владимир Путин. Двамата показаха много ясно, че предпочитат да имат нормални икономически и политически отношения, вместо да се опитват да премерват двете страни от гледна точка на оръжие, агресия и икономика.

Тогава обаче се появи и твърдение, че руски хакери са помогнали активно за манипулиране на изборите и накланянето на везните в полза на Доналд Тръмп. Дълго време тази история беше разглеждана и наблюдавана от най-различни източници. Интересен факт е, че руските хакери винаги са короновани като едни от най-добрите, но способни ли са да постигнат нещо толкова впечатляващо като краен резултат?

Американското разузнаване е известно със събирането на данни и анализирането им, Сноудън ни показа това в някои много специални случаи, но дали това правят и руснаците от другата страна? След три години стана ясно, че Тръмп трябва да се подготви за нови избори. Негов опонент ще бъде Джо Байдън, а изборите ще бъдат повече от вълнуващи, както реално забелязахме.

Избори не се печелят с обещания и гаранция за успех, необходимо е нещо повече – ваденето на кирливи ризи. Използвайки своята позиция, Доналд Тръмп започва да търси всички линии за влияние. И разбира се, няма как да не погледнем присъствието на Украйна в цялата сага. Защо Украйна?

Синът на Джо Байдън – Хънтър е нает именно там. За да видим каква е връзката, трябва да обърнем внимание на украинските избори през 2019 г. Основните кандидати, които се борят за предиздентския пост са Петро Порошенко и Володимир Зеленски. По време на управлението на Порошенко, главен прокурор в Украйна е Юрий Луценко.

Вторият има контакти с Рудолф Джулиани – един от личните адвокати на Доналд Тръмп. Луценко публично обвинява украински представители в открита работа с Демократичния национален комитет и американското посолство в Киев още от 2016 г. и според него, следите за манипулация на американските избори през 2016 г. започват именно там.

Луценко също посочва, че вицепрезидентът Байдън е притискал Порошенко да затвори енергийна компания, в която Хънтър е бил един от директорите. Тогава Луценко твърди, че има редица нарушения, които Хънтър Байдън е извършен. След загубата на Порушенко, той ще бъде един от първите, които ще отрекат нарушаването на закона. Нещо още по-интересно е и фактът, че малко след спечелването на изборите, Зеленски и Тръмп говорят по телефона.

За да е още по-интересен този материал, поставяме официалните декласифицирани документи, които спокойно и до този момент могат да се открият в мрежата. Разговорът е от 25 юли 2019 г. и показва каква точно е била темата на разговор. Освен обичайните поздравления за спечелването на изборите, Доналд Тръмп иска да разбере какво се случва с казуса „Crowdstrike“.

Според него има сървър, който се намира в Украйна и точно там се крие истината за историята на случващото се около изборите през 2016 г. Обещава да предостави връзка с главния прокурор в САЩ, както и да получи информация за сина на Джо Байдън, за когото се говори твърде много. Тръмп съветва Зеленски да остави или да използва по-дълго време Луценко на поста, но Зеленски заявява, че има много по-добър и нов кандидат, който да обърне внимание на случващото се. В общи линии това е разговорът, а исканията на тогавашния американски президент се маркират като евентуална „услуга“.

В цялата история от този разговор става ясно, че Тръмп е готов да изпрати американски експерти в Украйна, които да помогнат с разследването и да проверят какво се е случило със сървъра, както и да разгледат какви са отношения с въпросната компания, в която Хънтър е част от борда на директорите. Веднъж след разглеждането на цялата тази картина, Луценко иска да говори директно с прокурори като Уилям Бар, който трябва да замине в Украйна и веднъж завинаги да посочи какво наистина се случва. Тук идва и още една интересна история за мнозина. Зеленски печели изборите на 21 април.

На 6 май Мари Йованович е отзована от посолството в Украйна и на 6 май приключва нейната служба. Веднага след спечелването на изборите, Джулиани многократно ще говори с екипа на Зеленски и ще иска да се преследва точно тази тема – синът на Байдън. Има твърдения, че Йованович е била отзована, след като напрежението около тази тема е започнало да нараства. В средата на май се очаква от двамата президенти да се срещнат и да стане ясно дали Зеленски иска да бъде играч за САЩ или не.

President Joe Biden hugs his family during the 59th Presidential Inauguration ceremony in Washington, Jan. 20, 2021. President Joe Biden and Vice President Kamala Harris took the oath of office on the West Front of the U.S. Capitol. (DOD Photo by Navy Petty Officer 1st Class Carlos M. Vazquez II)

Не е ясно какво е развитието, но малко след това Тръмп официално заявява на офиса за Бюджет и мениджмънт да задържи сумата от 400 милиона долара, която ще бъде изпратена на Украйна под формата на военна помощ. Причината е, че Украйна отказва да разследва присъствието на Хънтър в страната. Официалната версия на Тръмп е, че има притеснения дали изобщо такива пари са необходими на Украйна. Един интересен факт е, че те отново потичат, когато сенатор Ричард Дърбин заявява, че ако финансите за 2019 г. не се разпределят, следва блокиране на очаквани 5 милиарда долара от Пентагона. По това време администрацията на Тръмп била ангажирана с разглеждане на Зеленски и факта дали е про-руски ориентиран или про-западен почитател.

