shareit

Вулгарният популист Родриго Дутерте е новият филипински президент

| от chronicle.bg |

Вулгарният Родриго Дутерте спечели президентските избори във Филипините. Той стана фаворит в президентската надпревара, отличавайки се с агресивна и вулгарна риторика. По време на кампанията Дутерте не се свенеше да говори за пениса си, сексуалните си контакти и връзките си с жени. Той скандализира западното общество с шега за изнасилването на австралийска мисионерка в затвор във Филипините.

71-годишният новоизбран президент обещава и да изкорени престъпността в страната, като гарантира убийството на всички престъпници. Дутерте насърчава и съществуването на незаконни граждански отряди за справяне с престъпността, които са отговорни за смъртта на 1700 души. Отрядите срещат международна критика от ООН и различни правозащитни организации.

Доскорошния кмет на най-големия южен град Давао събра на вчерашните избори преднина от 6,1 милиона гласове. Двамата му основни съперници се признаха за победени, съобщи АФП, цитирана от БТА.

На второ място с 3,6 милиона гласа е Грейс По, следвана от Мануел Рохас с 3,45 милиона гласа. Във Филипините има 54 милиона регистрирани гласоподаватели.

По време на кампанията Дутерте обеща за шест месеца да ликвидира корупцията и престъпността. Увери, че ще убие десетки хиляди престъпници, ще сложи черта на човешките права и ще се помилва сам за масовите убийства. А днес определи като приоритет борбата с наркотрафика и заяви, че е готов да убива, „дори ако ме обвинят, че съм палач“, отбелязва АФП.

 
 
Коментарите са изключени за Вулгарният популист Родриго Дутерте е новият филипински президент