Учени от университета на Луизиана откриха, че ползата от черния шоколад за сърдечносъдовата система се определя от начина, по който чревни бактерии ферментират какаовите фибри, съобщи в. „Дейли мейл“.
Бифидобактериите е млечнокиселите бактерии разграждат шоколада и произвеждат съединения, които Действат като естествeно противовъзпалително средство. То навлиза в кръвта и предпазва артериите от увреждане. Какаото съдържа полифеноли, които са антиоксиданти, напр. катехин и епикатехин. В него има и малко фибри. И двата компонента са трудносмилаеми, но лесно се обработват от добрите
бактерии в дебелото черво.
Черният шоколад съдържа повече какао и с него процесът е по-изявен. Комбинирането на какаото с пребиотици, които стимулират бактериалния растеж, също засилва процеса.