shareit

Украински войници откриха древногръцки амфори, докато копаят окоп в Одеса

| от |

Руската инвазия в Украйна унищожава градове и превръща милиони хора в бежанци – така част от работата на украинските отбранителни сили в град Одеса става да копаят окопи за бъдещите атака. При изкопа на един такъв те правят зашеметяваща находка – набор от древногръцки урни.

Според списание Smithsonian, войници от 126-та териториална отбрана откриват амфорите по-рано този месец като неочакваната находка е придружена и от няколко керамични парченца. Изненаданата бригада публикува откритието в пост във Фейсбук на 12 май.

Докато откриването на непокътнатите съдове в безупречно състояние е очарователно само по себе си, техният произход разкрива още по-зашеметяваща история. Амфорите са датирани към 4 или 5 век пр. н. е., около 100 години след като първото гръцко селище е построено в района, който в крайна сметка ще стане Одеса.

Удивително е, че са оцелели след хилядолетия на войни и нашествия – и сега се появяват в разгара на един съвременен конфликт.

Според Artnet 126-та бригада безопасно е транспортирала артефактите в Одеския археологически музей – дори императивното изграждане на военни укрепления срещу руски войници не пречи на украинците да опазят тези реликви. За местните това значи много.

„Украински войници откриват древни амфори, докато копаят окопи“, каза журналистката Яна Супоровска, според Heritage Daily. „Те вече са прехвърлени в музея. Ние не сме руснаци; пазим си историята.“

Като третият най-населен град в Украйна, Одеса е безценна територия за враждебната нация. Разположен на югозападния бряг с директен достъп до Черно море, градът е бил основен транспортен център за международно корабоплаване от векове. Междувременно самите амфори имат също толкова богата история.

Те се появяват за първи път през бронзовата епоха преди повече от 3000 години, според Smithsonian, и бързо стават новия стандарт за съхранение на стоки и удобното им транспортиране. Те са правени в различни форми и размери: дълги и тънки урни за вино, по-широки за зърнени храни и риба и малки урни за парфюм.

Амфорите като тези в Одеса могат да бъдат проследени дори до произхода на съвременните олимпийски игри. Победителите от предшественика на спортния фестивал, Панатенейските игри, получават амфори, пълни с маслини.

Римляните и гърците обаче не са единствените, които използват амфори. Дори византийците и древните египтяни са използвали керамични урни като тези и често дори са ги изработвали с висока естетическа красота. Според Heritage Daily, двете одески урни, намерени миналата седмица, за малко да бъдат загубени от сегашния конфликт.

Докато военните резервни части на Териториалната отбрана, разположени от Оперативното командване Юг, успяват да извлекат и опазят амфорите, археолозите в момента не са в състояние да проучат самото място на откритието поради бушуващата война. И в крайна сметка стотици други археологически места са вече загубени.

ЮНЕСКО наскоро изчисли, че най-малко 133 културни обекта в Украйна са били повредени от началото на инвазията на Русия на 24 февруари. За съжаление украинският президент Володимир Зеленски се опасява, че този брой е още по-голям – и вече е надхвърлил 200, според Artnet. Въпросните конкретни обекти са меко казано безценни.

Бившият дом на украинския поет и философ Григорий Сковорода, например, беше обстрелван на 7 май. Резиденцията от 18 век извън Харков е превърната в музей, но сега е частично разрушена. Загубени са и Музеят на изкуствата Куинджи в Мариупол и този на почетната народна художничка Мария Примаченко.

Най-нагло от всичко бе руското заграбване на 2300-годишни скитски златни артефакти. Твърди се, че войските на президента Владимир Путин са ограбили древните реликви от историческия музей в Мелитопол, според The ​​New York Times.

Това, което в крайна сметка остава най-важно преди всичко, е безопасността на невинните цивилни от двете страни на конфликта Русия-Украйна. На второ място, може да се каже, че човешката история, която в момента е застрашена, се пази от тези, които са в състояние.

В изявление генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле казва, че културното наследство „трябва да бъде защитено като свидетелство за миналото, но и като катализатор за мир и сближаване за бъдещето; свидетелство, което международната общност е длъжна да защитава и съхранява.“

 
 
Коментарите са изключени за Украински войници откриха древногръцки амфори, докато копаят окоп в Одеса

Повече информация Виж всички