Преди да излети за… (скоро ще разберете за къде) Ана Динкова (www.anadinkova.com) се погрижи да има с какво да се храним, докато я няма. (забележка : от мусаката бързо не остана и следа, снимката е от Интернет)
Има един леко просташки лаф, че идеалната жена трябва да умее да прави 70 неща – 69 и мусака.
С това темпо, с което експериментирам всеки път, когато правя мусака мисля, че аз ще го докарам до 70 вида мусака.
Забавната част е, че винаги има елемента на изненада, никога яденето не е скучно и еднакво. Но разбира се не се знае дали изобщо ще се получи добре или не. Освен това готвя на око и никога не си записвам какво точно правя. Но тъй като последната ми мусака се получи добре, мисля да споделя как я направих.
Кайма:
Около половин килограм телешка и около половин килограм смес
4 глави лук
1 стрък праз лук
2 патладжана
1 голям буркан белени домати
Картофи – колкото поеме, нарязани на филийки
Подправки:
Черен пипер
Червен пипер
Сол
Сух магданоз
Сухи листа от целина
Заливка: 4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, щипка сода
Лукът нарязан на ситно се задушава в зехтин, като след 5 минути се прибавя праза, когато е почти готово се слага и каймата. След около 10-тина минути се добавя патладжана (предварително изкиснат в солена вода и нарязан на малки кубчета). След още 5 минути се добавят доматите. Така се оставя да къкри за няколко минути и се добавят подправките, с които къкри докато си отпуснат ароматите – за около 5 минути. Ако сместа е останала много водна трябва да покъкри още, докато се сгъсти.
Междувременно картофите се нарязват на тънки филийки и ако не разполагате с достатъчно време за печене ги сварете за около 8 минути в подсолена вода. После се отцеждат.
Дълбока тава се намазва със зехтин и се подреждат картофите, отгоре се изсипва плънката – кайма+лук+домати+парладжани. Аз покрих с картофи и това беше, но би могло да се редува: картофи, плънка, картофи, плънка и отгоре картофи. Пече се докато картофите хванат лека коричка и станат златисти. Тогава се изсипва заливката и се пече за още около 20-тина минути или докато заливката стане златисто-кафява. Аз слагам малко сода в заливката, за да шупне и стане по –пухкава.
Харесвам и мусака с пържени патладжани – но е прекалено трудоемко и доста по-калорично, а и трудно проветрявам къщата след това, за това обикновено я правя май 1 път в годината.