На този етап и към днешна дата е сигурно, че имаме точен отговор на темата. Каква е историята с Хънтър, която толкова често започва да вълнува всеки днес и да се използва като стол, който по някаква причина може да даде повод на Руската федерация да използва сила? Хънтър Байдън е член на борда на директорите в Бурисма. Това е най-голямата частна украинска газова компания. Нейният собственик влиза в полезрението на юристите, след като забогатява твърде бързо и има подозрения за злоупотреба с власт. Хънтър Байдън никога не е съден, защото неговото присъствие по никакъв начин, поне по думите на тогавашните експерти, не е в нарушение на правилата.

Джо Байдън също има своята игра. Негово настояване е да се изгони Виктор Шокин, който по това време не разглежда корумпираните случаи в страната. Заплахата този път е сумата от 1 милиард, която ще дойде под формата на заем. Конгресът одобрява през 2019 г. да бъдат отпуснати 250 милиона долара под формата на оръжие, радарни системи, амуниции и гранатомети. Още 141 милиона долара се подготвят за помощ, ако военни действия избухнат в страната.

Напрежението достига своя връх, когато човек от ЦРУ, който и до днес не може да бъде идентифициран, предоставя информация, че администрацията на Тръмп извива ръце и изисква от Украйна да извади всякаква информация за Хънтър Байдън. Не е ясно какво ще стигне до тях, не е ясно и какво трябва да се открие. Тръмп иска острието, с което ще неутрализира своя опонент в изборите. Не е трудно да се види точно това при маневрите. По това време Украйна има нужда от подобни помощи, все пак историята е показала многократно, че винаги кирливите ризи преди избори са по-ценни и от милиардите в помощи.

На 2 август Джулиани се среща с един от посланиците на Зеленски в Мадрид. След тази среща ЦРУ или поне един агент от ЦРУ споделя какво наистина се случва и как Тръмп притиска Украйна за информация. На 25 септември самият разговор най-накрая достига до света и всеки може да го прочете свободно като комуникация. На 10 декември Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт и пряко влияние върху работата на Конгреса. През следващата година – 2021 г. се очаква да бъде изправен пред съда.

Питър Швейцер

Точно тук откриваме и друг човек на име Питър Швейцер. Като политически съветник, журналист и разбира се, автор на някои интересни книги, твърди, че Хънтър Байдън не е цвете за мирисане. Швейцър определено има  какво да каже по темата, като разследва не само настоящия президент, но и хора като Клинтън. Швейцер е категоричен, че ако Тръмп беше спечелил последните избори, то очаквано щяхме да станем свидетели на дела срещу фамилия Байдън, което е напълно нормално.

Според автора, по време на някои от пътешествията на Хънтър в Китай, той отказва да използва охрана. Отново той твърди, че Байдън е успял да натрупа повече от 31 милиона долара от различни китайски персони, обвързани с разузнаването на страната. Има твърдения, че парите са предоставени, за да може САЩ да затвори очите си и да не коментира евентуалното потъпкване на човешки права. Какво се случва с Хънтър Байдън на този етап?

Според различни издания, на 11 април тази година са посочени редица нарушения, в които Хънтър е замесен и историята от пари и средства, получени само за името, което носи, започваме да търсим и наличните приходи през годините. Според издания като Vox, NPR и други, през 5-те години във въпросната газова компания е получил милиони. Хънтър няма никакви познания относно енергийния бизнес или поне така се твърди. Казахстански олигарх предоставя сумата от 142 хиляди долара за закупуването на спортни коли. Между 2017 и 2018 г. се твърди, че е получил около 4.8 милиона долара от китайска енергийна компания.

Говорим за заплатена адвокатска услуга. В момента за редица такива интересни подаръци, Хънтър трябва да бъде разследван. За още една приятна изненада, през 2019 г. излиза и следващата пробойна, която носи името „Октомврийската изненада“ – всички комуникации и лични писма на Хънтър се появяват в мрежата, след като собствения му лаптоп се озовава в магазин за ремонт на техника. Очакваните две обвинения са за данъци и пране на пари, следващото по-интересно е, че се преструва или опитва да действа като агент на разузнаването. Каква е връзката между Байдън, Тръмп, Зеленски и Хънтър?

Що се отнася до Украйна, можем да открием, че Хънтър е бил нает и е имал договор, следователно някой е предпочел той да бъде точно там. Съвсем спокойно може да се твърди, че Хънтър е работил в газовата централа, за да може неговото присъствие да гарантира помощи за подобряване на армията. Няма смисъл човек да бъде корумпиран, след като заплатата е повече от атрактивна. Да се твърди, че Байдън е пожелал да насъска Украйна е пресилено, както и да я превърне във втори фронт на САЩ, американски помощи пристигат още от управлението на Тръмп.

Присъствието на Украйна е просто опит да се изтегли още един интересен коз, особено преди избори. Зеленски, както и Порошенко преди него са закупували оръжие от САЩ, следователно няма никаква изненада, че отношенията продължават да са едни и същи. Разбира се, много по-лесно е да се замислим какво точно е получил Байдън от Китай и за какви услуги, но най-вероятно и това ще стане ясно, поне някога в близкото бъдеще.

Хънтър Байдън спокойно може да се смята като провалът на Джо Байдън, но това по никакъв начин не означава, че е ангел. Разбира се, всяка една информация може да бъде пречупвана многократно, докато не стане удобна за някого. Търговията с влияние не е нищо ново и не може да ни изненада, следователно идва и следващият въпрос: ако американски президент и синовете му играят с влияние, то къде точно остава политиката?

 
 
Коментарите са изключени за Доналд Тръмп, Володимир Зеленски, Джо Байдън и Хънтър Байдън – голямата украинска газова сага

Повече информация Виж всички